BasBQ
Beef en Steak

Angus Beef Sambalburger op een Bagel

BBKNOEIER

Tondelzoeker
Berichten
15
sambalbagel-burger-1500x750.jpg

Mijn eerste recept op dit forum! Jeuj,


Soms heb je van die dagen, dan kom je thuis, kijk je in de koelkast en in de vriezer en dan is er niks fatsoenlijks in huis. Nog maar een keer in de vriezer kijken. Ja! Daar ligt nog 300 gram Angus beef! Yes. Dat wordt een flinke burger, dat kan ik je vertellen!

Ingredi?nten voor 2 burgers

  • 300 gram (Angus) beef gehakt
  • 2, 3 of 4 el Sambal (Oelek of Brandal) Maak zo pittig als je kunt
  • 2 Tenen knoflook
  • 1 Sjalot
  • 1 Augurk
  • Atjar Tjamopoer
  • Lente ui
  • Handje koriander
  • 2 bagels
  • Snufje zout
  • Verse gemalen zwarte peper
  • 1 tl knoflook poeder of granulaat
  • 1 tl uienpoeder of granulaat


Benodigdheden
  • Een BBQ of grillpan op 200 graden
  • Burgerflipper
  • Bier om je bekkie te blussen
  • Servetten om het zweet van je voorhoofd te vegen

Bereidingstijd
Met ontdooien ca. 45 min

Hamburgers kruiden en kneden
Een hamburger maken is misschien wel het eenvoudigste wat er is. En het hoeft niet duur en ongezond te zijn. Dus vergeet die taaie halve schoenzolen van Mora, vanaf nu ga jij gewoon lekker zelf je eigen burgers in elkaar draaien. Dan bepaal jij hoe goed jou favoriete burger smaakt.
[list type=decimal]
  • Ontdooi het gehakt indien nodig. Ik leg het gehakt altijd even in de verpakking in lauw water. Want met de ontdooi stand op je combimagnetron is je vlees al gekookt voordat het de magnetron uit komt als je niet op let.
  • De het gehakt in een schaal en voeg de volgende ingredi?nten toe
- 2 el sambal
- Snijd de sjalot en knoflook fijn en voeg toe
- Voeg te knoflook en uienpoeder en peper toe
  • Meng goed door elkaar en maak 2 gelijke bollen van 150 gram per stuk
  • Plet de gehaktbal tot een mooie burger. Je kunt ook een burgerpers gebruiken als je van een wat stevigere burger houdt.
  • Hard gewerkt man, pak even een slokje speciaalbier
  • De bagels en burger bereiden
Het broodje, dat verdiend misschien wel net zoveel aandacht als de burger zelf. Een knapperige buitenkant en een zacht wat zoetige binnenkant, dat is wat je wil bij een goede hamburger.


Hoe te bereiden:
[list type=decimal]
  • Snijd de bagel door de helft
  • Smeer roomboter op beide helften en leg op de bbq of grillplaat totdat er een mooi goudbruin korstje ontstaat
  • Snijd 1 teen knoflook een doormidden en wrijf deze over de zojuist gebruinde bagel. Hierdoor ontstaat een heerlijke knoflook smaak die je niet snel zult vergeten
  • Leg apart en ga door met het grillen van de burger
  • Zorg dat je bbq of grillpan goed heet is, zo?n 200 graden ongeveer
  • Leg je hamburgers op de grill, waar je op moet letten is het volgende. Als je aan de zijkant tegen de burger aan kijkt zie je tot waar de hamburger gaar is, als dit tot ongeveer de helft is dan kun je je hamburger omdraaien. Je kunt natuurlijk ook een kernthermometer gebruiken of even voelen. Het vlees moet een kerntemperatuur hebben van 65 tot 67 graden, dan is het vlees medium done.
  • Nu je burgers liggen te grillen heb je mooi even tijd om de broodjes voor te bereiden
  • Smeer de onderste helft van de bagel royaal in met mayonaise en de bovenste helft met sambal
  • Leg op de onderste helft een laagje Atjar, dit gaat perfect samen met de pittigheid van de sambal en haalt een beetje van de vlammen van je tong
  • Daarop leg je de burger als deze goed heeft gerust
  • Vervolgens pak je wat lente ui, koriander, in plakjes gesneden augurk, en sjalot en deze leg je bovenop de burger. Ingelegde ui of andere zure groente gaan ook prima samen
  • Pak een servetje om het zweet straks van je hoofd te vegen
  • Eet smakelijk
Je kunt de sambalburger natuurlijk ook op een ander broodje doen, bijvoorbeeld brioche brood. Dit is lekker zoet en past ook uitstekend bij een pittige hamburger.
[/list][/list]
 
Laatst bewerkt door een moderator:
zo dat ziet er lekker uit! Met sambal smaakt het sowieso beter  :p
 
bedankt voor het delen.
Kleine kanttekening: Vlees snel ontdooien doen we in koud water en niet in lauw water, dit om bacteri?n-groei tegen te gaan.
 
Ewald zei:
bedankt voor het delen.
Kleine kanttekening: Vlees snel ontdooien doen we in koud water en niet in lauw water, dit om bacteri?n-groei tegen te gaan.

Vandaar dat ik de volgende dag aan de dunne was haha, nee geintje natuurlijk. Maar goeie tip! Thnx. Doe het al zolang ik me kan bedenken, dan heb ik geluk gehad misschien :D
 
fons zei:
zo dat ziet er lekker uit! Met sambal smaakt het sowieso beter  :p

Helemaal mee eens :p
 
Terug
Bovenaan Onderaan