Auteur Topic: Verse venkelworstjes  (gelezen 1269 keer)

Marieken

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 962
Verse venkelworstjes
« Gepost op: 13 juni 2016, 21:14 »
Afgelopen weekend heb ik de moulinex charlotte maar weer eens afgestoft om worstjes te maken. Ik had namelijk heel veel zin in goede venkelworstjes en die had de vleesjuwelier niet. Ja, wat moet je dan?

Het recept is een combi van Mac's bbqpit, van wat er hier allemaal gepost is, en van een vaag hersenspinsel van me dat ik niet kon terugvinden. Ik had het belangrijkste onthouden, er moest vermout in.

Uiteindelijk heb ik het zo gedaan, omgerekend naar 1kg vlees. Ik had voornamelijk vette schouderkarbonade, met een klein beetje buikspek, ik denk 20-25% vet. Dan ca. 10-12gr zout (niet netjes afgemeten, ik had het iets te zout), 1,5 eetlepel venkelzaad, ruime eetlepel zwarte peperkorrels (ongemalen), 2 tenen knoflook en 90ml witte wijn met een scheut vermout.

De venkel en peper heb ik tot een fijn poeder gemalen in de koffiemolen. Het vlees in blokjes, aangevroren (ook de machine onderdelen in de vriezer0 en gemalen, dan de kruiden erdoor en gelijk weer in de diepvries, lekker plat in een zakje zodat het snel koelt. Machine onderdelen ook opnieuw in de vriezer en de mengkom (glas) in de koelkast.



Het enige dat me bijgebleven is van dat boek over worst van meneerwateetons is 'meng koud'. Dus na het kneden van het deeg hoppa alles weer aanvriezen. Ondertussen de darm schoongespoeld (even water erdoor laten lopen) en nog een uurtje in de wasbak weken, en dan afvullen. Bij de charlotte gaat er helemaal geen mes of plaatje in als je de vultuit erop zet, dus het deeg wordt niet verder gemalen.

En toen hadden we een hele zooi venkelworstjes. Heeeeeeeeerlijk! Vanavond nog een paar in de pan. Dan moet je snel zijn als je een foto wil schieten anders zijn ze weg...



En toen vond ik achteraf nog het recept dat ik eigenlijk had willen maken, luganega, met parmezaan, citrusschil en vermout. Voor de volgende batch dus, want ja als je dit eenmaal weer proeft en de slag te pakken hebt...  :P
« Laatst bewerkt op: 13 juni 2016, 21:16 door Marieken »



Leo

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • Berichten: 11.381
Re: Verse venkelworstjes
« Reactie #1 Gepost op: 13 juni 2016, 21:32 »
lekkere worstjes hoor
2 x WGA, 2 x OTP 57 cm met grillspit, OTP 67 cm,DO-6 qt, DO-21 qt, WSM 37, WSM 47, WSM 57, hongaarse goulash ketel.

Marieken

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 962
Re: Verse venkelworstjes
« Reactie #2 Gepost op: 13 juni 2016, 21:36 »
lekkere worstjes hoor

het √©nige wat nog mist, is de bbq  :blush:

ahem.

nix13

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.426
Re: Verse venkelworstjes
« Reactie #3 Gepost op: 13 juni 2016, 21:52 »
Lekkere worstjes hoor, maar toch mis ik iets

lekkere worstjes hoor

het √©nige wat nog mist, is de bbq  :blush:

ahem.

Dat was het dus  ;)
Spel vouten mede mogelijk gemaakt door autocorrect.
Broil King Keg, Petromax DO6q. en een maverick 732 black.
Bbqcount 2018:
Steven & me count:

Ceriel

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 6.874
  • Achterhoek
    • Ceriel's Grill & BBQ
Re: Verse venkelworstjes
« Reactie #4 Gepost op: 13 juni 2016, 22:42 »
Lekker!
Proud member of Backcorner BBQ

Steven & Me count:

Ceriel's Grill & BBQ

Reboot

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 573
Re: Verse venkelworstjes
« Reactie #5 Gepost op: 13 juni 2016, 23:07 »
Venkel worstjes zijn bij ons ook de favoriet.


Sent from my iPhone using Tapatalk

SilverFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.574
Re: Verse venkelworstjes
« Reactie #6 Gepost op: 13 juni 2016, 23:18 »
Creatief
Weber Genesis S-330, Big Green Egg Large, Weber Go Anywhere, DigiQ DX2, Thermapen MK4

Lowietje72

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.678
  • Lourens
Re: Verse venkelworstjes
« Reactie #7 Gepost op: 14 juni 2016, 06:55 »
Op met je vork in de koeke(n)pan staat hier de doodstraf. Zelfs al is het een gietijzeren of plaatstalen pan.....
WGA, Smokey Joe, OTP57, OTP47, WSMC57, Q120, Weber logo tattoo, CSG, DO 6qt, KCBS CBJ, Thermapen

Bbqcount 2018:

Not everything that can be barbecued counts; and not everything that counts can be barbecued

Swokey

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 174
Re: Verse venkelworstjes
« Reactie #8 Gepost op: 14 juni 2016, 09:53 »
Zien er goed uit.

Het recept met parmazaan trekt mij zeker, die gaan we eens maken
Monolith - Weber kettle 47cm - Telesoop rookoven - Maverick et-732 - DIY Droogkast - Cobb - CAC

Bbqcount 2017: / Bbqcount 2016: 68

Jorte

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 899
Re: Verse venkelworstjes
« Reactie #9 Gepost op: 14 juni 2016, 10:37 »
Lekker hoor!
Wat heb je er bij gegeten?

Marieken

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 962
Re: Verse venkelworstjes
« Reactie #10 Gepost op: 14 juni 2016, 19:15 »
Op met je vork in de koeke(n)pan staat hier de doodstraf. Zelfs al is het een gietijzeren of plaatstalen pan.....

nee joh die vork gaat in de worst!  :P

Marieken

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 962
Re: Verse venkelworstjes
« Reactie #11 Gepost op: 14 juni 2016, 19:17 »
Lekker hoor!
Wat heb je er bij gegeten?

brood, gebakken aardappel en een groene salade.
uh tsja, het is niet elke dag een sterren menu.

Jorte

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 899
Re: Verse venkelworstjes
« Reactie #12 Gepost op: 14 juni 2016, 21:24 »
Gaat er om of het lekker is....en dat zijn lekkere dingen  :)

-Danny-

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 2.566
Re: Verse venkelworstjes
« Reactie #13 Gepost op: 15 juni 2016, 10:05 »
Lekker lekker.
Bbqcount 2016:
Steven & me count:
KCBS Certified BBQ Judge, SCA Certified BBQ Judge en lid van Triple-T bbq team 2016