BasBQ
Beef en Steak

Worst: Bratwurst (of gewoon op zn hollands braadworst)

 
 

Boel0037

Pitmaster
Berichten
960
Bratwurst

26BF854F-89B1-488D-B55B-35DD7601CAB2-7410-00000E0C32A229D0_zpsa9d4ded9.jpg


Vleesmix
In basis is het 1 deel rund op 3 delen varken

Ik heb bij de slager de volgende mix gehaald:

750gr hamlappen / varkenslappen
250gr speklappen
350 gr runderlappen

Kruidenmix
Onderstaande kruiden zijn gebasseerd op 1 kilo vlees totaal
(na het snijden vlees wegen en juiste verhouding uitrekenen)

3/4 eetlepel zout
1/2 theelepel karwijzaad (gekneusd)
1 eetlepel marjoraan
1/2 theelepel witte peper
1/2 theelepel foelie
1/2 theelepel mosterpoeder
100ml water

Gereedschap
- Gehaktmolen met fijne plaat en 16mm plaat
- Vulpijp of stopbus

Bereiding:
1. snij het vlees in brokken
2. Wegen, kruiden afgwegen en vlees half uurtje in de vriezer (hakt het mooier)
3. Casings uitspoelen en veel water en laten wellen.
4. Vlees voor eerste keer door de gehakt molen (fijne plaat)
5. Het gehakt wat uit de molen komt vermengen met kruidenmix en water (goed vermengen)

Mocht je een stopbus hebben kun je nu direct dit mengsel in de stopbus doen en beginnen met het vullen
van de casings. Heb je geen stopbus vervang de fijne plaat van de gehaktmolen voor een grove en monteer de vulpijp.

Nu is het zaak om het gehakt mengsel rusting in de casing te krijgen.
Schuif de darm over de vulpijp maar laat het uiteinde open. Gehakt tot aan het einde van de pijp doordrukken en vervolgens darm over het einde van de vulpijp met een klein knoopje erin.

Tip: zorg dat dat je wat water op de pijp heb zitten en op het bord/plaat waar de worst op komt. Hierdoor glijdt alles wat beter.

Langzaam druk opbouwen en de worst afvullen. Bij luchtbellen met een speld gaatje prikken in de luchtbel.

Maak 1 lange worst, deze kun je later op de gewenste lengte krijgen door op de gewenste afstand in de worst te knijpen en deze op dat punt rond te draaien.

Hier de fotos:

3C240D56-76D7-4E31-8063-DB2DE0633254-6782-00000C3A00054C06_zps231d9806.jpg


(niet op het gewicht op de foto letten.. dit is inclusief schaal)
9FAF49D0-DBEB-4D9A-97C7-DB0A7945CAC2-6782-00000C3A051CC666_zpsf0d64994.jpg


93313A96-0BB3-4EA6-A740-783F91C2DC05-6782-00000C3DD3E64742_zps75404e58.jpg


104F675B-F05F-46F4-BF2F-EC5FC2AE82DA-6782-00000C3DD8AC7D62_zps1a815bb9.jpg


F3D8B03C-65B0-4FC9-8D99-F1747985A4FC-6782-00000C3DE3022D8B_zps576c0c94.jpg


56A693B7-A2F1-4D53-8ACC-D95E43BE9805-6782-00000C3DE826D14E_zpse27daf9b.jpg


50FCEDDD-36F6-4B2A-841A-B401BB0CB969-6782-00000C47A7057CD8_zps7528c899.jpg


4B008896-FCA4-44D0-AFE4-0B31475D6566-6782-00000C47AF44F933_zps5209e5ac.jpg


D6421E32-06EE-46F1-BC3B-E39A731B8402-7410-00000E0C37FFAD04_zps088f938c.jpg


wat vonden we ervan:
Volgende keer gebruik ik vetter vlees, worst was wat droog maar dat is natuurlijk persoonlijk en ik zal wat experimenteren met de kruiden, voor mij mag het pittiger, de rest van de fam was er blij mee zoals hij was.

Bedankt voor het kijken... en alle input is welkom...

Boel

 
ziet er lekker en indrukwekkend uit.
Bedankt voor het delen
 
Hulde!
 
Mooie reportage Boel! Gaat op de lijst.... ;)
 
Echt leuk Boel en ziet er heerlijk uit. Mijn complimenten, ik krijg door deze draadjes steeds meer BBQ virus  ;)
 
Boel, zo te zien heb je een Porkert 8 "Fleischwolff" ?
 
RedFox zei:
Boel, zo te zien heb je een Porkert 8 "Fleischwolff" ?

Yep een porkert 8 met RVS vulpijp, is echt een mooi apparaat, loopt soepel en zo voor een kilootje vlees is het echt prima, daar heb je geen electrisch apparaat voor nodig.
(is ook wel kicken om gewoon ouderwets met de hand gehakt te maken en worst te stoppen haha)
 
structor zei:
Het is gewoon een samenzwering al deze mooie worstrecepten, nog even en ik moet de Nederlandse economie wel weer steunen :D

+ DIKKKE 1
 
TOP!!

Als ik wat meer tijd heb, ga ik ook aan de slag.
En Pizza, en meer PP en spareribs....etc etc etc

Zucht.... ;D
 
Boel0037 zei:
RedFox zei:
Boel, zo te zien heb je een Porkert 8 "Fleischwolff" ?

Yep een porkert 8 met RVS vulpijp, is echt een mooi apparaat, loopt soepel en zo voor een kilootje vlees is het echt prima, daar heb je geen electrisch apparaat voor nodig.
(is ook wel kicken om gewoon ouderwets met de hand gehakt te maken en worst te stoppen haha)
Boel, welke snijplaten gebruik je bij de Porkert 8?
De standaard meegeleverde 4,5mm of ook nog 3mm en evtl 8mm?
 
Boel, je zou eens wat kinnebakspek moeten verwerken.
Dit geeft die smeu?ge worst.
 
Hmm ik kan iet achterblijven ook maar eens op zoek gaan naar een porkert
 
Terug
Bovenaan Onderaan