Het BBQ Genootschap

Recepten => Bijgerechten => Topic gestart door: Dominique op 13 februari 2012, 10:33

Titel: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 13 februari 2012, 10:33
Aangezien iedereen ineens druk is met pizza, en ik graag mijn recepten deel....
 
Voor 4 dunne pizza's van +-30 cm doorsnee.

470 gram Tipo 00 bloem ( farina di grano tenero Tipo 00).
3,2 dl lauw water ( soms meer of minder)
1,5 theelepel zout
1,5 theelepel suiker
10 gram gedroogde gist, het lekkerste is biergist, dat neem ik speciaal mee uit Italie.

Los de suiker op in het lauwe water, en roer de gist er doorheen. Laat dit een kwartiertje borrelen.
Meng ondertussen de bloem met het zout.
Voeg het water beetje bij beetje bij de bloem, tot een homogene massa.
Kneed minstens 10 minuten op een bebloemd aanrecht ( dan gaan de gluten lekker werken). Als je deeg te droog is, beetje water erbij, als te nat, beetje bloem. Niet in een keer alle water toevoegen dus,mdan raak je het gevoel met deeg kwijt.
Zet deeg na kneden in een afgedekte kom op een warme plaats en laat 2 uur rijzen, het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang. Het werkt fijn om de kom af te dekken met plastic folie, en daar een hand- doek omheen te doen.
Als het gerezen is, kneed het nog een paar minuten door, verdeel het in 4 porties en doe elk portie in een bakje waar het nog verder kan rijzen, ik strijk er altijd een beetje olie overheen met een kwastje tegen het uitdrogen. Deksel erop, of plasticfolie. Het lekkerste is om het deeg dan nog een dag in de koelkast te laten staan, voor je het gaat bakken, dit komt de smaak echt ten goede!
Het deeg wat je niet gebruikt kun je in diepvriesbakjes invriezen, ook deze moeten groter zijn dan je deegbol, en laat het deeg op kamertemperatuur komen voor je het gaat gebruiken, het rijst dan weer een beetje. Doorkneden, en klaar voor gebruik.
Het is wat werk, maar het is het echt waard, een enorm verschil in smaak met wat voor prefab deeg dan ook!

Dun uitrollen, niet te dik beleggen, en bakken maar!

Pizzasauce

1 blikje gepelde tomaten
Peper en zout
1 teentje  knoflook uit de pers
Gesnipperd uitje
Olijfolie
Scheutje balsamico

Bak ui en knoflook gaar maar niet bruin, gooi blikje tomaten erbij, en peper en zout. Laat 1/2 uurtje inkoken op zacht vuur. Staafmixer erdoor, om de sauce glad te maken, en breng op smaak met een klein scheutje goede balsamico.
Deze sauce kun je ook invriezen.

Succes Mannen, en foto's maken he?

Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Mike v R op 13 februari 2012, 10:41
Dominique bedankt voor je recept.

Zo gouw ik de juiste bloem in huis heb ga ik jou recept gebruiken om pizza deeg te maken.
Ik ben zelf erg tevreden over mijn saus,maar ga de jouwe ook een keer proberen.

Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Lerxst op 13 februari 2012, 10:43
Thanx !
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 13 februari 2012, 10:48
Dominique bedankt voor je recept.


Ik ben zelf erg tevreden over mijn saus,maar ga de jouwe ook een keer proberen.


Dan wil ik ook graag jouw recept Mike, niet zoiets zeggen, en het dan niet opschrijven hoor, dat is gemeen...;-)
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Mike v R op 13 februari 2012, 10:55
Dominique bedankt voor je recept.


Ik ben zelf erg tevreden over mijn saus,maar ga de jouwe ook een keer proberen.


Dan wil ik ook graag jouw recept Mike, niet zoiets zeggen, en het dan niet opschrijven hoor, dat is gemeen...;-)

Als ik me eigen niet vergis staat ie in de recepten gedeelte bij sauzen. ;)
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 13 februari 2012, 12:01


Als ik me eigen niet vergis staat ie in de recepten gedeelte bij sauzen. ;)

o, dat is echt weer iets voor mij, roepen en niet kijken he? Ik heb er zelfs nog iets over gevraagd....sorry!
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Mike v R op 13 februari 2012, 12:02


Als ik me eigen niet vergis staat ie in de recepten gedeelte bij sauzen. ;)

o, dat is echt weer iets voor mij, roepen en niet kijken he? Ik heb er zelfs nog iets over gevraagd....sorry!

 ;)
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Leo op 13 februari 2012, 12:09
ik ga ook op zoek naar goede bloem, en wil dan beide sausen een keer gaan uitproberen
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Kobold op 13 februari 2012, 12:41
Dank Domi!

Vanwege Chefke's DPR (Dutch Pizza Ring) productie heeft inmiddels zo'n 20 man verdeeld over de fora  een thuis staan, en ja, dan krijg je natuurlijk een stortvloed van pizzapron.
Mijn pizzasteen (40x40x3) verwacht ik van de week en dan heb ik mooi een recept voor die bodem..
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Frits op 13 februari 2012, 13:00
Bedankt voor het delen, ga ik van de zomer proberen
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Leo op 13 februari 2012, 13:21
Dank Domi!

Vanwege Chefke's DPR (Dutch Pizza Ring) productie heeft inmiddels zo'n 20 man verdeeld over de fora  een thuis staan, en ja, dan krijg je natuurlijk een stortvloed van pizzapron.
Mijn pizzasteen (40x40x3) verwacht ik van de week en dan heb ik mooi een recept voor die bodem..

dus we moeten nog in spanning blijven Peter?
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Nosmo op 13 februari 2012, 15:52
Heb je een goed adresje waar je die Tipo 0 bloem vandaan haalt. Mijn plaatselijke grootgrutter heeft het vast niet.
Bij de Sligro heb ik wel speciale pizza bloem gezien, zou dat hetzelfde zijn?
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 13 februari 2012, 16:12
Je kan inderdaad bij de Sligro kijken, daar hebben ze een afdelinkje met italiaanse bloem, tenminste hier in Den Haag. Tipo 0 speciale per pizza of zo iets staat er op, volgens mij met een molen erop. Vechio Mulino of zo, maar pin me er niet op vast op dit merk ik heb een slecht geheugen voor dat soort dingen. Hier zijn er 3 of 4 soorten van hetzelfde merk.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Frits op 13 februari 2012, 16:16
Moet ook even op zoek naar biergist.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: El Fumarole op 30 maart 2013, 10:28
Beste Dominique,


Deeg laten rijpen heb ik nog nooit gedaan, evenals het gebruik van biergist. Interessant om dat dus eens te gaan proberen!
Maak jij je deeg dan een hele dag van tevoren, of vroeg in de ochtend voor gebruik op dezelfde dag, als je spreekt over een dag rijpen?


Groetjes, Jeroen
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 30 maart 2013, 11:44
Ha Jeroen, ik maak het deeg een dag tevoren. Soms zelfs 2 dagen. En biergist is niet makkelijk te krijgen in Nederland, om te bakken dat is, want biergistvlokken is niet hetzelfde ( denk ik), dus dat neem ik altijd mee uit Italië. Als je wil kan ik je wel een zakje toezenden, is voor 500 gram bloem. Stuur me maar een PM met je adres, als je dat wil. En anders kun je ook gist van dr oetker gebruiken. Of bij de turk of jumbo verse gist kopen.
Maar opsturen is geen probleem ;)
Titel: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: noskos op 30 maart 2013, 11:49
Nu ik "wat" meer met brood bezig ben denk ik dat de smaak meer bepaald wordt door het lange rusten in de koelkast dan door het biergist. Ik denk dat je dezelfde smaak krijgt met supermarkt gist. Misschien een leuke test :)
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 30 maart 2013, 11:51
Nu ik "wat" meer met brood bezig ben denk ik dat de smaak meer bepaald wordt door het lange rusten in de koelkast dan door het biergist. Ik denk dat je dezelfde smaak krijgt met supermarkt gist. Misschien een leuke test :)
Tot die conclusie was ik idd ook gekomen. Gewoon 2 dagen later fermenteren dat doet heel veel voor de smaak. Maar ik heb dat gist toch in huis, dus ..... ;)
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: El Fumarole op 30 maart 2013, 17:27

Misschien leuk voor de achtergrond:

[/size]Het is begrijpelijk dat een langere vergisting meer smaak teweeg brengt. Bij het omzetten van suikers produceren gistcellen niet alleen maar koolzuurgas en alcohol, maar ook zogenaamde fusel alcoholen. Dit zijn vluchtige organische verbindingen die de voor de karakteristieke geursensaties zorgen die vergiste producten zo lekker laten ruiken (en dus smaken), al zijn het meer aromaten dan echte smaakmakers, net als bv kaneel.
[/size]Je deeg laten 'rijpen' geeft waarschijnlijk substantieel meer van die aromaten, wat het eindproduct ten goede komt. Maar ik wil het ook wel eens met biergist proberen, dus mijn PM is onderweg! Top!



Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 30 maart 2013, 17:52
Ik gooi het maandag op de post, eerder heeft geen zin vanwege de paas. Het komt eraan, en leuk stukje info :)
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Rocker op 08 april 2013, 21:38
Heb je een goed adresje waar je die Tipo 0 bloem vandaan haalt. Mijn plaatselijke grootgrutter heeft het vast niet.
Bij de Sligro heb ik wel speciale pizza bloem gezien, zou dat hetzelfde zijn?


Had je inmiddels al een goed adresje gevonden?? Zat zelf zojuist ook wat te zoeken, en kwam deze webshop tegen: http://www.de-zuidmolen.nl/Basis.aspx?Tid=2&Lid=17&Lit=VIEW&STIJL=4&QUERY=zmU_ShopArtikel.Id=4686&Hmi=143 (http://www.de-zuidmolen.nl/Basis.aspx?Tid=2&Lid=17&Lit=VIEW&STIJL=4&QUERY=zmU_ShopArtikel.Id=4686&Hmi=143)
Maar sta ook open voor andere tips ;)

Edit: en hier is ook het biergist te vinden: http://dezonvanitalie.nl/alles-voor-de-italiaanse-pizza/pizza-ingredienten.html (http://dezonvanitalie.nl/alles-voor-de-italiaanse-pizza/pizza-ingredienten.html) scheelt je een ritje Italie ;)
Titel: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: jeroen78 op 08 april 2013, 21:57
Het moest toch typo 0 zijn en geen 00?
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Rocker op 08 april 2013, 22:06
Ach.. die ene nul is toch niks... :) Of ik nu 0 gram van iets neem of 00 gram is toch hetzelfde?? :D Okay.. 50 of 500 wordt een ander verhaal, maar dat zie ik hier niet voor staan ;)

Maar eerlijk gezegd heb ik geen idee of daar verschil in zit, of dat het een verschillende manier van noteren is van hetzelfde....
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Leo op 08 april 2013, 22:10
de Sligro verkoopt het ook
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: noskos op 08 april 2013, 22:12
De zuidmolen is een goed adres, veel broodbakkers halen daar hun meel, bloem etc.

Wat het gist betreft, met gewone gist bereik je, denken we, gewoon hetzelfde resultaat, het lange fermenteren zorgt voor de smaak.

En wat Leo zegt, de Sligro voert dit merk ook.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Rocker op 08 april 2013, 22:17
Ik ga het zelf ook met gewone gist doen, maar kwam toevallig ineens die biergist tegen.. En wilde Dominique maar wat benzine kosten besparen zodat ze niet voor wat gist naar Italie rijdt ;)
Sligro etc heb ik allemaal geen pasje van, dus vind het zelf wel makkelijk om ook webwinkels te vinden waar ik mijn spullen vandaan kan halen :D
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 08 april 2013, 22:21
Het moest toch typo 0 zijn en geen 00?

Sorry Jeroen, het staat er inderdaad verkeerd, ik bedoel tipo 00. Ik zal het gelijk even aanpassen.
Titel: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: jeroen78 op 08 april 2013, 22:21
Ik begreep 00 is zachter en meer geschikt voor pasta enzo
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 08 april 2013, 22:25
Ik ga het zelf ook met gewone gist doen, maar kwam toevallig ineens die biergist tegen.. En wilde Dominique maar wat benzine kosten besparen zodat ze niet voor wat gist naar Italie rijdt ;)

Ik vind dat niet direct een straf hoor, hou van autorijden en van Italië ;)
Maar dat ze in die webshop biergist verkopen is nieuw voor mij, ik had het nog niet eerder gezien, maar ook niet meer gezocht, ik heb voorlopig genoeg.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: BBQ68 op 08 april 2013, 22:32
Caputo Farina di grano tenero tipo 00 en speciale pizza tomaten (San Marzano) kun je ook prima online bestellen bij www.pastaetc.nl (http://www.pastaetc.nl). Niet goedkoop, maar dan heb je ook iets!
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Ronald Jan op 09 april 2013, 09:31
Bedankt voot het delen,maar heeft het er al niet een keer op gestaan?
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 09 april 2013, 09:56
Ik heb het er niet opnieuw op gezet Ron, er zijn nieuwe reacties op gekomen. Omdat mensen hun DPR hebben, en dus aan de slag gaan. Nieuwe vragen, nieuwe antwoorden ;)
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: MarkK op 09 april 2013, 11:00
mooi recept, ga ik ook  maken
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Marco op 20 april 2013, 21:27
Heb je een goed adresje waar je die Tipo 0 bloem vandaan haalt. Mijn plaatselijke grootgrutter heeft het vast niet.
Bij de Sligro heb ik wel speciale pizza bloem gezien, zou dat hetzelfde zijn?


Voor de mensen die geen Tipo 00 kunnen vinden :
Soezie heeft ook goede 'vervangers'
Ik gebruik persoonlijk altijd "frans Krokant" omdat in de metropool waar ik woon ze wél 3 shoarmazaken, 2 chinezen en een poolse winkel, maar géén tipo00 bloem.....

(http://i1052.photobucket.com/albums/s441/sgx71/Food/th_IMG_20130401_170445.jpg) (http://s1052.photobucket.com/user/sgx71/media/Food/IMG_20130401_170445.jpg.html) - (http://i1052.photobucket.com/albums/s441/sgx71/Food/th_IMG_20130401_170455.jpg) (http://s1052.photobucket.com/user/sgx71/media/Food/IMG_20130401_170455.jpg.html) - (http://i1052.photobucket.com/albums/s441/sgx71/Food/th_IMG-20120616-WA0003.jpg) (http://s1052.photobucket.com/user/sgx71/media/Food/IMG-20120616-WA0003.jpg.html) - (http://i1052.photobucket.com/albums/s441/sgx71/Food/th_IMG-20120720-WA0008.jpg) (http://s1052.photobucket.com/user/sgx71/media/Food/IMG-20120720-WA0008.jpg.html) - (http://i1052.photobucket.com/albums/s441/sgx71/Food/th_IMG-20120720-WA0010.jpg) (http://s1052.photobucket.com/user/sgx71/media/Food/IMG-20120720-WA0010.jpg.html)
( plaatjes zijn klikbaar om te vergroten )
Titel: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Mr_Nas op 06 oktober 2013, 08:26
Dominique, bedankt voor het recept! Gisteren alles gemaakt! Ruikt super! Vanmiddag pizza's bakken!
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 06 oktober 2013, 11:25
Dominique, bedankt voor het recept! Gisteren alles gemaakt! Ruikt super! Vanmiddag pizza's bakken!

Ik hoop dat het je goed bevalt, succes alvast!
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Wally op 02 november 2013, 16:58
Na lang zoeken naar deze bloem
Ligt het gewoon in het vak bij ah
Alle spullen nu in huis vanavond het deeg maken
En morgen knallen
Voor het eerst op mijn primo xl ben benieuwd
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Leo op 02 november 2013, 17:39
spannend he, succes er mee
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: mrwolf op 09 april 2014, 07:59
Nog even een vraag over het deeg, ik zag gisteren bij de Xenos Tipo 00 pastadeeg liggen, is dit goed te gebruiken voor dit recept? Ik was aan het twijfelen, omdat in Dominique's recept gist wordt toegevoegd, en op het pak stond ook een recept waarbij alleen eieren (en water geloof ik) worden toegevoegd.

Aan de andere kant, op de ingrediëntenlijst stond dan weer niet dat het pak al gist bevatte... Twijfel twijfel, en uiteindelijk niet meegenomen. Heeft iemand ervaringen met dit deeg, en moet daar nu wel of niet gist aan toegevoegd worden?
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 09 april 2014, 08:18
Jij spreekt over PASTAdeeg? Ik ben confuus? Pastabloem is vaak grano duro ( harde bloem). Staat dat op het pak?
Pizzabloem is grano tenero ( zachte bloem).
Bij pasta word nooit gist toegevoegd, want moet niet rijzen.
Pizza wil je wel luchtig.
Je moet dus grano tenero hebben, en daar zelf gist aan toevoegen.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: mrwolf op 09 april 2014, 08:26
Goeie vraag, op het pak stond pastadeeg, maar ik was voornamelijk gefocussed op tipo 00 (met dubbele '0'), en dat stond wel op het pak. Wat er verder aan tekst op stond weet ik niet meer. Als ik jou zo hoor is dat dus niet logisch?

Als ik er nog eens ben zal ik een foto maken. Anders kom ik binnenkort nog wel een keer bij de Sligro, ik heb al gelezen dat daar sowieso de goede bloem wel te vinden is.

Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 09 april 2014, 08:41
Dit is de bloem die ik koop bij de Sligro.

(http://i766.photobucket.com/albums/xx308/Dominiquebos/7fa709e2af131ba16c4c29fc7bb52017.jpg)

Haha, om de verwarring nog groter te maken. Ik keek net in mijn voorraadkast, en daar heb ik ook nog tipo 00 tenero ( dus zachte bloem) voor pasta. Maar die is dan weer om eierpasta te maken, waar je de grano duro ( harde pasta) gebruikt voor pasta met alleen water.
Niemand zei dat het leven makkelijk is in de  cucina Italiana, gelukkig schijnt de zon daar vaak ;)
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: mrwolf op 09 april 2014, 09:57
Hahaha, ik weet het al. Ik ga met die foto in de hand naar de Sligro, die Italianen maken het allemaal wel erg ingewikkeld met hun harde/zachte bloem en hun tipo's.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Stoker Joop op 09 april 2014, 15:41
Als ik me niet heb vergist hebben ze bij de Boerenbond ook Pizzabloem, althans in Mierlo. Het is van het merk Soezie, ik weet niet of deze net zo goed is als de echte Italiaanse Pizzabloem.

Dit ter zijde: voor de brood liefhebbers, ze hebben ook allerlei brood-bloem soorten. Mocht men ooit brood willen bakken en even voor de duidelijkheid: brood is géén pizza.
Titel: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: noskos op 09 april 2014, 18:36
Tipo 00 wil toch alleen maar zeggen hoe fijn het gemalen is?
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 09 april 2014, 19:44
Tipo 00 wil toch alleen maar zeggen hoe fijn het gemalen is?
Jazeker.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: mrwolf op 11 augustus 2014, 16:21
Dit is de bloem die ik koop bij de Sligro.

([url]http://i766.photobucket.com/albums/xx308/Dominiquebos/7fa709e2af131ba16c4c29fc7bb52017.jpg[/url])

Haha, om de verwarring nog groter te maken. Ik keek net in mijn voorraadkast, en daar heb ik ook nog tipo 00 tenero ( dus zachte bloem) voor pasta. Maar die is dan weer om eierpasta te maken, waar je de grano duro ( harde pasta) gebruikt voor pasta met alleen water.
Niemand zei dat het leven makkelijk is in de  cucina Italiana, gelukkig schijnt de zon daar vaak ;)


Net bij de Sligro geweest, en een woud aan bloem gezien. Alleen bovenstaande schap was leeg!! Nu maar een zak van 5kg gehaald, want die pizza's gaan er komen deze week ;)

Als ik Dr. Oetker-gist gebruik ipv van verse, kan ik dan dezelfde hoeveelheid aanhouden?
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 11 augustus 2014, 17:57
Ik gebruik nooit verse gist? Dus ik begrijp de vraag niet. Of ben ik blond en ontgaat me iets? ( dat zou niet voor het eerst zijn =))   )
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: mrwolf op 11 augustus 2014, 20:22
Pff, nu voel ik me zelf blond, in de war gebracht door de biergistdiscussie  :blush:
Titel: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Jappert op 11 augustus 2014, 20:29
Verse gist heb je altijd meer van nodig dan droge gist. Vraag me niet welke verhoudingen ;)
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 11 augustus 2014, 20:30
Ik gebruik nooit verse gist? Dus ik begrijp de vraag niet. Of ben ik blond en ontgaat me iets? ( dat zou niet voor het eerst zijn =))   )
Pff, nu voel ik me zelf blond, in de war gebracht door de biergistdiscussie  :blush:

We beschouwen deze opmerkingen gewoon als niet gemaakt. Hihi.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Miki op 11 augustus 2014, 20:33
De verhouding is 1 op 3, dus de hoeveelheid verse gist moet je door drie delen.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: mrwolf op 29 september 2014, 14:54
Ik heb dit recept nu 3x gemaakt, en het is echt super! Een vraagje, ik laat het altijd nog in porties een dag in de koelkast staan om nog een keer te rijzen. Mag dit ook als 1 bal en daarna portioneren? Of ziet hier een reden achter dat je het eerst portioneert en dan nog een keer laat rijzen?
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 29 september 2014, 20:20
Ik heb dit recept nu 3x gemaakt, en het is echt super! Een vraagje, ik laat het altijd nog in porties een dag in de koelkast staan om nog een keer te rijzen. Mag dit ook als 1 bal en daarna portioneren? Of ziet hier een reden achter dat je het eerst portioneert en dan nog een keer laat rijzen?

Ik doe dat omdat na de tweede rijs het deeg wat plakkeriger is, en omdat ik het makkelijker vind om het deeg van tevoren te verdelen. Maar voel je vrij om het eens uit te proberen, wie weet is jouw idee een heel goed plan wat nog niet getest is.
Leuk om te horen dat je zo tevreden bent met dit recept!
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: dave79 op 19 augustus 2015, 19:41
Vanaf nu mijn pizza bijbel!! B-)
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: joko op 12 februari 2016, 17:23
Morgen weer pizza en dit recept al vaker gebruikt.
Nu eten we morgen met negen man en heb ik inmiddels wat ruimtegebrek in de koelkast.
Om ruimte te besparen wil ik het deeg na het rijzen niet in vier kleine porties opdelen, maar gewoon als één of twee bollen in de koelkast wegzetten.
Ik wil dit recept drie keer maken en dan verdelen in twee bollen (ipv twaalf kleinere) en in de koelkast wegzetten.
Maakt dit wat uit voor de smaak?
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Nosmo op 12 februari 2016, 18:46
De verhouding is 1 op 3, dus de hoeveelheid verse gist moet je door drie delen.

Dit recept is voor gedroogde gist, als je verse gist gebruikt moet er dus 3x zoveel in 30gr ipv 10gr.

Dat komt omdat er geen water meer in de gedroogde gist zit (zou het daarom gedroogde gist heten?). Bij verse gist zit het water er nog wel in en dat water weeg je ook mee.

Morgen weer pizza en dit recept al vaker gebruikt.
Nu eten we morgen met negen man en heb ik inmiddels wat ruimtegebrek in de koelkast.
Om ruimte te besparen wil ik het deeg na het rijzen niet in vier kleine porties opdelen, maar gewoon als één of twee bollen in de koelkast wegzetten.
Ik wil dit recept drie keer maken en dan verdelen in twee bollen (ipv twaalf kleinere) en in de koelkast wegzetten.
Maakt dit wat uit voor de smaak?

Zo doe ik het tegenwoordig ook en ik heb nog geen verschil ontdekt. Als de bol uit de koelkast komt meteen verdelen en als kleine bolletjes op kamertemperatuur laten komen voordat je er pizza's van kleit.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Ryan op 12 februari 2016, 22:51
Er is niets zo persoonlijk als smaak.....  :)

Persoonlijk vind ik de "witte" bloem voor pizza's veel te bloemerig (tjah hoe kan het ook anders....).
Semolina wordt in Italië ook veel gebruikt voor het maken van het deeg. Het is net wat zwaarder en persoonlijk vindt ik het ook beter smaken.

Semolina bloem is verkrijgbaar bij de Makro, maar er zijn ook een aantal supermarkten die het in het schap hebben (van de Cecco, zie afbeelding).

(http://photos1.blogger.com/x/blogger/3523/3885/1600/794519/Somolina.jpg)

Mocht je in de zomer in Frankrijk komen dan is bij de gemiddelde super wel een zak van 5 of 10 kilo te krijgen, kun je weer een tijdje vooruit :)
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: joko op 13 februari 2016, 10:00
Zo doe ik het tegenwoordig ook en ik heb nog geen verschil ontdekt. Als de bol uit de koelkast komt meteen verdelen en als kleine bolletjes op kamertemperatuur laten komen voordat je er pizza's van kleit.

Dank je, Piet!
Ik zie overigens nu pas dat een paar posts boven mij dezelfde vraag al gesteld was... :-/
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: paulus1972 op 01 maart 2016, 18:28
Dit recept is heerlijk maar ik zit met een probleem. Als ik t deeg dun uitgerold heb in de keuken en dun bekleed heb dan kan ik de pizza niet meer oppakken. Die plakt op het marmeren keukenblad. En dan krijg ik d'r pizza dus niet meer naar mijn Q toe. Zelfs met vier handen lukt het niet omdat de boel dan omvouwt. Iemand tips of trucs? Of wat doe ik fout? Erg vervelend want het meisje is gek op pizza.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: richard0501 op 01 maart 2016, 18:36
veel bloem gebruiken, op bakpapier  of op de handjes vormen
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: joko op 01 maart 2016, 19:20
veel bloem gebruiken, op bakpapier  of op de handjes vormen

Als ik het deeg heb uitgerold leg ik de bodem daarna op een, flink met bloem bestrooide, houten plaat. Daarna beleg ik hem pas met saus en topping. Gaat bij mij het beste.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Ryan op 01 maart 2016, 19:22
Dit recept is heerlijk maar ik zit met een probleem. Als ik t deeg dun uitgerold heb in de keuken en dun bekleed heb dan kan ik de pizza niet meer oppakken. Die plakt op het marmeren keukenblad. En dan krijg ik d'r pizza dus niet meer naar mijn Q toe. Zelfs met vier handen lukt het niet omdat de boel dan omvouwt. Iemand tips of trucs? Of wat doe ik fout? Erg vervelend want het meisje is gek op pizza.


Gebruik een pizzaschep.
Eerst het deeg uitrollen dan de pizzaschep bebloemen, pizzadeeg erop en dan daar beleggen. Eventueel tijdens het beleggen af en toe even schudden om te zien of het deeg niet plakt.
En als je dan klaar bent schuif je zo de pizza van de pizzaschep af de BBQ/pizzasteen op.

Zie bijvoorbeeld http://www.pizzasteen-shop.nl/contents/nl/d8_PRIJSLIST.html (http://www.pizzasteen-shop.nl/contents/nl/d8_PRIJSLIST.html) voor de schep. (het is een aanrader om er twee te hebben, dan kun je er 1 gebruiken om te beleggen en de ander om de pizza die klaar is van de BBQ af te halen en zo dus non-stop door te gaan).
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: paulus1972 op 01 maart 2016, 21:00
Dank dank ook namens het meisje. Gaan we maar een schep regelen en een nieuwe poging wagen. Dank voor de link maar vind t dan wel duur schepje worden. Die moet vast ergens goedkoper te krijgen zijn.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: joko op 01 maart 2016, 23:05
Dank dank ook namens het meisje. Gaan we maar een schep regelen en een nieuwe poging wagen. Dank voor de link maar vind t dan wel duur schepje worden. Die moet vast ergens goedkoper te krijgen zijn.

Ik gebruik er overigens ook een pizzaschep bij, dat was ik vergeten te vermelden.
Als je een goedkope pizzaschep wilt, de mijne is een platgeslagen blik van een stoffer en blik set van de Action. Kostte €2,95

(https://lh3.googleusercontent.com/MIszS1vKjcc32isD7_Ppaj2qGZZQYtzciQrAWQmoKIS2lL3h66rPClWwI-4p7OShanjJs1V8lAQkqM26sFq_Fe4OlOgtsi4nWPXijSnUPNJIzxz2knBLbGJy4xqSLhVsRmaTnKy2zWlM0Yo22HF6u-io-n2KVuCM4Kvarpet4XMK5hca_bouTyFl7-JgkUNWUibplVNG8FYTZuBX7WOea2l0laMCK2-xlIJy-kbBHOQ3n1ToVnW3MONjlAQgs-MWXSR9XpF3cGDiuTLSkIVfcFiUauYvHQ7fZdbZD2_O-WHxLUYJlqFw9uhmwIV8MUWt4MsyLmST1G4jlW9mB3PyxWICyJGt2BXk0u37aYCCf2Ajv2fB7Vbi2K9VMPssEuooXaP242fUZ1p0OsYrchmWggqpMDfLGHo2lk0PGGvOhAGbm7hGiw46J0BSBBq_Y6E_Wp8DqZxZ4DieVuwY9pezoNnZpPwpk_yWe7pyiUfr52RcfaWvnZKCnzFBIJrpnOKIJtv0oNc7WZPe4GxSKh0X2Z5Hig9rrkqM7WOZhz7DSrRi_PT_e5eRLQQEE1XV-VVUZb2a=w582-h775-no)
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: paulus1972 op 01 maart 2016, 23:08
Geweldig hoe verzin je het! Roest t niet? Toch maar even langs de action
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: paulus1972 op 06 maart 2016, 11:55
Het set was 2.49! Mooie borstel om de saffire af en toe te borstelen. En het blik als Pizzaschep. Dank hier is groot. Vooral van het meisje ze was erg blij. En met genoeg bloem werkt t inderdaad prima zo,n goedkope pizzaschep.

We kunnen wel een lijstje maken met goedkope bbq oplossingen. Van hamburgertent tot Pizzaschep!.

Nogmaals dank
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: joko op 06 maart 2016, 13:30
Het set was 2.49! Mooie borstel om de saffire af en toe te borstelen. En het blik als Pizzaschep. Dank hier is groot. Vooral van het meisje ze was erg blij. En met genoeg bloem werkt t inderdaad prima zo,n goedkope pizzaschep.

We kunnen wel een lijstje maken met goedkope bbq oplossingen. Van hamburgertent tot Pizzaschep!.

Nogmaals dank

 :D Geen dank, fijn om te horen. Nog 15% goedkoper ook, haha  B-).
En mooi dat ie bij jou ook werkt.
De pizza's moeten weliswaar niet al te groot zijn, maar daardoor kun je wel meerdere kleinere pizza's (en dus méér variaties) maken  ;).
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: paulus1972 op 06 maart 2016, 16:02
@ joko. Inderdaad ze moeten wat kleiner maar ze zijn toch zo klaar bij 350 graden. Het is dat ze een hekel heeft aan het deeg maken anders aten we het veel vaker. Zeker nu t redelijk soepel lukt met t blik! Nogmaals dank
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: elhopo op 08 maart 2016, 16:38
Ik haal trouwens mijn pizzameel bij de lokale turkse supermarkt. 99 cent per kilo, en het werkt prima. Ze hebben trouwens ook verse gist.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: paulus1972 op 08 maart 2016, 17:05
Verse gist heb ik er idd gezien maar meel nog niet. Zal er eens naar uitkijken.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: PimdeHaan op 23 mei 2016, 23:49
Bedank voor dit mooie recept ga hem zeker proberen :)

gr. Pim
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: pizzabakker op 15 februari 2017, 10:48
Allereerst bedankt voor het recept. Ik heb nog wel enkele vragen voor de pizza-experts hier.

1. Moet je na de eerste keer rijzen het deeg nogmaals doorkneden? Bij sommige youtube filmpjes houden ze het luchtig en verdelen het gelijk in kleine bolletjes.

2. Ik heb deeg voor 4 bodems gemaakt. Deze heeft 2 uur gerezen en toen afgedekt in de koelkast gestaan. hoeveel uur van te voren moeten ze uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen?

3. Ik wil er graag 2 gebruiken, kan ik de overige 2 bollen alsnog invriezen of kan dat alleen na de eerste keer rijzen?

Alvast bedankt voor de antwoorden!
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 15 februari 2017, 21:31
Allereerst bedankt voor het recept. Ik heb nog wel enkele vragen voor de pizza-experts hier.

1. Moet je na de eerste keer rijzen het deeg nogmaals doorkneden? Bij sommige youtube filmpjes houden ze het luchtig en verdelen het gelijk in kleine bolletjes.

2. Ik heb deeg voor 4 bodems gemaakt. Deze heeft 2 uur gerezen en toen afgedekt in de koelkast gestaan. hoeveel uur van te voren moeten ze uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen?

3. Ik wil er graag 2 gebruiken, kan ik de overige 2 bollen alsnog invriezen of kan dat alleen na de eerste keer rijzen?

Alvast bedankt voor de antwoorden!


1. Ja, na eerste rijs nogmaals doorkneden.
2. Ik zou ze gewoon een uur tevoren uit de koelkast halen.
3. Je kunt de bollen gewoon nog invriezen. Bij ontdooien voor volgende keer ook weer goed op kamertemperatuur laten komen, anders is je deeg erg stug.

Succes!
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: RvH6511 op 15 februari 2017, 21:34
veel bloem gebruiken, op bakpapier  of op de handjes vormen

Ik gebruik de deegroller.
Je tilt de pizza aan één kant een klein stukje op tegen de deegroller aan en vervolgens rol je de pizza zover over de roller heen dat je deze kunt oppakken en op je met bloem bestrooide pizzaschep kunt terugleggen.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: paulus1972 op 17 februari 2017, 13:16
Goed plan. dank voor de tip.
Titel: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Grasshopper op 24 maart 2017, 10:31
Stond al even op mijn todo, vandaag ga ik het deeg voor de bodem en de saus maken.
Morgen wordt alles belegd en gebakken, ik zal foto's maken! ;)

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170324/5b81149802596f8ba38dca41ecaac90f.jpg)

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170324/52262623c001f67d103255468959fbf5.jpg)

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170324/513abf2317cca4dd6859999fec95fb83.jpg)

Na het rijzen nog even gekneed, porties gemaakt, klein beetje olie aan de bovenkant tegen indrogen en in handige bakjes, de koelkast in voor morgen

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170324/d6bddf6eab6cd2e7cf87e6818d2dfa46.jpg)

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170324/b1d9d5c01740435af45e9a3c7b4e60c2.jpg)
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 24 maart 2017, 23:16
Succes morgen, ik ben benieuwd hoe een en ander uitpakt!
Titel: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Grasshopper op 26 maart 2017, 10:39
Succes morgen, ik ben benieuwd hoe een en ander uitpakt!

Al met al, geslaagd!
De kunst van het minimaal beleggen van de pizza zijn we nog niet vaardig

1 ding wat ik nog niet zo goed kan verklaren, ik heb het deeg uit de koelkast genomen, op kamer temperatuur laten komen, laten rusten/gisten en uitgerold.
Maar het deeg was zo enorm elastisch dat het gewoon elke keer kromp. Heb ik dan teveel bebloemd of is het deeg dan te droog?

Voor de rest was de bodem heerlijk! Lekker dun en knapperig.

Hier een voorbeeld van het "slecht beleggen" van je pizza . Ondanks dat was alles wel gaar en had een goede smaak.
De zelf gemaakte saus is heerlijk in alle eenvoud.

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170326/e3c08b186c1965a2bb140e9a1e2d1df3.jpg)
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Dominique op 26 maart 2017, 18:44
Als je deeg met uitrollen steeds weer krimpt, is de truc om het in je handen te laten uitzakken. Dus handen onder het deeg, en dan vanuit het midden met je handen naar buiten rekken. Je loopt wel kans op scheur/gat. Kwestie van oefening baart kunst. En deeg is nooit het zelfde, het kan goed zijn dat het een volgende keer niet zo is. En een klein scheutje water wil ook wel eens helpen, maar dat wordt vaak een enorme kliederboel, en snel teveel. Tot zover mijn ervaringen.
Titel: Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
Bericht door: Veen op 29 mei 2017, 14:54
Deze gaat vanavond (mits het niet gaan plenzen en onweren, want dan gaat ie gewoon de oven in) de Q op!
Vrouw lief heeft ook alle ingrediënten in huis gehaald. Ik zal het resultaat uiteraard even delen.

Dank voor het delen!