Auteur Topic: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!  (gelezen 35079 keer)

Grasshopper

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 132
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #30 Gepost op: 20 april 2017, 09:55 »
Maar welke quote klopt nu? :)

Qua smaak zal het met keukenzout hetzelfde smaken, maar qua voedselveiligheid loop je meer risico.
[...]

colorozo zout word bij producten die verhit worden alleen voor de kleur gebruikt zodat als het klaar is het een mooie roze kleur heeft,
in de slagerij of industrie. [...]

groetjes Ben

allebij, in rauwe producten word coloro zout gebruikt omdat daar 0,6% nitriet inzit wat belangrijk is voor de voedselveiligheid, wanneer een product verwarmd word tot de juiste kern heb je geen nitriet nodig maar wel als je een roze kleur wilt in je eindproduct zoals vleeswaren in de winkel. zonder het aanwezige nitriet zou het er grauw uitzien en er niet lekker uitzien.

groet Ben

Duidelijk. Dank je :)
BBQ Count 2017:

Steven&Me:

SilverFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 4.311
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #31 Gepost op: 20 april 2017, 21:28 »
Reden van het nitriet is het bestrijden van botulisme. Ja die gaan dood bij verhitting, maar de toxinen die ze aanmaken (voor het verhitten ten tijde van het marineren / pekelen) gaan pas stuk bij een veel hogere temperatuur (meer dan 100 graden en dat ga je niet halen als kerntemperatuur). Oftewel; voorkomen dat de toxinen aangemaakt worden door het toevoegen van het nitriet.

Kleur voor de verkoop geloof ik meteen, vind ik persoonlijk niet erg belangrijk. Ik snap het vanuit de verkoopgedachte, maargoed daar waar het heen gaat hangen ook geen gordijnen :)

(Zegt niet dat colorozo verplicht is, maar geeft minder risico)
Weber Genesis S-330, Big Green Egg Large, Weber Go Anywhere, DigiQ DX2, Thermapen MK4

Maarten

  • Sprokkelaar
  • *
  • Berichten: 33
  • The heat is on!
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #32 Gepost op: 12 mei 2017, 23:51 »
Vandaag buikspek besteld... wil ik ook maken!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk


Ik ben benieuwd naar het resultaat!!


Ha Grasshopper,

Duurde ff voor ik berichtje plaats maar heb antwoord: bacon en five spices tegelijk in zout c.q. marinade vacuum getrokken. Na een week opengemaakt en nog een dag laten drogen:


Gereed voor de UDS:




En het resultaat:




Wat vonden we ervan: weer eens wat anders maar five spices zal niet m'n favoriet worden.... Volgende keer weer walchers gilde spek, net wat meer 'spekkie voor mijn bekkie'  ;)
UDS, Weber Kettle 57, Weber Q1000

Richard Soeteman

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.434
    • Richard's BBQ Pit
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #33 Gepost op: 13 mei 2017, 07:31 »
Wat een mooi poject gaat op de todo!
Auplex kamado | WSM 47 | PK Grill | Weber OTP 57 | Weber WGA | Dutch oven
Proud member of Triple-T Veteranen 2019

Steven & me count:

Veen

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 273
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #34 Gepost op: 05 juli 2018, 09:12 »
Staat hier voor a.s. weekend op de lijst!
Hij ligt inmiddels in de koelkast te marineren...

Dank!
Kamado Joe Classic; Weber Master Touch GBS 57; BonFire 57

BBQcount 2017:
Steven & Me count: 2

Frankd

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 21
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #35 Gepost op: 29 juni 2019, 11:52 »
Nou hij ligt inmiddels in de koelkast hoor ben benieuwd. Laat hem iets minder lang gaan (24 uur lijkt me ook prima)
Ik heb hem wel met zwoerd, anders krijg ik ruzie met de kinderen


Verstuurd vanaf mijn TA-1012 met Tapatalk

Frankd

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 21
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #36 Gepost op: 13 juli 2019, 20:30 »
Nou hij ligt inmiddels in de koelkast hoor ben benieuwd. Laat hem iets minder lang gaan (24 uur lijkt me ook prima)
Ik heb hem wel met zwoerd, anders krijg ik ruzie met de kinderen


Verstuurd vanaf mijn TA-1012 met Tapatalk
Hij smaakte prima, echter; iets te veel naar appelstroop naar mijn idee. Ik was even bang voor de five spices, vooral omdat een nachtje koelkast er met name toe heeft geleid dat alles in de koelkast naar five-spices rook, maar dat viel gelukkig mee. Na vier uur zat hij goed op temperatuur, daarna nog even afgegrild. Goed te doen, maar de volgende maak ik hem wel weer traditioneel

Verstuurd vanaf mijn TA-1012 met Tapatalk
« Laatst bewerkt op: 14 juli 2019, 22:26 door Frankd »

Koenietjuh

  • Sprokkelaar
  • *
  • Berichten: 45
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #37 Gepost op: 14 juli 2019, 22:19 »
Nou hij ligt inmiddels in de koelkast hoor ben benieuwd. Laat hem iets minder lang gaan (24 uur lijkt me ook prima)
Ik heb hem wel met zwoerd, anders krijg ik ruzie met de kinderen


Verstuurd vanaf mijn TA-1012 met Tapatalk
Hij smaakte prima, echter; iets te veel naar appelstroop naar mijn idee. Ik was even bang voor de five spices, vooral omdat een nachtje koelkast er met name toe heeft geleid dat alles in de koelkast naar five-spices rook, maar dat viel gelukkig mee. Na ruim vier uur zar hij goed op temperatuur, daarna nog even afgegeild. Goed te doen, maar de volgende maak ik hem wel weer traditioneel

Verstuurd vanaf mijn TA-1012 met Tapatalk
Staat op m'n to do lijstje voor deze maand! Vrouwlief is hier ook fan van!!

Verstuurd vanaf mijn SM-G970F met Tapatalk

TOPQ 14inch - Weber Compact Kettle