BasBQ
Beef en Steak

Ook hier goddelijke Pastrami gemaakt.

Hallo bbq-collega's.

Na aanleiding van het heerlijke topic van Jet over haar pastrami: http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=18862.0 moest ik dit ook gaan maken.
Het is weer eens wat anders, en daarbij ook nog eens een behoorlijke uitdaging.

Er was alleen 1 probleem: TIJD!!!!  :(
Wanneer heb ik hier de tijd voor? In de zomervakantie natuurlijk, hoopte ik, dacht ik...? Het moest gewoon gebeuren.

Aangezien er 14 dagen gepekeld zou gaan worden, en er 2 weken vakantie buitenland op de kalender stonden, is er voor de volgende oplossing gekozen:
De brisket gaat in de pekel tijdens onze vakantie! Nadeel: het vlees kan niet dagelijks gedraaid worden.

De brisket
2jTFbUB.jpg


Door enkele pvc-buisjes op maat te knippen en daarover weer een aantal metalen sateh-pennen te leggen is er een verhoging gemaakt zodat het vlees niet "plat" op de boden van de bak zou komen te liggen. Ja, een rooster had ook gekund, maar ik heb er geen die past  :(
zvOVg9t.jpg


Verder is het recept van Jet gevolgd, met enkele aanpassingen (o.a. tips die ik van Jet heb gekregen, waarvoor dank Jet) en voor sommige kruiden is een vervanger gekozen.

Kruidenmengsel:
2 el zwarte peperkorrels
2 el dille
1 el chiliflakes
1 el mosterdzaad
1 el jeneverbessen
1 el tijm
1 el koriander
1 el nootmuskaat
1 el gemberpoeder
2 hele steranijs
4 laurierblaadjes, heel
1 tl kruidnagelpoeder
5 cm kaneelstokje
n3oosBU.jpg

WAT EEN GEUR!!!! HEERLIJK!!!

Pekel:
5 eetlepels van bovenstaand kruidenmengsel
230 gram colorozo zout
200 gram bruine basterdsuiker
7 teentjes knoflook, klein gesneden
5 ltr water
0oGDoGK.jpg


Eerst 3 ltr water aan de kook gebracht, de pekel gemaakt, daarna 2 liter koud water toegevoegd.
Het geheel de avond ervoor al gemaakt zodat de smaken lekker kunnen intrekken en het hele soepje lekker kan afkoelen.
GT8gJHL.jpg


Op de dag van vertrek naar onze vakantiebestemming het vlees en de brine in de bak gedaan en in de koelkast gezet.
JvznFS7.jpg


Mooi bakske, nie?
SWNmkB7.jpg


Past precies
IHtGdH9.jpg


En toen 14 dagen op vakantie...?? Alsof je toch iets in de steek laat.....




Maarrr?.. aan elke vakantie komt een eind, dus bij thuiskomt meteen het vlees gecheckt
0SU86tz.jpg


Gelukkig, het was niet gaan drijven (voorzorgsmaatregelen hebben gewerkt) en het rook heerlijk kruidig.
De volgende stap is ontzouten. Dit heb ik 10 uur gedaan, aangezien er ook al wat minder colorozo was toegepast tov het Jet-Project  ;) . Om dan meteen 12uur te ontzouten durfde ik niet aan.
Dit is niet de meest spannende fase in het proces, dus geen foto.
Ondertussen de rub gemaakt.

Rub:
4 el zwarte peper
2 el korianderzaad
1 el paprika poeder
1 el bruine suiker
3 tl knoflookpoeder
2 tl uien poeder
1/3 tl gemalen laurierblad
okTIlVb.jpg

obTto9k.jpg


Na het ontzouten het vlees afgespoeld, drooggedept en in de rub gezet
1b82RzV.jpg

Qc2LWik.jpg


Vervolgens "losjes" vacu?m verpakt en in de koelkast voor 2 dagen.
Moest het vlees hiervoor in 2 stukken snijden anders paste het niet in de zak
hAL5O0D.jpg


En dan, vanochtend, breekt de grote dag aan. De WSM aangeslingerd en om 7.45 uur lag het vlees erop.
Man, wat was ik nieuwsgierig geworden naar het eindresultaat.
RATSTsP.jpg

HZTBM76.jpg


Lekker roken met wat eikenhout
Wat is het toch genieten als je WSM lekker staat te roken, temperatuur stabiel op 105-110 graden, bakkie koffie erbij in de vroege ochtend. Heerlijk.
qVreasc.jpg


Ondertussen white sauce gemaakt:
125 ml mayo
30 ml appelazijn
1 tl worcestersaus
0,5 tl mosterd
0,25 tl paprikapoeder
een snufje gemalen zwarte peper en een snufje knoflookpoeder
0,5 kleine ui, fijn gesnipperd
Yrsokqj.jpg


Om 13.00 uur konden ze ingepakt worden (71 graden kern). Zo zagen ze eruit na 5 uurtjes
XIWora8.jpg


En zo na 5 uurtjes en 10 minuten  :D
9RYG61I.jpg


En dan gaat het snel. Ook door de stevige wind (zeg maar gerust: harde wind, althans, tijdens een rondje met de racefiets) liep de temp soms op naar 120 graden.
Om 15.30 uur mocht het vlees eraf en even rusten
KsTY0yS.jpg


En dan....(tromgeroffel) het moment van aansnijden:
YOb2h57.jpg


WAUW!!!!!!

xrHHVKn.jpg


Hoe geweldig

Kb5YZQ3.jpg


Prachtig

TLXz7Fi.jpg



En nu waar het allemaal om draait: De pastrami op een geroosterd brood, met schijfjes augurk en zelf gemaakte white sauce:
ugzLfrV.jpg




BAM!!! Wat een smaakexplosie! Dit is zo lekker. Hier wordt je hebberig van. Niks delen met familie of kennissen. Alles voor jezelf!
Wat een smaken. Ook de overige gezinsleden waren erg onder de indruk.

Van het ene stuk is nog net genoeg over voor 1 broodje (die is voor mij, morgen ochtend  B-) ) en het andere stuk vriezen we in.

Zou ik nog iets anders doen volgende keer? Ja, ik zou niet meer op vakantie gaan. Gewoon maken terwijl je thuis bent zodat je het vlees elke avond kan draaien. Er lag na 14 dagen redelijk wat bezinksel op de bodem van de bak. Als je het dagelijks kan beroeren zal je dat minder hebben lijkt me. Het is tenslotte allemaal smaak.

Dank voor het kijken.
Jet, dank voor de inspiratie.

Rick
 
Geweldig!!!!! Gefeliciteerd! Wat een mooi verslag en het enthousiasme over het resultaat spat er af.

Ik wil ook!!! Komt in elk geval op mn lijstje...
 
We zijn onder de indruk, wat een werk en wat een mooi resultaat. ;)
Als hij net zo smaakt als dat ie er uitziet, WAUW.
Dat tweede stuk (uit de koeling) zal er dan ook niet lang in blijven liggen. :D
Van harte gefeliciteerd met het resultaat en eet smakelijk. <:p <:p
 
Blijft een geweldige bereiding. En zo lekker om te eten! Ik injecteer de brisket met de brine om hem nog roder van kleur te krijgen. Gebruik ook 90 gram coloroso per liter water. Maar goed je hebt een mooi project gedaan met een uitstekend resultaat!
 
Dat ziet er werkelijk waar prachtig uit! Bedankt voor het delen
 
Zelfs om 0439 in de ochtend begint het water mij al in de mond gelopen. Hmm. Ziet er echt heeel lekker uit.  :)
 
Klasse Rick, super reportage in beeld als in geluid! Wat een lef om zoiets in en rond je vakantie te doen. Zo'n project doe je er echt niet zomaar 'even' bij... veel respect!

Enne, resultaat? Ik wil dit ook maken!

Dat had ik al tijdens de heerlijke meerdaagse van Jet, maar deze heeft me overtuigd. Dit wil ik ook! Bedankt voor de mooie inspiratie. Ik ga er bier bij drinken denk ik... drie weken lang!
 
Hans zei:
We zijn onder de indruk, wat een werk en wat een mooi resultaat. ;)
Als hij net zo smaakt als dat ie er uitziet, WAUW.
Dat tweede stuk (uit de koeling) zal er dan ook niet lang in blijven liggen. :D
Van harte gefeliciteerd met het resultaat en eet smakelijk. <:p <:p
Dank je Hans.
Het Is echt heel leuk om te maken, en ontzettend lekker
 
Maus zei:
Zelfs om 0439 in de ochtend begint het water mij al in de mond gelopen. Hmm. Ziet er echt heeel lekker uit.  :)
Je had het moeten proeven. Echt lekker  :D
 
Sander72 zei:
Klasse Rick, super reportage in beeld als in geluid! Wat een lef om zoiets in en rond je vakantie te doen. Zo'n project doe je er echt niet zomaar 'even' bij... veel respect!

Enne, resultaat? Ik wil dit ook maken!

Dat had ik al tijdens de heerlijke meerdaagse van Jet, maar deze heeft me overtuigd. Dit wil ik ook! Bedankt voor de mooie inspiratie. Ik ga er bier bij drinken denk ik... drie weken lang!

Dank voor je reactie Sander
Moet je zeker gaan maken. Als dit geen foodporn is  B-)

En eigenlijk kost het niet veel tijd. Ff een keer een rubje maken, elke dag even draaien (als je thuis bent) en vervolgens als brisket bereiden. Ja, de pekeltijd Is lang, maar wil niet zeggen dat het jou veel tijd kost.

Succes. Ik zie je reportage graag tegemoet.
PS
Hier mag best een stevig biertje tegenover hoor  :)
 
Het ziet er heerlijk uit!!
Ik vond de combi met warme brisket, veldsla en witte saus op een desembroodje een zeer geschikte!
Dit vraagt om een herhaling
 
Ziet er voortreffelijk uit Rick, kan hem bijna proeven.
Prachtige uitvoering!  =D> =D> <:p
 
Ewald zei:
Ziet er voortreffelijk uit Rick, kan hem bijna proeven.
Prachtige uitvoering!  =D> =D> <:p
Thnx.
Dit gaat vaker gemaakt worden.
 
Dit staat bij mij zeer zeker ook nog op de BBQ bucket list. Ziet er echt super uit.
Ik vind dit soort langere projecten altijd erg leuk, zelf bacon maken is elke keer weer genieten, zowel het proces als het opeten.
Enige jammere vind ik wel dat brisket zo veel geld kost.
 
Henkie zei:
Dit staat bij mij zeer zeker ook nog op de BBQ bucket list. Ziet er echt super uit.
Ik vind dit soort langere projecten altijd erg leuk, zelf bacon maken is elke keer weer genieten, zowel het proces als het opeten.
Enige jammere vind ik wel dat brisket zo veel geld kost.

Ik doe het ook niet elke dag  :D
Maar het is inderdaad erg leuk om dit soort projecten te doen.
Zeker doen
 
WOW Rick mijn complimenten wat ziet je pastrami er schitterend uit :x  ik ben blij dat ik je heb kunnen inspireren en dat je wat aan mijn tips had ;)

Slim stukje huisvlijt zo met die pvc-buisjes en sat? pennen :)
Wat een prachtig stuk vlees, die laatste paar foto's van de aangesneden pastrami en je broodje........echt super JUMMIE =P~ krijg nu gelijk trek in pastrami :D gelukkig vond de rest van het gezin het ook lekker.
De volgende keer zeg ik ook niets meer tegen buren of familie ;) dan hebben wij tenminste genoeg :D ok? 1 buuf mag proeven, zij kookt regelmatig Surinaams en krijgen wij ook vaak wat dus die moet ik te vriend houden :))

Vond jij de pastrami zo heerlijk/perfect of zou je toch nog iets veranderen qua samenstelling brine, kruiden, bereidingswijze om de pastrami nog perfecter te krijgen? :-?

 
Terug
Bovenaan Onderaan