BasBQ
Beef en Steak

Worst: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst

S

SoFTSTuFF

Gast
13.jpg

Ik wilde een soort Tex-Mex braadworst maken.
Een worst met daarin; Cheddar, van die lekkere pittige, niet die griezel plakjes..
Natuurlijk Jalapeno, lag nog een heleboel van in de vriezer.
Voor een beetje extra KIK, Habanero, of in mijn geval Adji Oema (ook nog van de vorige oogst)
Nou ja een beetje geraspte Pecorina kan ook geen kwaad dacht ik.

Het is niet een kant&klaar recept maar bied genoeg aanknopingspunten om wat te proberen

Ik ben uitgegaan van;
-Procureur, 2,5Kg
-Speklappen, 3Kg
-Cheddar, was ongeveer 350gr
-Jalapeno, schoongemaakt en ontzaad ongeveer 160gr
-Adji Oema, 2 stuks

Verder per KG vlees;
-zout, ben uitgegaan van 10gr omdat toevoegen makkelijker is als weghalen.
-Gerookte Paprika , 3gr
-Druivensuiker, 5gr
-Knoflookgranulaat, 4gr
-Koriander 4gr
-peper naar smaak


Overigens meng, test en PROEF, als je bv verse kruiden gebruikt moet je een stuk meer toevoegen dan wanneer je ze
uit de keukenla haalt (3 jaar oud).
Bak een klein beetje gehakt en proef voordat je alles erin kiept..

Het begin..

1.jpg


Kleinsnijden..

2.jpg


Ook de procureur..

3.jpg

Cheddar in kleine blokjes..

4.jpg


De eerste Jala's

5.jpg


Toch wat weinig 8) nog wat erbij,

6.jpg


Lekker prakkie..

7.jpg


Voorgekoelde vleesmolen.. (die zat dus meteen aan mijn vingers vast :-[ )

8.jpg


En daargaan we, eerst alles door de grove schijf,

9.jpg


Mijn vrouw was zo vriendelijk om de pepers erdoor te werken..

10.jpg


Vervolgens de kaas erdoor (de Pecorina had ik er al eerder doorgewerkt.)

11.jpg


Darmpjes spoelen (hier heb ik zo'n hekel aan, heb altijd ruzie met die dingen)

12.jpg


JAAA eindelijk, de eerste worst komt uit de vuller :D



Je kan de Jala's goed zien zitten..

14.jpg


En we eindigen met 36 braadworsten (nouja eigenlijk 38 maar je moet toch ook proeven)

15.jpg


Altijd makkelijk zo'n zeilboek.

16.jpg




Groeten Jan Willem
 
Wauw! Leuke reportage man. Ziet er goed uit.
Mooi vulapparaat heb je daar staan.
 
Dank je voor je zeer complete recept en verslag! En wat Roy ook al zei, mooie vuller!! Staat hier ook nog op het verlanglijstje!
 
Petje af hoor!
Dank voor het delen.
 
Ow,ja, je opmerking over kruiden, moet die niet andersom zijn? Verse zijn sterker dan die al 3 jaar in de kast staan.
 
noskos zei:
Ow,ja, je opmerking over kruiden, moet die niet andersom zijn? Verse zijn sterker dan die al 3 jaar in de kast staan.

Ha Noskos,

Wat ik bedoel te zeggen is dat als je BV 10gr verse geplette knoflook hebt, je maar een gram of 4 (ofzo) granulaat moet nemen.
Gedroogde kruiden in poedervorm zijn meestal (!) een stuk sterker als verse, als je over gewicht praat.
Tenzij je ze al een jaar of wat in de kruidenla (lekker warm onder het fornuis of in het volle zonlicht) hebt liggen, bij deze kruiden is weinig smaak meer te omtdekken..

Maar CRISIS! ik ben nu op mijn werk (ploegendienst) en ik kan foto's niet zien, blijkbaar word die server geblokt.. (Picassa)

Jan Willem
 
Waar kan ik die worsten kopen ? ? ? ? ?
Prachtig verslag !
 
Mooie worstjes. En het stoppen gaat je aardig goed af.
 
Mooi?
Schitterend zo even dat worst maken.
Weet je ook gelijk wat er in zit.
Maar wel jammer dat je een paar honderd euro verder bent aan aparatuur voordat je eerste worst
er uit komt rollen.  ???
 
Ik heb net maar een uitbreidings set voor me kitcheaid besteld.
Wil dit graag ook eens maken.
 
@Poetsertje, zoveel hoeft het niet te kosten hoor, ze hebben regelmatig bij de Lidl een aanbieding van een elektrische vleesmolen waar je ook mee kunt vullen, kost dan zo rond de €50.
 
Hallo,
wat een prachtige reportage ,ik heb hier nog een vleesmolen en vuller staan van uit de tijd dat de dieren nog konden praten en ga dit zeker eens uitproberen,hier in zuid-frankrijk waar we wonen is geen lekker gehakt of braadworst te verkrijgen :'(dus doen we heel veel zelf),bedankt :)
 
Terug
Bovenaan Onderaan