BasBQ
Beef en Steak

Gebruik rookhout

 
 

Bart

Tondelzoeker
Berichten
21
Ik heb gister een paar stammetjes kersenhout kunnen bemachtigen en wil hier blokjes rookhout van maken.

Het hout is echter nog niet droog. Kun je "nat" hout ook gebruiken voor te roken?
Mijn planning was eigenlijk morgen weer een BBQ sessie te gaan doen (Pork belly burnt ends), maar weet niet of het verstandig is dit hout te gebruiken.

Ik ben nog niet zo ervaren met roken, dus heb ik gelijk een tweede vraag:
Hoe groot moeten de stukjes rookhout ongeveer zijn? En hoeveel voegen jullie normaal toe?
 
Als je nat hout gebruikt zal dat meer stomen dan roken en je wilt toch rook.  :-?
Ik gebruik meest blokjes van 4 a 5 cm. (droog hout)en dan afhankelijk van hoeveel rooksmaak ik wens 2 of 3 soms 4  't is wat afhankelijk van de grote.
Let op, te veel rook geeft een bittere smaak.
Succes ;).



Tussen de briketten zitten 3 brokjes pruimenhout was net genoeg voor een prima smaak.
 
vers hout moet je eigenlijk minimaal een jaar laten drogen
de boomsappen kunnen tijdens het roken een bittere smaak veroorzaken
ik gebruik ook vers hout en dat zaag en klief ik meteen, waarna het een jaartje of soms nog langer ligt te drogen voor gebruik.

nat in de zin van: nat door de regen, is geen probleem. dat kleine beetje vocht wat erop zit is in no-time verdampt.
 
Ha Bart, als je een ritje Leiderdorp leuk vindt dan kan ik je best helpen aan een paar blokjes goed gedroogde Zweedse kers hoor! Kom maar langs!
 
Sander72 zei:
Ha Bart, als je een ritje Leiderdorp leuk vindt dan kan ik je best helpen aan een paar blokjes goed gedroogde Zweedse kers hoor! Kom maar langs!

Bedankt voor het aanbod, maar heb hier in de regio al iets kunnen regelen. De pork belly burnt ends was heerlijk.
Leiderdorp ligt niet helemaal op de route zullen we maar zeggen.

 
Mooi zo kerel!
 
Terug
Bovenaan Onderaan