BasBQ
Beef en Steak

Rookworsten

 

Gavjow

Kooltjesharker
Berichten
102
Ik ben geen onbekende met verse worst en BBQen. Veel afwisseling is leuk op de BBQ.
Nu de winter toch echt wel begonnen is dacht ik rookworsten te gaan maken.
2,5kg vlees in huis gehaald. Recept aangehouden van Nosmo.
Alleen zwarte peper en foelie toegevoegd.

5233f9f99705f9a5d3ad8c00cd48ec98.jpg


Gelijk een mooi stuk buikspek afgesneden voor mijn bacon voor volgende week.

49aa214693317925e3a883f2d3f2242e.jpg


Het worst deegje met de farce.

d308fbcef4049fdacb508a88ed71fa6e.jpg


De darm afvullen met mijn mooie dierbare kenwood.

bd24666012e15c5c7f4aaeeab090c004.jpg


Na ca. 24 uur drogen de BBQ op.

Combi van kersen en pecan hout.

343b87f67dbbdd61661174a3c79eef9e.jpg


3 uurtjes stabiel op ca. 80 graden.

5b9fa19d3a489461eff52609b8753c0f.jpg


Na 3 uur zeer mooi gekleurd en flink wat rook gehad. Het pittige van de pecan komt boven het zoete van de kers uit.

Nu kunnen de mooie worsten afkoelen voor ik ze vacu?m  ga verpakken en invriezen.
1c5c62a4cd6968c2eaa73632570a8fc7.jpg
 
Wow, daar straalt de passie en vakmanschap van af... heerlijke gerookte worsten! Ik zou daar best een paar hapjes van willen proeven... wat zeg ik, denk dat ik zo twee worstjes warm naar binnen zou willen schuiven!  :p
 
Daar liggen met GOUD te bekronen rookworsten tussen, zeggen ze bij de Keurslager.

Lekker hoor voor de stamppotten tijd die is aan gekomen.
 
Ziet er heerlijk uit, wat is dit toch een heerlijk seizoen he? ;)
 
Welke kerntemperatuur eindig je dan of iOS dat niet van belang?

Toevallig afgelopen woensdag ook eens bedacht om een worst te roken. Ik had deze gerookt op 110 graden en eraf gehaald bij een kern van 71 graden. Gerookt op appelhout. Die van Mij kwam er stuk minder donker vanaf eigenlijk wel logisch natuurlijk.
Vondt het verassend lekker erna pas wat meer info over opgezocht en toen kwam ik een stuk tegen over hoe rookworst het best gemaakt kan worden.



Verstuurd vanaf mijn Nokia 8.1 met Tapatalk

 
Dat ziet er fantastisch uit. Nu begint dat worst maken toch een beetje te kriebelen.
 
SilverFox zei:
Ziet er heerlijk uit, wat is dit toch een heerlijk seizoen he? ;)

Ja ik hou absoluut van het winter seizoen. Dampende stoven op gietijzeren pannen van de BBQ. Lekkere braadstukken en overige zaken. Lekker in je jas op je slippers bij een warme BBQ in de kou. Er is geen seizoen waarin ik niet BBQ.
 
Tom# zei:
Welke kerntemperatuur eindig je dan of iOS dat niet van belang?

Toevallig afgelopen woensdag ook eens bedacht om een worst te roken. Ik had deze gerookt op 110 graden en eraf gehaald bij een kern van 71 graden. Gerookt op appelhout. Die van Mij kwam er stuk minder donker vanaf eigenlijk wel logisch natuurlijk.
Vondt het verassend lekker erna pas wat meer info over opgezocht en toen kwam ik een stuk tegen over hoe rookworst het best gemaakt kan worden.



Verstuurd vanaf mijn Nokia 8.1 met Tapatalk

Wanneer je een verse worst maakt is dat heel anders dan dat je een rookworst maakt. Het verschil is groot. Ik meet geen kern temperatuur hierbij, wil mijn worsten ook niet lekprikken. Er zit i.p.v. normaal zout nitrietzout in wat ook een kleuring geeft. Dit heeft ook echt veel rook opgenomen. Nadat je warm gerookt hebt wordt het velletje stug en is redelijk uitgedroogd. Nadat je hem op de BBQ hebt gehad moet je deze wellen. Dat zorgt voor het hydrateren van de darm die je gebruikt en een stukje garen. In deze wil je de temperatuur ook niet te hoog omdat je darm dan kan barsten. Dat is nogal zonde van je harde werken.
 
Frits zei:
Dat ziet er fantastisch uit. Nu begint dat worst maken toch een beetje te kriebelen.

Frits gewoon doen hoor! Je hebt geen hele dure machines voor nodig en het is vooral heel erg leuk om te doen!
 
topworstjes zeg.
wat is dat toch lekker, je eigen worst. heerlijk
 
Wat een mooie rookworsten zijn dit geworden heerlijk staat bij mij ook nog op de lijst
 
Fantastisch! Ziet er echt smakelijk uit.
 
Allen bedankt voor de complimenten!

Vrouwlief heeft vandaag een mooi pannetje zuurkool gemaakt en meteen 1 van mijn rookworstjes uit de vriezer geplukt.
Bij thuiskomst van het werk kwam meteen de kers-pecan rook mij tegemoet.
Hij is voor mijn maatstaven wat aan de magere kant, het spek was relatief mager. maar consistentie en smaak zijn perfect!
2c7b0d6c7d2f0943f65559dc1f65a91f.jpg
 
Frits zei:
Dat ziet er fantastisch uit. Nu begint dat worst maken toch een beetje te kriebelen.
Dit inderdaad!

Eens kijken of de kerstman ons goedgezind is dit jaar :)
 
Worsten zien er prima uit, denk dat wij die wel gaan lusten ;)
 
Mooi project. Zal dat recept ook eens opzoeken. Leuk voor de kerstvakantie
Ziet er iig super uit. Mag ik graag eten bij stamppot.
 
Tom# zei:
Welke kerntemperatuur eindig je dan of iOS dat niet van belang?

Toevallig afgelopen woensdag ook eens bedacht om een worst te roken. Ik had deze gerookt op 110 graden en eraf gehaald bij een kern van 71 graden. Gerookt op appelhout. Die van Mij kwam er stuk minder donker vanaf eigenlijk wel logisch natuurlijk.
Vondt het verassend lekker erna pas wat meer info over opgezocht en toen kwam ik een stuk tegen over hoe rookworst het best gemaakt kan worden.

110 graden is wel erg hoog, de kern van 71 is wel weer goed.
voor roken heb je niet zo een hoge temperatuur nodig, 30-45 graden is meer als genoeg tot je een mooie goudgele kleur hebt.
daarna afkoelen tot 2-4 graden en vervolgens wellen op 80 graden tot een kern van 72 graden, daarna afkoelen in ijswater voor 10 minuten (terug koelen).
Heb je een vacuum apparaat kun je ze ook na de eerste keer terug koelen vacumeren. Daarna wellen in een kookketel (of sous vide)op 80 graden voor 90 minuten.
Terug koelen voor 30 minuten onder stromend water.

De laatste manier helpt om de houdbaarheid te verhogen en tevens on je darm zachter te maken. het terug koelen voorkomt een taaie en rimpelige darm.
 
Terug
Bovenaan Onderaan