A
Asentrouw
Gast
Ik heb een 1 kg ham en een 1 kg nekkorbonade (Coppa) 7 dagen gepekelt in een badje met 200 gr nitrietzout (+ kruiden) p liter water.
Het vlees is stevig geworden en ziet er verder goed uit. Ik heb hem afgelopen dinsdag in de droogkast gehangen en wil deze a.s. weekend een eerste keer gaan roken (met hickory en appel).
De droogkast is een ge?soleerde schuur met een luchtvochtigeid van 70% en een temperatuur tussen de 12-15 graden celcius. Dat zijn naar mijn weten goede omstandigheden om te drogen.
Ik lees echter dat sommige hammen tot wel 50% ingedroogt kunnen worden en dat dit proces maanden kan duren. Mijn zorg is dat als de lente aanbreekt de temperatuur op zal lopen en de droogkast warmer zal worden. Is dit een probleem als de ham pas iets meer dan 2 maanden hangt te drogen?
Dit omdat ik binnenkort wellicht nog een aantal grotere rauwe hammen wil gaan maken. Mocht het niet gaan dan zal ik het een jaartje uit moeten stellen.
Het vlees is stevig geworden en ziet er verder goed uit. Ik heb hem afgelopen dinsdag in de droogkast gehangen en wil deze a.s. weekend een eerste keer gaan roken (met hickory en appel).
De droogkast is een ge?soleerde schuur met een luchtvochtigeid van 70% en een temperatuur tussen de 12-15 graden celcius. Dat zijn naar mijn weten goede omstandigheden om te drogen.
Ik lees echter dat sommige hammen tot wel 50% ingedroogt kunnen worden en dat dit proces maanden kan duren. Mijn zorg is dat als de lente aanbreekt de temperatuur op zal lopen en de droogkast warmer zal worden. Is dit een probleem als de ham pas iets meer dan 2 maanden hangt te drogen?
Dit omdat ik binnenkort wellicht nog een aantal grotere rauwe hammen wil gaan maken. Mocht het niet gaan dan zal ik het een jaartje uit moeten stellen.