BasBQ
Beef en Steak

Saus: Zigeunersaus

 
 
 
 
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
Berichten
5.071
DSC_6720.JPG


ingrediënten:

1/2 rode paprika
1/2 groene paprika
1/2 gele paprika
2 augurken
1 ui
1 teentje knoflook
3 eetlepels tomatenketchup (3 el. - 5 el.)
1 blik gepelde tomaten 400 gr. (Heinz) gepureerd
1 kippenbouillontablet
1 eetlepel Appel(cider)azijn (Chinese rijstazijn!)
1 tl. Suiker ( 1 tl. - 2 tl)
1 tl. Sambal Oelek ( 1/2 tl - 1 tl)
1 eetlepel maiszetmeel opgelost in wat water
1/2 bakje Champignons (125 gr.), in kleine plakjes

bereiding:
Opmerking: Deze saus kan je zowel warm als koud serveren. Kies je voor koud, dan moet je de saus natuurlijk wel een uurtje of twee op voorhand klaarmaken.

- Pel de ui en snipper hem fijn. Plet de look tot pulp.

- Snij de paprika's middendoor, verwijder de zaadlijsten en Rooster ze op een direct vuur totdat de buitenkant zwartblakert stop ze in een plastic diepvrieszak en laat afkoelen vervolgens kun je het velletje verwijderen, snij het vruchtvlees in kleine blokjes.

- Laat de augurken uitlekken en snij ze in fijne stukjes.

- Verhit een scheutje olijfolie of boter in een pannetje en stoof op een matig vuurtje de ui en de knoflook glazig.
- Bak de Champignons apart in wat boter of olie

- Voeg na een paar minuten ook de blokjes paprika toe en de gehakte augurken. Roer alles regelmatig even om.

- Voeg na een paar minuten de kippenbouillontablet , de gepureerde bliktomaten en de ketchup toe.
- Druppel een beetje azijn in de pot en voeg de suiker toe. Als je van een beetje pit houdt, kan je er ook wat sambal onder mengen.

- Bind de saus al roerend met een beetje ma?szetmeel (Maizena). Klassiek maiszetmeel moet je vooraf oplossen in een scheutje water.

- Proef de saus en breng eventueel op smaak met wat zout/suiker/ketchup. Laat de saus nog 10 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.

Bron: Gebaseerd op een recept van onze grote Belgische vriend Jeroen Meus

Wij maken overigens altijd een dubbele portie en vriezen het in bakjes in, zo hou je ook geen halve paprika's en halve bakjes champignons over

(Het origineel is zonder Champignons)
Deze saus is echt waanzinnig lekker op een Boerenkarbonade
DSC_6711.JPG
 
Laatst bewerkt:
Dat klinkt erg goed, ga ik zeker eens proberen. Dank voor het delen!

P.S. Wat is een "boerenkarbonade"?
 
Dat is een kotelet met het rugspek en het zwoerd er nog op.

Deze saus ga ik ook maken, bedankt voor het delen.
 
MidVe zei:
P.S. Wat is een "boerenkarbonade"?

Een Ribkarbonade of of zoals op de eerste foto een Haaskarbonade met een flinke vetrand, veel sappiger dan hun magere variant met bijna geen vetrand
 
Lekker receptje gaan we proberen

Dacht in eerste instantie aan Frans Bauer in een potje 
 
Terug
Bovenaan Onderaan