Auteur Topic: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!  (gelezen 27348 keer)

vogels

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • Berichten: 553
Een tijdje geleden heb ik in een restaurant de meest verrukkelijke buikspek gegeten. de titel van het recept melde:
"Langzaam gegaarde buikspek, gelakt met appelstroop en five spices"

Dus bij thuiskomst heb ik het internet afgestruind naar een recept wat ik natuurlijk op de BBQ kon bereiden.
En zoals zo vaak kon ik niets vinden wat er maar bij in de buurt kwam....  :| , ook de vraag hier in het forum leverde niet veel op wat in de richting kwam.

Dus dan zelf maar aan het experimenteren (dat is natuurlijk ook het leukste).
Ik heb van meerdere recepten die ik tegen ben gekomen een mix gemaakt, en het resultaat mag er zijn (al zeg ik het natuurlijk zelf B-))..

Dus bij deze, men neemt:

- 400gr Buikspek.

De marinade:
- 1,5 eetlepels 5 spices
- 0,5 eetlepel donkere basterdsuiker
- 3 eetlepels soja saus
- 2 eetlepels water
- 2 tl chilli flakes (voor een beetje pit tussen alle zoetigheid)
- 0.5 eeltepel appelstroop
- 3.2 gram nitrietzout (colorozo) --> (8gr/kilo zoals bij Walchers Gildespek)

Dit samen even goed doorroeren, zodat het zout verspreid is en de appelstroop vermengt is.
Dan samen met de buikspek (in twee stukken gesneden) in een ziplockzak (of als je kunt even vacuümeren).
De marinade even goed inmasseren en voor 3 daagjes de koelkast in. (elke dag even omdraaien en inmasseren).

Op de dag van het bereiden, maak je de BBQ klaar voor indirecte bereiding op ongeveer 100°C (of je gebruikt je smoker, dat heeft mijn voorkeur).
Voeg voor de lekkere rokerige smaak een goed stuk (grote vuist) fruitig rookhout toe, of een handje snippers (ikzelf heb Peer gebruikt).
Je maakt je ziplock zak (of vacuüm zak) open en verwijderd je vlees. Gooi het vocht wat achterblijft niet weg, dit gebruik je later in je laksaus..

Leg het vlees op de BBQ en het wachten kan beginnen....


De lak
Ondertussen kun je het vocht van de marinade zeven (zo verwijder je de chilli flakes) en inkoken met wat extra ingrediënten:
- 2 eetlepels appelstroop
- 50ml sinaasappelsap

Tijdens het inkoken goed door roeren zodat het niet aanbrand, als de appelstroop goed is opgelost kun je het vuur naar beneden zetten (of uit).

Als de buikspek een kerntemperatuur van ongeveer  65°C  heeft bereikt, kan het lakken beginnen. om de 10 a 15 minuten breng je een mooi laagje lak aan.
(je moet met opwarmen van de lak even kijken dat hij niet te dun en niet te dik is, te dun loopt het er af, te dik smeert het voor geen meter  :P)

Dit houd je vol tot de kerntemperatuur 72°C is, dan mag het vlees nog even (10 minuutjes) rusten onder aluminium folie.

Het is warm overheerlijk, maar ook koud heel lekker.

Ik heb niet overal foto's van, zal dit de volgende ronde aanvullen... maar hieronder alvast een kleine impressie:

EDIT --> foto's geupdate <--

Mooi stukkie vlees (2kilo deze ronde):


De kruiden en stroop:


Het geheel geroerd met de soja en het water:


In de marinade:


Na 3 dagen uit de marina en ontdaan van de chilli flakes (anders wordt het pittig):


Op de smoker (helaas geen foto van binnen):


Lak saus basis (is de marinade):


Vers van de smoker (voor het getrainde oog... er is er al een op  :D):


En aangesneden:


Ik ga hem snel nog eens maken, hij is echt mega lekker.. wellicht breng ik dan nog wat verfijningen aan en zal dan ook de foto's aanvullen.





« Laatst bewerkt op: 31 juli 2016, 14:20 door vogels »


OTP 57 (2x), OTP 47, WSM 47, WGA, iGrill2

Mike v R

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.436
  • IJmuiden
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #1 Gepost op: 30 mei 2015, 14:42 »
Bedankt voor het delen.
*Primo Oval XL*WSM 47cm *WGA *DBS Smokers *DO 6qt * Maverick ET 732 *CSG *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

Leo

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • Berichten: 11.381
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #2 Gepost op: 30 mei 2015, 15:16 »
ziet er ook wel heel erg lekker uit
2 x WGA, 2 x OTP 57 cm met grillspit, OTP 67 cm,DO-6 qt, DO-21 qt, WSM 37, WSM 47, WSM 57, hongaarse goulash ketel.

Lin

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 2.150
  • Love to cook!!
    • Lin's receptendeler
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #3 Gepost op: 30 mei 2015, 16:35 »
Pffff ik begin het jammer te vinden dat ik dit niet lust.... :-S

Ziet er mooi uit!
www.facebook.com/Linsreceptendeler
neem eens een kijkje op mijn receptendeler!

structor

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 6.719
  • Emiel
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #4 Gepost op: 30 mei 2015, 17:32 »
O dat ziet er prima uit zeg!

Ik ga gewoon op de todo knop drukken!
Primo XL, OTG 57, WGA, WSM 47, UDS, diy controller, lime thermapen
Bbqcount 2018:
S&M count:

YannickVR

  • Sprokkelaar
  • *
  • Berichten: 28
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #5 Gepost op: 09 juni 2015, 10:19 »
Ik zag laatst buikspek bij de Makro liggen en twijfelde al wat ik er mee moest.. dat lijkt me nu wel duidelijk!

DMM

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 340
  • Edwin | Kookidioot
    • Band-page
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #6 Gepost op: 24 augustus 2015, 16:34 »
Ik zeg: heerlijk recept ! Bedankt voor het delen :)
WSM 37cm / Weber Original Kettle 47 / WGA /  Camerons Rookoven

BBQcount 2018:

Wikkes

  • Sprokkelaar
  • *
  • Berichten: 43
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #7 Gepost op: 27 juli 2016, 13:50 »
Ik ben van plan dit recept komend weekend te maken, maar hoelang zal het ongeveer duren voordat de kerntemperatuur bereikt is? (ivm. planning)

Ceriel

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 6.869
  • Achterhoek
    • Ceriel's Grill & BBQ
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #8 Gepost op: 27 juli 2016, 20:32 »
Ik ben van plan dit recept komend weekend te maken, maar hoelang zal het ongeveer duren voordat de kerntemperatuur bereikt is? (ivm. planning)
Ga van een uur of 3 uit, afhankelijk van de grootte van het buikspek.
Afgedekt met alu-folie blijft het nog wel even warm
Proud member of Backcorner BBQ

Steven & Me count:

Ceriel's Grill & BBQ

BartG

  • Kooltjesharker
  • Berichten: 118
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #9 Gepost op: 28 juli 2016, 14:49 »
...
- 2 gram nitrietzout (colorozo)
...

en waarom gebruik je colorozozout ?? want in deze hoeveelheid heb je niet genoeg voor een conserverende werking. je hebt in principe normaal ongeveer een 50 gram nodig /kg
WMT GBS 57; BSO

vogels

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • Berichten: 553
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #10 Gepost op: 31 juli 2016, 14:19 »

en waarom gebruik je colorozozout ?? want in deze hoeveelheid heb je niet genoeg voor een conserverende werking. je hebt in principe normaal ongeveer een 50 gram nodig /kg

zie dat het een typefout is, heb hetzelfde aangehouden als bij het Walchers Gildespek recept, daar gebruik je 8 gram op een kilo vlees:
400/1000*8 = 3,2 gram (zal het aanpassen)
OTP 57 (2x), OTP 47, WSM 47, WGA, iGrill2

Rochus

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 18
  • Weer of geen weer, schnirke!
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #11 Gepost op: 02 augustus 2016, 11:51 »
Ziet er gewoonweg goddelijk uit, moet haast wel lekker smaken. Deze gaat op mijn vakantie to-do lijstje.

dromer1967

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 535
    • A Dreamer's Lair
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #12 Gepost op: 02 augustus 2016, 21:37 »
Ziet er heerlijk uit. Weliswaar al ouder bericht maar bedankt voor delen van het recept!
Peter

Weber GBS 57, Slow ‘N Sear Plus, Drip ’N Griddle Pan

BBQ Count 2018:

DanBras

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 1.531
  • Tikus Kecil Rakus
    • RiddleQ's - Ridiculous Good BBQ!
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #13 Gepost op: 04 augustus 2016, 10:58 »

en waarom gebruik je colorozozout ?? want in deze hoeveelheid heb je niet genoeg voor een conserverende werking. je hebt in principe normaal ongeveer een 50 gram nodig /kg

zie dat het een typefout is, heb hetzelfde aangehouden als bij het Walchers Gildespek recept, daar gebruik je 8 gram op een kilo vlees:
400/1000*8 = 3,2 gram (zal het aanpassen)
Conserverende werking van nitriet heb je alleen nodig bij rauwe producten, dus wanneer je vlees laat drogen of gaat koud roken. Voor producten die je verhit is het volgens mij sowieso niet nodig en daar gebruik je het alleen om te zorgen dat je vlees een mooie kleur krijgt en niet grijzig wordt.

Mocht ik bovenstaande verkeerd hebben dan hoor ik het graag  :D
OTP 47/57/67, WSM 57 (2x), WGA (2x), Monolith, GF 300E / 2018 Q-o-Meter: 36x
KCBS Certified BBQ Judge & Table Captain / Team captain of award winning BBQ-team RiddleQ's

SilverFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.574
Re: Langzaam gegaarde five spices buikspek, gelakt met appelstroop!
« Reactie #14 Gepost op: 04 augustus 2016, 11:33 »
Voor producten die je gaat verhitten kan het wel handig zijn (behalve voor de kleur).
Stel dat je het niet doet dan krijg je, als het langere tijd in de koelkast ligt, dat bacterien zich nog steeds kunnen vermenigvuldigen (even temperatuur van een gemiddelde huis tuin en keuken koelkast in acht genomen). Ga je de boel heet genoeg maken (beter gezeg; lang genoeg op een x temperatuur) gaan deze weer dood. Maar ze laten wel stoffen achter op je product die eveneens niet gezond zijn.
Je nitriet zorgt dat je ze al behoorlijk de kop in drukt voor die tijd en dus ook minder van deze afvalstoffen in je eten komen.
Voor producten die je alleen gaat drogen wordt vaak naast het nitriet ook nitraat toegevoegd (dit wordt geleidelijk omgezet naar nitriet voor hetzelfde effect over langere periode).
Wanneer je het product vandaag bewerkt en morgen gaat bakken is de toevoeging van nitriet overbodig. Gebruik je vaak als je het meerdere dagen (een week ofzo) in de koeling legt.
Correct me if i'm wrong ;)
Weber Genesis S-330, Big Green Egg Large, Weber Go Anywhere, DigiQ DX2, Thermapen MK4