BasBQ
Beef en Steak

Pink Salt naar Colorozozout Converter

 
 
 
 
 
 

noskos

Administrator
Forumleiding
Berichten
11.854
Wanneer je bacon gaat maken, laat je je vlees een tijd in het zout liggen om er vocht uit te halen. Doe je dit met gewoon keukenzout dan zal je bacon grijs worden, verder is er een kans dat bepaalde micro-organismen gaan groeien. Helaas zijn dat niet plezierige organismen, ??n van hen is botulisme. Botulisme proef je niet, ruik je niet en zie je niet, maar je gaat er wel dood aan.
Om het grijs worden en ongewenste groei van micro-organismen tegen te gaan kun je nitriet gebruiken. Nitriet dood de organismen en zorgt ervoor dat je vlees mooi roze wordt.

Maar nitriet, dat is toch gevaarlijk? Water is ook gevaarlijk als je er teveel van drinkt. Nitriet komt gewoon in de natuur voor en zit o.a. in spinazie en selderij, de hoeveelheden die in de recepten gebruikt worden zijn gewoon veilig. En als je het niet gebruikt heb je kans op o.a. botulisme, ook niet echt goed voor je gezondheid.
Nitriet in pure vorm is niet te koop, je koopt het vermengt met zout, normaal keukenzout.

Hier in Nederland wordt het colorozozout of kleurzout genoemd en de meest voorkomende vorm bevat 0,6% nitriet.
In de VS gebruiken ze Pink Salt, ook wel Instacure #1, Prague Powder #1, DQ Curing Salt genoemd en bevat het 6% nitriet. (Denk niet dat Pink Salt het spul is dat bij Appie in het rek staat, dat is gewoon zout dat uit de Himalaya's komt en door mineralen roze is gekleurd.)

Omdat veel van de recepten die wij gebruiken uit de VS komen hebben we een converter geschreven waarin je kunt omrekenen of je de hoeveelheid Pink Salt in zo'n recept misschien kan vervangen door colorozozout. Soms is dat geen probleem, soms lukt dat niet omdat je dan teveel zout in het recept krijgt. Je zult dan toch echt Pink Salt moeten gebruiken. Op zich ook geen probleem want hier op het forum kunnen we je daar aan helpen.

De converter staat ingesteld op colorozozout met een nitrietgehalte van 0.6% omdat dit het meest voorkomende is. Haal je je colorozo bij de slager, een beetje slager heeft dit gewoon staan, vraag dan even hoeveel het percentage is zodat je de juiste berekening kunt maken.
Vul de hoeveelheid Pink Salt en gewoon zout uit je recept in en druk op bereken. De converter laat nu zien of het mogelijk is om colorozo als alternatief te gebruiken en indien dat mogelijk is hoeveel colorozo en gewoon zout je nodig hebt.
Als je Pink Salt wilt omrekenen naar Leo Zout kies dan bij "Het nitrietpercentage van je colorozozout" 3%

Je vindt de converter hier.
 
Bedankt voor de convertor Dennis, scheelt weer een hoop rekenwerk.
 
dank je wel, dit is een hele mooie en handige tool
 
Mooi gemaakt zeg!
 
Bedankt voor alle moeite,Dennis!
Hier gaan we dankbaar gebruik van maken.
 
willyowinki zei:
Bedankt voor alle moeite,Dennis!
Hier gaan we dankbaar gebruik van maken.

geen misbruik he willy  ;)
 
Is er ook een converter die aangeeft hoeveel Prague Powder #1 en suiker je moet gebruiken per gram buikspek?
 
We hebben nieuwe formules voor dit soort dingen. Daarbij kun je alles met colorozo maken.
Pink salt en Leo zout mag je wettelijk niet hebben. Dus we bouwen langzaam alles om.
 
Terug
Bovenaan Onderaan