BasBQ
Beef en Steak

Worst: Rookworst roken.

 
 
 
 

Bert

Gerijpt
Berichten
2.598
Na mijn gemopper over de smaak van de hedendaagse rookworst in de chatbox was het tijd om ze zelf te gaan maken.

_DSC0983.jpg


Recept:16 gram colorozozout
            2 gram witte peper gemalen
            1 gram gemalen foeli

alles per kilogram grondstof.

Het vlees: 1 hele buik zonder been zwoerd en knars
                1 hele varkensschouder ontdaan van been zenen en zwoerd

Alles 2 keer door de grove plaat gedraaid en daarna met de kruiden gemengd en opgestopt.
Dit alles heb ik gisteren op mijn werk gedaan. Vandaag was het tijd om te roken.

Onderin de primo leg ik eerst een stuk of 5 hete briketten.
Daarboven komt het vergiet van de Lidl ;) zonder handvaten.
Daar weer  boven de roosters met het worst rekje.
_DSC0978.jpg

_DSC0980.jpg


Met de schuif onderin en bovenin helemaal open cre?er je een warme luchtstroom waardoor de worst droogt.
Waneer de worst stroefdroog aanvoelt gooi ik in het vergiet de beukensnippers van de Welkoop (konijnenstrooisel)
Meestal beginnen deze spontaan te roken door de briketten. De schuif aan de onderkant doe ik nu op een dunne streep na dicht,
die aan de bovenkant blijft open.
En dan lekker laten roken.
_DSC0981.jpg

Na een uur of 2 zien ze er dan zo uit.
_DSC0986.jpg

_DSC0983.jpg

De kleur zal meestal niet zo egaal zijn als in de moderne computergestuurde rookkasten, maar de smaak is zeker niet minder.
En met je eigen kruiding maak je een rookworst zoals je hem zelf wilt hebben.
 
Kijk, het echte ambacht, ik ben onder de indruk !  ???
 
Oh, wat mooi man!!!! Ben zwaar onder de indruk!
Zou je een keer kunnen voordoen, foto's / filmpje / wat dan ook hoe je ze zo opbindt?
 
Bert, ik maak een diepe buiging en dank je hartelijk.

Mooi en duidelijk verhaal.

Deze worst wordt dus koud gerookt, hoe warm je hem straks het beste op?
 
Frits zei:
Bert, ik maak een diepe buiging en dank je hartelijk.

Mooi en duidelijk verhaal.

Deze worst wordt dus koud gerookt, hoe warm je hem straks het beste op?

Dat was dus niet duidelijk. De worst wordt warm gerookt. De temperatuur is ongeveer 80 tot 90 graden.
Opwarmen doe ik net als bij knakworstjes even wellen in warm water.

Bij koud roken duurt het ook vele malen langer. Ik heb vroeger veel worst koud gerookt en daar deden we dan een hele nacht over. 12 uur dus.
 
ik denk dat je de pineut bent bij de eerstvolgende meet & greet van het genootschap bert. Dit is echt helemaal gaaf
 
Ik ben erg onder de indruk, en nieuwsgierig ook. Mooie reportage!
 
Wow dat zo'n primo al zo warm wordt van vijf briketjes.
Dit wil ik ook wel eens proberen.
 
Ik ben jaloers  :) wat ziet dat er lekker uit, mooie reportage ook. Ik probeer nog steeds ernstig het roken onder de knie te krijgen maar kom tot de conclusie dat ik dan toch echt een smoker nodig heb en dat dit niet zomaar op een OTP kan.
 
Frits zei:
Wow dat zo'n primo al zo warm wordt van vijf briketjes.
Dit wil ik ook wel eens proberen.
De briketten maar ook het beukenstrooisel geeft warmte.
Ik heb meestal meer moeite om de temperatuur laag te houden.
Je wilt veel luchtstroming want hoe meer lucht verplaatsing hoe droger de worst. En dan wordt de kleur mooier.
Maar door veel luchtverplaatsing neemt ook snel de temperatuur toe.
Dit blijft een conflict waar je het beste van probeert te maken.
 
Bert ze zien er heerlijk uit.
Bedankt voor het delen.
 
Vooral die laatste foto Bert, wat een rijkdom zo'n stapel worsten! :p

Ik was al van plan om een vleeswolf aan te schaffen, maar nu weet ik het zeker dat die er gaat komen.

Heb je nog een speciale apparatuur nodig om die worsten te stoppen?
 
Nosmo zei:
Vooral die laatste foto Bert, wat een rijkdom zo'n stapel worsten! :p

Ik was al van plan om een vleeswolf aan te schaffen, maar nu weet ik het zeker dat die er gaat komen.

Heb je nog een speciale apparatuur nodig om die worsten te stoppen?
een worststopper is wel handig
 
Nosmo zei:
Vooral die laatste foto Bert, wat een rijkdom zo'n stapel worsten! :p

In totaal heb ik er 26 gemaakt. kan ik deze winter weer een poosje vooruit  :)
 
Holy fuck!! Wat een paar gloeiend geweldige rookworsten!!
 
Terug
Bovenaan Onderaan