BasBQ
Beef en Steak

Entrecote-day

 
 
 

Fired Up!

Vuurmaker
Berichten
54
Eindelijk vrijdag wat betekende dat ik eindelijk aan mijn eerste "echte" bbq uitdaging kon beginnen.

Het beestje van 1400 gram een uur lang op temperatuur laten komen met een flinke laag grof gemalen zout eroverheen.
De Q ingericht voor een indirecte bereiding en kolen in de starter aangestoken. Toen ze nog maar net gloeide heb ik ze al in de Q gestort, kersenhout er op, entrecote met een nieuwe thermometer in zn donder boven de waterbak en de deksel er op.
Ik denk dat ik te zuinig ben geweest met de kolen en ze er te snel in hen gegooid want de temperatuur ging in een uur tijd van 80 naar 105 met de schuiven vol open. Hierna daalde de temperatuur aanzienlijk ondanks voldoende zuurstof. Het leek erop dat de kolen niet goed aan hebben gestaan en langzaam uit gingen. Snel extra kolen heet gestookt en erbij gestort. Nu ging de temperatuur rap omhoog en ben ik op 120 de lucht gaan knijpen wat verbazingwekkend goed ging.
Het vlees nog een uur lang door laten garen al spelend tussen de 105 en 110 graden waarna de thermometer 45 graden aangaf.
Vlees er afgehaald en de kolen opgestookt voor het afgrillen.
De tandjes wat een vlammen! Ik had gezien dat het vet van de entrecote grotendeels weggesmolten was maar er was blijkbaar nog voldoende om de kolen een handje te helpen. Ik hou daar wel van
In een kwartier tijd het vlees mooi krokant bruin gegrilled en naar 53 graden gebracht.

Na ruim 2.5 uur genoeten van de perfecte garing en heerlijke rook smaak!

Volgende keer doe ik iets minder voorzichtig met de hoeveelheid kolen en denk ik dat dit project in de helft van de tijd moet kunnen.
915388367f19e9771f93566bce95be90.jpg
f2b5f29212e81c8849d29e2a463ede8f.jpg
3fec03041a2f5bc7579ed232cf819a01.jpg
aabb0d4e4a4441bd190f680d5797ca41.jpg
24767272c68ab84f75ac7b2e99ffdbe0.jpg
 
Oei ik zie dat ik mijn post op de verkeerde plek in het forum heb gegooid.. hoe kan ik dit veranderen?
Excuus!
 
Verplaatst, mede op verzoek :D is inderdaad High & Fast ook al is het eerste gedeelte Low & Slow gedaan is het afgrillen absoluut High & Fast.
Mooie Entrecote, voor mij 3 graden te hoog in kerntemp, maar dat is persoonlijk.
 
Ewald zei:
Verplaatst, mede op verzoek :D is inderdaad High & Fast ook al is het eerste gedeelte Low & Slow gedaan is het afgrillen absoluut High & Fast.
Mooie Entrecote, voor mij 3 graden te hoog in kerntemp, maar dat is persoonlijk.
Thanks Ewald! Hij had inderdaad iets roder gemogen voor mij maar de medium liefhebbers waren in de meerderheid en ik wilde pers? het vlees aan 1 stuk houden. 
 
Mooi stuk vlees, zou ik ook wel lusten.
 
Al zou ik het vlees liever wat roder willen zien had ik het toch echt niet afgeslagen om te eten :) het ziet er zeer smakelijk uit en als het een kwestie is van meeste stemmen gelden dan moet dat dan meer een keertje ;)
 
Volgende keer iets groter kunnenwij als forumleden mee proeven  :D
 
Dat ziet er goed uit. Mooi gedaan. Zo als eerder gemeld. Ik zou gewoon aangeschoven zijn
 
Fired Up! zei:
Ewald zei:
Verplaatst, mede op verzoek :D is inderdaad High & Fast ook al is het eerste gedeelte Low & Slow gedaan is het afgrillen absoluut High & Fast.
Mooie Entrecote, voor mij 3 graden te hoog in kerntemp, maar dat is persoonlijk.
Thanks Ewald! Hij had inderdaad iets roder gemogen voor mij maar de medium liefhebbers waren in de meerderheid en ik wilde pers? het vlees aan 1 stuk houden.

Voor mij ook 3 graden te hoog maar zeker een mooi eindresultaat! Hoe was de rooksmaak nog?

Mocht je met een groep zijn en verschillende voorkeuren hebben, pak dan een picanha. Die loopt in een punt dus kun je het dikke stuk rare/medium rare houden en is de punt medium of medium well. :)
 
b.asv zei:
Fired Up! zei:
Ewald zei:
Verplaatst, mede op verzoek :D is inderdaad High & Fast ook al is het eerste gedeelte Low & Slow gedaan is het afgrillen absoluut High & Fast.
Mooie Entrecote, voor mij 3 graden te hoog in kerntemp, maar dat is persoonlijk.
Thanks Ewald! Hij had inderdaad iets roder gemogen voor mij maar de medium liefhebbers waren in de meerderheid en ik wilde pers? het vlees aan 1 stuk houden.

Voor mij ook 3 graden te hoog maar zeker een mooi eindresultaat! Hoe was de rooksmaak nog?

Mocht je met een groep zijn en verschillende voorkeuren hebben, pak dan een picanha. Die loopt in een punt dus kun je het dikke stuk rare/medium rare houden en is de punt medium of medium well. :)
Rooksmaak was onwijs mooi! 1 chunk kersenhout gebruikt wat denk ik ongeveer een uur heeft liggen roken. Voegt zoveel extra smaak en beleving toe dat ik voortaan zelfs voor het simpelste stukje vlees, vis of groente rookhout ga toevoegen
Jaaa ik zei al tegen de rest dat picanha de volgende challenge gaat worden. Nog even wat recepten vergelijken om te beslissen of ik voor naturel ga of misschien eens een rub zal proberen.
Dit keer met houtskool gewerkt op aanraden van vuurenrook maar ik wil de volgende keer toch ook eens kokosbriketten proberen. Als die zoals ik overal lees inderdaad constanter branden dan denk ik dat het niet lang zal gaan duren voor ik precies weet hoe ik de temp op mijn Q kan be?nvloeden. Kan natuurlijk aan het eind altijd wat kolen toevoegen voor het afgrillen.

Bedankt voor de leuke reacties allemaal!
 
Goede kwaliteitspicanha nemen en gewoon een uur vooraf kruiden met peper en zout. (Niet te zuinig zijn met de kruiden.)

Verstuurd vanaf mijn SM-T533 met Tapatalk

 
Terug
Bovenaan Onderaan