Auteur Topic: Runderbraadworst  (gelezen 1026 keer)

Nosmo

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.691
  • Serial Heatermeter Builder
    • PietRMeter
Runderbraadworst
« Gepost op: 21 juli 2016, 21:02 »
Fijne braadworst, voor de verandering gemaakt van koei




Ingredienten:

Per kilo rundvleessnippers (30% vet)
15 grzout
½ tspfijn gemalen zwarte peper
½ tspgedroogde salie
¼ tspfoelie poeder
½ tspgedroogde rozemarijn
½ tspgemalen mosterdzaad
100 mlijswater
50 grpaneermeel
2,5 mnatuurdarm (varken, kant en klaar, schoongemaakt en gezouten)


Werkwijze:

Laat de darm minstens een 2 uur weken in lauw water en spoel ze daarna af met schoon water. Laat wat water door de darm lopen om het zout binnen in weg te spoelen en om te controleren of er geen gaatjes in zitten.
Draai het vlees met een vleesmolen tot gehakt, gebruik hierbij een 3mm plaat. Zorg dat het vlees goed koud is en blijft tijdens het hele proces.
Meng het zout, de kruiden, het paneermeel en het ijswater door het gehakt en meng dit goed door elkaar, hoe beter het gehaktmengsel gekneed wordt hoe beter de structuur van de worst zal zijn.

Vul de darm met het worstmengsel (niet te stijf) en vorm er mooie gelijkmatige worstjes van.


Laat de worsten voor gebruik een paar uur rusten in de koelkast, dat is beter voor de smaak en de structuur. De worst is vrij neutraal van smaak en zeer geschikt voor kinderen, mocht je nou een wat pittigere worst willen dan kun je naar hartenlust experimenteren met bijvoorbeeld chilipepers of wasabi poeder.

Niet te nucleair grillen want de worstjes worden dan te droog, low en slow tot zo'n 70°C kerntemperatuur is beter. ;)



Primo Oval XL , OTP 57

avr

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 873
Re: Runderbraadworst
« Reactie #1 Gepost op: 21 juli 2016, 21:34 »
Dat ziet er goed uit, ik heb alleen geen vleesmolen, zetten we ook maar op de lijst.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
The Bastard large-Kamado Joe Classic 2 - Weber Go Anywhere -Dutch Oven 9qt- thermapen-Igrill 2-Heatermeter v5.0

BertM

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 2.079
    • Charcuterie
Re: Runderbraadworst
« Reactie #2 Gepost op: 22 juli 2016, 06:38 »
Ziet er weer top uit, Piet!
Je bent ondertussen de worsten koning van het genootschap
Nucleair grillen    Dat is een goede omschrijving!
Primo large, OTP57, WGA, WSM 47, UDS 60L, DO 6Qt, HM4.1,Smoky Rookkast, Droogkast MK1.

Bbqcount 2018:
 Charcuterie & worst forum

SilverFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.574
Re: Runderbraadworst
« Reactie #3 Gepost op: 22 juli 2016, 07:59 »
Lekker!
Weber Genesis S-330, Big Green Egg Large, Weber Go Anywhere, DigiQ DX2, Thermapen MK4

KamadoJoe

  • Kooltjesharker
  • Berichten: 133
  • Richard
Re: Runderbraadworst
« Reactie #4 Gepost op: 22 juli 2016, 08:13 »
Dat ziet er super uit zeg...
Kamado Joe Jr. + KAB - Weber Go-Anywhere - iGrill2 - Thermapen4

Swokey

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 174
Re: Runderbraadworst
« Reactie #5 Gepost op: 22 juli 2016, 08:36 »
Deze gaan we ook een proberen, maar zit er meteen aan te denken om er wat parmazaanse kaas erdoor te doen.
Monolith - Weber kettle 47cm - Telesoop rookoven - Maverick et-732 - DIY Droogkast - Cobb - CAC

Bbqcount 2017: / Bbqcount 2016: 68