Auteur Topic: Spare-ribs  (gelezen 6113 keer)

carnivoor

  • Tondelzoeker
  • *
  • Berichten: 17
Spare-ribs
« Gepost op: 10 augustus 2015, 13:17 »
Ik heb de vorige keer Noskos classic ribs gemaakt die erg in de smaak zijn gevallen een stevig bite en lekker op smaak. Maar ik als carnivoor vond het hartverscheurend dat er vlees op het bot bleef zitten dus ben gaan kijken hoe ik dit kon verbeteren en kwam snel uit op de 3-2-1 techniek ik ga proberen het te verwoorden hoe ik het heb gedaan zo dat jullie er ook van kunnen genieten en omdat ik het leuk vind.

Ik heb bij mijn slager 4,4 kilo baby back ribs gekocht voor z'n 4 volwassen. Ik denk altijd zo beter na vijf uur eten bereiden te veel dan te weinig. Na het verwijderen van het membraan heb ik een simpele all season rub zout ,peper ,knoflookpoeder ,uienpoeder en een beetje paprikapoeder hier doe je een klein beetje over de ribs.


Daarna smeer ik de ribs in met Amerikaanse mosterd niet te veel dit is alleen om de rub met het vlees te binden en niet voor de smaak.


Na dit gedaan te hebben gaat hij in de rub hier heb ik een magic dust gevonden (aan het eind van het verhaal staan de ingrediƫnten en hoeveel heden). Deze strooi ik er over heen zo dat je het vlees net niet meer ziet goed de zijkanten mee pakken. Je hoeft het niet in te wrijven hier heb je de mosterd voor laat die zijn werk doen.


Ik heb ze niet de avond ervoor gerubt maar een uur voordat mijn bbq op temperatuur was. Dit heb ik gedaan omdat ik het vlees van mijn bot wilde hebben. En na veel lezen door veel technieken en mensen met ervaring las ik een stuk dat het zout het vocht uit het vlees zou trekken. En dat wil ik niet dus ging voor deze manier.

Nu het vlees voorbereid is en mijn bbq op temperatuur is 120*C gaan ze de bbq op hier heb ik van de Ikea rvs borden houders gekocht, ideaal, ik ben wel blij dat ik er twee heb omdat de ribs +/- 30cm lang zijn en twee bied ze net meer steun. Vooral als ze mals worden en dat is toch waar ik voor ga.

Om de 45min. Mop ik ze met een plantenspuit met daar in 0.1 L appelsap 0,1L ananassap en 0,1l rode wijn azijn. Dit heb ik drie keer herhaald dus met 45min. 1 1/2uur en met 2 1/4. Na drie uur gaan ze van het vuur af en leg ik ze op een groot stuk alu. Folie het beste is twee lagen je wil niet dat het vocht wegloopt door een gaatje. Ik heb hier vloeibare boter overgedaan van blue-band met roomboter smaak hier heb ik wat rietsuiker over gestrooid en daarna honing eroverheen.

Inpakken en zorgen dat de omgevouwen kant aan de kant van het bot zit. Dit is omdat je ze met de vlees kant naar beneden legt dat het mengsel lekker in je vlees in trekt. Ik heb een legendary barbecue smoker 16" longhorn en kwam er achter dat ik ze eigenlijk niet kwijt kon (dit zeg ik er even bij om moeders de vrouw ervan te overtuigen dat een 21" chuckwagon makkelijker werkt) . Maar heb ze gestapeld en dat ging best na 45min heb ik wel alles even omgegooid en na 1 1/2 uur (3-2-1 klopt niet echt meer meer een 3-1 1/2-1/2)ingepakt op de bbq gelegen te hebben ze er weer afgehaald en uitgepakt. Als je dan twee botjes pakt en er iets aantrekt moet het vlees al loskomen van het bot. En ja bij mij was dat ook zo dus naar de volgende stap.

Het vlees is nu afgelakt en terug gelegd op de bbq het aflakken heb ik gedaan met deze sausen.

Ik heb ze iets verwarmd de sausen voor dat ik ze heb afgelakt. Nu voor een half uur op de bbq om het vlees iets sterker te laten worden en om de saus te karameliseren. En dan het eind resultaat.

We vonden ze om je vingers bij op te eten. Dus zeker gelukt geen vlees meer op het bot missie geslaagd.

Seasoning rub:

-1/8 cup zout
-1/8 cup zwarte peper
-1/8 cup knoflookpoeder
-1/16 cup paprikapoeder

Rub (magic dust):

-1/2 cup paprikapoeder
-1/4 cup zout
-1/4 cup rietsuiker   
-1/4 cup knoflookpoeder
-1/4 cup uienpoeder
-1/8 cup chilipoeder (pas op was voor ons net goed)
-2 eetlepels mosterdpoeder
-2 eetlepels zwarte peper
-2 eetlepels cayennepeper

Mob:

-0,1L appelsap
-0,1L ananassap
-0,1L rode wijn azijn



MidVe

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 242
  • Moi!
Re: Spare-ribs
« Reactie #1 Gepost op: 10 augustus 2015, 13:46 »
Mooie plaatjes, ze zien er erg lekker uit!

Teun

  • Tondelzoeker
  • *
  • Berichten: 16
Re: Spare-ribs
« Reactie #2 Gepost op: 10 augustus 2015, 19:57 »
Bedankt voor je recept. Mooie duidelijke uitleg en tips.  :)
Weber MT 57 GBS

nix13

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.431
Re: Spare-ribs
« Reactie #3 Gepost op: 10 augustus 2015, 21:12 »
Mooie ribs, krijg er gelijk trek van.
Spel vouten mede mogelijk gemaakt door autocorrect.
Broil King Keg, Petromax DO6q. en een maverick 732 black.
Bbqcount 2018:
Steven & me count:

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.592
Re: Spare-ribs
« Reactie #4 Gepost op: 10 augustus 2015, 21:21 »
Mooie reportage, fall of the bone is zoals veel mensen ze willen.
Op wedstrijden zijn ze dan te gaar, maar daar hoef je thuis geen rekening mee te houden.

El Fumarole

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.120
  • Foodporn Factory BBQ team
    • The Foodporn Factory
Re: Spare-ribs
« Reactie #5 Gepost op: 10 augustus 2015, 21:41 »
Lekkere reportage!
GenoegBBQSpullen.nl
Lid van competition BBQ team Foodporn Factory
https://www.facebook.com/FoodpornFactory
www.foodpornfactory.nl

Mike v R

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.416
  • IJmuiden
Re: Spare-ribs
« Reactie #6 Gepost op: 11 augustus 2015, 08:51 »
Ziet er goed uit, bedankt voor het delen.
*Primo Oval XL*WSM 47cm *WGA *DBS Smokers *DO 6qt * Maverick ET 732 *CSG *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

Richard

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 214
  • Smoking
Re: Spare-ribs
« Reactie #7 Gepost op: 22 juli 2016, 21:52 »
Hoi

lees net je recept ziet er heerlijk uit en wil deze zondag gaan maken. Kan dit ook zonder de mopsaus. (heb een hekel aan vieze vingers :D :D)
Weber 47 , UDS , El Cheapo offset smoker.

Richard Soeteman

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.435
    • Richard's BBQ Pit
Re: Spare-ribs
« Reactie #8 Gepost op: 23 juli 2016, 09:16 »
Mooie ribs en mooi verslag!
Auplex kamado | WSM 47 | PK Grill | Weber OTP 57 | Weber WGA | Dutch oven
Proud member of Triple-T Veteranen 2019

Steven & me count:

karsb

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 72
    • Plan B Catering
Re: Spare-ribs
« Reactie #9 Gepost op: 03 augustus 2016, 13:59 »
zien er erg goed uit!
WMT 57 GBS, Kettle Pizza Ring, Jamie Olivier Sizzler 57cm, WSM 47cm, Weber Genesis II e-410 GBS, Hendi Grill Master Maxi

HappyMan

  • Tondelzoeker
  • *
  • Berichten: 6
  • Life is short and then you die...
Re: Spare-ribs
« Reactie #10 Gepost op: 18 augustus 2016, 17:28 »
De ribs zijn in de aanbieding bij de makro.
Dit weekend gelijk proberen. Ziet er goed uit man :P