BasBQ
Beef en Steak

Gerookte Kip sneetjes / Charcuterie

T

TomB

Gast
Ik wilde me eens wagen aan charcuterie, in de vorm van beleg voor op een boterham.
Omdat kipfilet vaak bij ons op tafel komt leek me dat wel een ideale starter.

Maar ik wilde niet gewoon een kipfilet braden/roken  omdat de sneetjes dan wel heel klein zijn. Daarom zocht ik een manier om een kiprollade te maken die ik ook nog warm kon roken.

kip-charcuterie-1.jpg


Ingredi?nten
2 dubbele kipfilets
Kruidenmix / curry


Voor de Pekel:
100 gr zout
eetlepel Tijm
eetlepel rozemarijn
enkel blaadjes laurier
1 l water

Eerst en vooral maak ik een inkeping op de achterkant waardoor je de kipfilet platter en groter maakt waardoor ik de lap kip gemakkelijk kan oprollen.
Maar om de kippelap in een rol te houden kan je die gemakklijk bij elkaar houden met een tandenstoker, of  - zoals ik heb gedaan ? mooi oprollen in wat folie en die even laten vastvriezen in de diepvries voor een uur. De rollade valt niet uit elkaar en hij is ook niet bevrozen.

kip-charcuterie-3.jpg

kip-charcuterie-4.jpg



Om ervoor te zorgen dat de kippeborst niet te droog zou zijn heb ik hem eerst een uur gepekeld.
kip-charcuterie-7.jpg


Omdat ik deze voorbereiding op een avond heb gemaakt heb ik de rolledes na het pekelen laten drogen, ingerubd, terug ingerold in zilverpapier en deze een nacht in de frigo laten rusten. De kruiden konden hun werk doen, en de folie zorgde ervoor dat de vorm behouden bleef

Ik heb mijn 2 rollades ingerubd met 2 verschikkende soorten=
- 1 keer met Vogelkruiden van Brethonerie
- 1 keer met lekkere zachte currypoeder

kip-charcuterie-10.jpg


Daags nadien  heb ik de 2 rollades gerookt op appelhout, gedurende 1,5 uur op 115 gr. Tot een kerntemp van 70gr C

Even laten afkoelen, dan in sneetjes gesneden en op een lekkere toast gelegd. Heerlijk!

kip-charcuterie-15.jpg

kip-charcuterie-17.jpg
 
Dat ziet er goed uit. Leuk idee.
 
denk zomaar dat dat helemaal lekker is
 
mooi verslag en mooi smakelijk beleg zeg.
alleen die pekeltijd lijkt me te kort .
t intrekken is nog steeds 1cm per etmaal,of geldt dat voor kip niet??
 
Niets mis mee, lekker hoor!
 
Simpel maar toch doeltreffend! Ziet er goed uit en lijkt me heerlijk!
 
Lekker en mooi in beeld gebracht!
 
Mooi stukje vleeschwaar!

AV zei:
alleen die pekeltijd lijkt me te kort .
t intrekken is nog steeds 1cm per etmaal,of geldt dat voor kip niet??
Ik zou de filet ook eerst pekelen, dan afspoelen, tot worst binden en kruiden.
Maar dat is gewoon een gevoel...  :blush:
 
Leuk, en goed te doen lijkt me. Dank voor de leuke reportage
 
Ga ik maken, bedankt voor het delen!
 
Zo ziet er goed uit en zeker dat deze op de todo gaat.
 
Terug
Bovenaan Onderaan