Auteur Topic: Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie  (gelezen 3878 keer)

El Fumarole

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.093
  • Foodporn Factory BBQ team
    • The Foodporn Factory
Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Gepost op: 26 april 2016, 09:26 »
Naar aanleiding van dit recept van Piet (http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=12706) ben ik ook eens gaan pielen met dat soort worst. We weten inmiddels allemaal wel hoe lekker die combinatie is. Weet je dat nog niet? Ga ze dan even snel proeven: http://www.vuurenrook.nl/webwinkel/VV28--home-made.html?_globalsearch=cheddar want die van Eric zijn echt lekker heerlijk.

Maak je ze liever zelf, dan zijn deze ook erg lekker: 

1500 gram varkensvlees (ca 2/3 mager en 1/3 vet, ik gebruik meestal bildeksels (zeer mager) en kinnebakspek (bijna puur vet), omdat dat een fijne structuur oplevert. Je kunt ook varkensfilet mengen met vet buikspek als je dat makkelijker kunt krijgen, zolang het maar zo'n vlees:vet verhouding heeft van 2/3:1/3)
400 gr pittige cheddar (gebruik a.u.b niet die ranzige smeltkaas.... Er is prima cheddar te koop bij de Sligro bijvoorbeeld, maar zelfs AH heeft wel een redelijk bruikbare soort)
Een stuk of 7 jalapeño pepers zonder zaadlijsten.
25 gram zout
3 gram gemalen witte peper
2 gram gemalen venkelzaad
2 gram gemberpoeder
2 gram foeliepoeder
2 gram gedroogde rozemarijn (je raadt het al...ik heb dit ook meegemalen met alle andere kruiden die in de maler moesten....)
2 gram cayennepeper, maar dit hoeft natuurlijk niet als je ze niet te pittig wilt hebben. Je kunt het ook vervangen door chipotle poeder
2 gram gemalen komijn
150 ml koud water, maar gewone pils mag ook. Soms staat het gewoon naast je en ben je te beroerd om koud water te pakken bijvoorbeeld, misschien herken je dat.
3 meter varkensdarm. Dit is vaak verkrijgbaar bij de ambachtelijke slager, maar ook te koop bij de forumsponsor: http://www.vuurenrook.nl/webwinkel/worstmakerij-kruiden--and--darmen/p-1/

Maal de kruiden en snijdt de kaas is zeer kleine blokjes (3x3 mm, dit is even een werkje, maar als je de kaas meemaalt met het vlees wordt het te fijn, als je mijn maling gebruikt (ca 3 mm plaat). De jalapeno's kun je wel gelijk met het gehakt meemalen, maar als je het liever wat grover in je worst hebt....keuzes keuzes....


En dan komt het: ROOK JE SPEK! Ik had mijn kinnebak een uur of 4 laten roken door de slager, want dat doet hij gewoon voor mij (maar ik betaal zijn huis, zijn auto en zijn vrouw), maar je kunt het ook zelf doen met een coldsmokertje op beukenmot. Dan moet het wel wat langer, een uur of 12.


Ik maal het vlees vervolgens eerst op een grove plaat, voeg dan de kruiden, de pepers en zout toe en draai nogmaals op een fijne plaat (3mm). Daarna gooi ik de kaas erin en meng ik het vlees ca 15 minuten met de bischop in mijn keukenmachine. Met de hand kan natuurlijk ook, maar dan moet je echt wel een half uurtje kneden. Het moet echt een plakkerige bende worden.  Tip: doe eens een worstmaakcursus!


Was de darm, prak 'm om je vulpijp en ram 'm vol met die heerlijke versgeknede worst. En die mag er best zo uitzien:



Daarna komt het moeilijkste gedeelte: om de worst lekker te laten binden, moet ie een nachtje in de koelkast, dus 'and now we wait'.


En dan mag je ze de volgende dag lekker grillen:



En als je dan heel goed kijkt, zie je dit:



Lekker hè, proef je de lente al?   <:-P
« Laatst bewerkt op: 26 april 2016, 10:07 door El Fumarole »


Genoeg spullen.nl
Lid van competition BBQ team Triple-T 2015
Lid van competition BBQ team Foodporn Factory
https://www.facebook.com/FoodpornFactory
www.foodpornfactory.nl

Leo

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • Berichten: 11.381
Re: Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Reactie #1 Gepost op: 26 april 2016, 10:50 »
wouw hee, een watertandend verslag en geweldige foto's
2 x WGA, 2 x OTP 57 cm met grillspit, OTP 67 cm,DO-6 qt, DO-21 qt, WSM 37, WSM 47, WSM 57, hongaarse goulash ketel.

ErikSchreurs

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 817
Re: Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Reactie #2 Gepost op: 26 april 2016, 12:06 »
He bah nu moet ik weer een droog shirt aan trekken

Smeinkie

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 615
  • Maarten
Re: Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Reactie #3 Gepost op: 26 april 2016, 12:17 »
Net de lunch binnen, krijg ik weer honger!! B-)
Kamado Joe classic II / WSM 47 / DigiQ DXII / WGA

Bbqcount 2017:

Maccie (spongebob)

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 2.583
  • Proud member of The Popes White Smoke BBQ Team
    • Tims[color=red]Real[/color]BBQ
Re: Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Reactie #4 Gepost op: 26 april 2016, 14:56 »
Mmmm had graag een worstje meegepikt.
Primo Oval Large, Broil King KEG, WMT 57 met CIG, UDS, WGA met CIG, HM ,Thermapen

Bbqcount 2017:
Steven & me count:

Ceriel

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 6.874
  • Achterhoek
    • Ceriel's Grill & BBQ
Re: Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Reactie #5 Gepost op: 26 april 2016, 16:21 »
Heerlijk omschreven Jeroen! Ga deze zeker reproduceren.

Ik denk zelfs dat ze uit de pan nog lekker zijn... :P
Proud member of Backcorner BBQ

Steven & Me count:

Ceriel's Grill & BBQ

chckstrk

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 472
Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Reactie #6 Gepost op: 26 april 2016, 18:06 »
Omnomnommen lijkt me dat.

Ik zie het vaker gebeuren dat mensen eerst grof malen, dan kruiden en vervolgens fijn malen. Wat is daar het idee achter?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Reboot

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 573
Re: Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Reactie #7 Gepost op: 26 april 2016, 18:16 »
Mooie reportage!



Sent from my iPhone using Tapatalk

El Fumarole

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.093
  • Foodporn Factory BBQ team
    • The Foodporn Factory
Re: Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Reactie #8 Gepost op: 26 april 2016, 18:59 »
Omnomnommen lijkt me dat.

Ik zie het vaker gebeuren dat mensen eerst grof malen, dan kruiden en vervolgens fijn malen. Wat is daar het idee achter?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Gaat makkelijker, anders moet je de grote hompen vlees gelijk door kleine gaatjes prakken zeg maar.
Zeker als je geen (semi)profi gehaktmolen hebt met een voorsnijdmes e.d., gaat het op deze manier domweg sneller.
Genoeg spullen.nl
Lid van competition BBQ team Triple-T 2015
Lid van competition BBQ team Foodporn Factory
https://www.facebook.com/FoodpornFactory
www.foodpornfactory.nl

El Fumarole

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.093
  • Foodporn Factory BBQ team
    • The Foodporn Factory
Re: Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Reactie #9 Gepost op: 26 april 2016, 19:02 »
Heerlijk omschreven Jeroen! Ga deze zeker reproduceren.

Ik denk zelfs dat ze uit de pan nog lekker zijn... :P

Ik had aan slagert 500 gram gerookte kinnebak besteld, gooit ie 's avonds anderhalve kilo bij me naar binnen. Ik ga dus binnenkort ook weer een rondje. En dan iets meer, want ze gaan hard. Je kent het wel :)
Genoeg spullen.nl
Lid van competition BBQ team Triple-T 2015
Lid van competition BBQ team Foodporn Factory
https://www.facebook.com/FoodpornFactory
www.foodpornfactory.nl

BertM

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 2.072
    • Charcuterie
Re: Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Reactie #10 Gepost op: 26 april 2016, 19:40 »
Lekkerrrr... Gaan we maken
Primo large, OTP57, WGA, WSM 47, UDS 60L, DO 6Qt, HM4.1,Smoky Rookkast, Droogkast MK1.

Bbqcount 2018:
 Charcuterie & worst forum

nix13

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.426
Re: Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Reactie #11 Gepost op: 26 april 2016, 20:10 »
Leuk verslag weer. En ik geloof gelijk dat ze lekker waren.
Spel vouten mede mogelijk gemaakt door autocorrect.
Broil King Keg, Petromax DO6q. en een maverick 732 black.
Bbqcount 2018:
Steven & me count:

Dominique

  • Forum Emeritus
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 6.566
Re: Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Reactie #12 Gepost op: 26 april 2016, 22:00 »
Ze waren vooral snel op ook.....
Weer of geen weer heel vaak BBQweer.
Big Green Egg Large,2X WGA,SJ,Thai Stove, Weber original 47, WSM 47.
Certified BBQ Judge

Ridevi71

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 2.084
  • Rick
Re: Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Reactie #13 Gepost op: 26 april 2016, 22:41 »
Man, wat ziet dat er geweldig uit. Goed verhaal ook.
Zit hier mijn scherm onder te kwijlen  :P
Being a vegetarian is a big missed steak

SilverFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.574
Re: Verse worst: een Jalapeño-Cheddar variatie
« Reactie #14 Gepost op: 27 april 2016, 01:05 »
Die worst mag mijn mondje wel in !
Weber Genesis S-330, Big Green Egg Large, Weber Go Anywhere, DigiQ DX2, Thermapen MK4