BasBQ
Beef en Steak

Eerste keer pekelen

 
 
 
 
 

Ridevi71

Forum Meubilair
Berichten
10.108
Hallo bbq collega's.

Zoals de titel al zegt, had ik nog nooit gepekeld.
Na wat speurwerk op het interweb voor het volgende gekozen.

6 eetlepels zout (ben terughoudend met zout.  Erbij kan altijd nog)
Wat laurierblaadjes
2 eetlepels peperkorrels
Eetlepel kruidnagel

Een halve liter water verwarmd en het zout er in opgelost.
Hierna overige ingredi?nten toegevoegd samen met 1,5 liter koud water.

De pekel laten afkoelen.

Bovenstaande is afgekeken van blue smoke bbq  :D

Vervolgens 3 oer hammen van beef & steak ca 12 uur laten zwemmen.
Hierna afgedroogd en uurtje terug in koelkast voor verder drogen.
Vervolgens zijn ze 3 uurtjes op de wsm geweest tot een kern van 70 graden.
Bij 65 graden even ingesmeerd met maple syrup mosterd sauce.deze ook geserveerd bij het eten.

De foto's










Op tafel samen met een salade van rucola , cherry tomaten, komkommer en feta
Turks brood met kruiden kaas erbij.

Het was heerlijk.

Wat hebben we geleerd?
Pekel mag best ietsje zouter. Volgende keer 8 eetlepels.
Pekelen is geweldig lekker!!!  :D
Maple syrup mosterd sauce is geweldig lekker!!!  :D
Oer hammen smaken goed, maar er zit een zeen in. Leer moment.

Dit gaat een vervolg krijgen. Ik denk volgende keer kip in de pekel.

Dank voor het kijken.

Rick
 
Helemaal gaaf dit!!!!!
Todo
 
lekker he
 
Mooi Rick! Je opmerking over voorzichtig zijn met zout snap ik niet goed. Juist bij pekelen zou ik niet teveel op m'n gevoel af gaan maar gewoon beginnen met exact de receptuur volgen.
 
Sander72 zei:
Mooi Rick! Je opmerking over voorzichtig zijn met zout snap ik niet goed. Juist bij pekelen zou ik niet teveel op m'n gevoel af gaan maar gewoon beginnen met exact de receptuur volgen.
Dat klopt Sander. Maar omdat het de eerste keer was en ik niet wist wat ik kon verwachten, zoals hoeveelheid zout icm pekel tijd, ben ik een beetje voorzichtig geweest. Recept sprak bijvoorbeeld over ca 4u pekelen
Maar door deze "testcase " wel heel wat wijzer geworden.
 
Lekker, en ook hier op het todo lijstje
 
Alleen door te doen wordt je wijzer. Ik ga hier ook maar eens mee beginnen.
 
Mijn 1ste keer pekelen moet ook nog komen.
Binnenkort ook maar eens proberen met een kilo buikspek die ik in de vriezer heb liggen.
 
Doen, collega's. Doen. Smaakt goed.
 
Lekker rick. Deze staat ook nog op me lijstje :)
 
Nou dat lijkt me dus gewoon echt totaal niet goor ofzo. Leuk sausje ook, weer eens wat anders dan al dat rood glimmende spul.
 
Terug
Bovenaan Onderaan