BasBQ
Beef en Steak

Zalm roken op open vuur

 
 
 

marcus

Kooltjesharker
Berichten
142
Goedemorgen,

Enige tijd geleden stond bij de ingang van de forumsponsor iemand zalm te bereiden. Een zalmzijde met peprub op een plank gebonden die naast een open vuur van de rook stond te genieten. Ik zoek me helemaal suf naar tips / trucs / bereidingstijd aangezien ik dit weekend een groep mensen over de vloer krijg en dit voor wil schotelen, ik kom echter alleen maar uit op topics over warm roken in een kast of koud roken.

Ik zoek vast verkeerd maar wellicht kan iemand me aan een link of info helpen.

 
Het is toch eigenlijk ook gewoon warm roken?
 
Marcus zei:
Ik zoek vast verkeerd maar wellicht kan iemand me aan een link of info helpen.

Zoeken naar Flammlachs op YouTube. Der Klaus heeft dat vast wel eens gedaan.


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
 
Sander72 zei:
Het is toch eigenlijk ook gewoon warm roken?

In zoverre dat je minder effici?nt hitte zal pakken dan in een kast dus ik verwacht ander gedrag.
 
Hier een recept van Ted Reader, uit Napoleon's everyday gourmet plank grilling.

- leg de plank neer. Leg de zalm erop, het vel moet op de plank liggen en de staart aan de bovenzijde.

- spijker de zalm vast aan de staart met een paar spijkers. bestrooi de zalm ruim met je rub. Door het vet en het collageen blijft de zalm aan de plank 'plakken' tijdens de bereiding.

- zodra het vuur bloedheet is kan je de plank bij het vuur plaatsen. vlees kant richting vuur. Let op, zorg ervoor dat je zalm een dertig centimeter van de rand van de kolen zit.

- pak nu rustig een drankje, leg af en toe een klein blokje hout op het vuur probeer de vlammen tot een minimum te beperken.

- gaar de zalm in twee tot drie uur gaar, dit naar gelang de hitte van je vuur en de windrichting.

- de zalm is klaar als het makkelijk 'flaky' is

- leg de plank neer een serveer gelijk.
 
Hey Marcus,

Een vuurschaal , hout , houten plankjes (supermarkt) en zalm stukken waar aan 1 kant het vel er nog aan is, heb je nodig ..

De zalm doe je met nageltjes vast aan het plankje, ik gebruik rvs nageltjes, daarna zet jet de plankjes met de vis naar het vuur gericht maar op een afstand zodat niet alles aanbrand natuurlijk. Voor de rest kun je natuurlijk heel wat ingredi?nten op de vis strooien maar wat smaakt beter dan een stukje pure zalm, zout en peper gebruik ik dan wel weer en het plankje drenk je best een half uurtje in emmer water.

Zodra je ziet dat de zalm loskomt van het vel leg je het plankje plat en kan je nakijken of de vis volledig gaar is. Een tijdspanne kun je er onmogelijk opplakken want het hangt af van de hitte, de afstand , dikte vis enz ..

Het best smaakt dit op een broodje die je krokant maakt op stokjes die je net als de vis naast het vuur zet. Wat sla en licht sausje voor de liefhebbers en daar heb je een lekkernij voor je gasten.

Ondertussen bak ik op een vlamplaat wat kwarteleitjes en kleine scampis als voorgerechtjes, iedereen is in de ban van de vuurschaal en de vlamplaat die ik uiteraard zelf heb gemaakt en zien ze de kleine foutjes die ik als slechte kok maak niet eens .

De omeletjes en de scampis bak ik in olie met wat fijngesneden knoflook, dan ruikt het echt wel lekker. In het midden ligt een roostertje met wat boereworst te grillen, de kindjes eten meestal nie zo graag vis en schaaldieren.


Steve

 
Kijk, nu ben ik een eind verder! Bedankt voor de reacties.
Heb 2 zalmzijdes van ongeveer 1,3kg. Maakt het nog uit op wat voor plank? Uiteraard harsvrij hout. Heb nog 1 mooie eiken plank en nog wat hardhout waarvan ik de oorsprong niet ken. Ik neem aan dat de smaak met name komt van de rub en het hout wat in de vuurschaal ligt?
 
Marcus zei:
Kijk, nu ben ik een eind verder! Bedankt voor de reacties.
Heb 2 zalmzijdes van ongeveer 1,3kg. Maakt het nog uit op wat voor plank? Uiteraard harsvrij hout. Heb nog 1 mooie eiken plank en nog wat hardhout waarvan ik de oorsprong niet ken. Ik neem aan dat de smaak met name komt van de rub en het hout wat in de vuurschaal ligt?

Eikenhout is super voor zalm! Ceder is klassiek... ik zou niet te gek doen met de rub, peper zout en rook is heerlijk!
 
Het hout moet in ieder geval onbehandeld hout zijn, hout is vaak behandeld tegen insecten en schimmels !!!! Een paar jaar geleden heb ik een stuk beuk in plankjes gezaagd en die laten drogen, deze winter worden die gebruikt om de zalm te bereiden.

Het hout moet eerst in water gedompeld worden.


Steve


 
Wat een succes! Ik had de 2 planken naast het vuur staan en iets achterover geheld, bijna verticaal. Gelukkig ben ik op tijd begonnen want na dik 2 uur was de onderste helft gaar terwijl de bovenkant echt nog wel flink wat nodig had. We hebben de constructie aangepast zodat ze wat schuin naar voren hingen en het vuur wat hoger gestookt. Een half uur later hebben we ze er af gehaald en kon zo'n 75% uitgedeeld worden. De rest hebben we nog even teruggehangen om verder te garen. Inderdaad is rook met een klein beetje peprub ruim voldoende gebleken om zelfs 2 niet-vis-eters er hun vingers bij af te laten likken. Nogmaals dank voor de tips want hier ga ik nog veel vaker plezier van hebben!
 
Je hebt gelijk, sorry  :D
Het is dan ook niet een hele indrukwekkende foto en ik was te druk met allerlei andere bereidingen waardoor ik verder weinig foto's heb kunnen maken.

540.jpg
 
Marcus zei:
Je hebt gelijk, sorry  :D
Het is dan ook niet een hele indrukwekkende foto en ik was te druk met allerlei andere bereidingen waardoor ik verder weinig foto's heb kunnen maken.

No worries, dat is heel herkenbaar Marcus, bedankt, mooie opstelling!
 
Het hout kan je beter tegen elkaar hoog stapelen, lange blokken gebruiken en best zeer droog hout. De plank met zalm kan je dan ernaast in dezelfde hellingsgraad zoals het hout monteren met 30 a 40 cm tussen.

Maar ben er zeker van dat iedereen het een lekkernij heeft gevonden!

Steve
 
steve zei:
Het hout kan je beter tegen elkaar hoog stapelen, lange blokken gebruiken en best zeer droog hout.

Daar zijn we inderdaad op uitgekomen. Het was weer een heeerlijke les  B-)
 
Zelf heb ik een vuurschaal gemaakt waar ik de plankjes met een scharniersysteem op de rand kan vastzetten. Zo zet ik de plankjes in ieder gewenste positie en dit traploos.
De plankjes met het systeem bestelde ik in Duitsland.

Sedert geruime tijd zoek ik naar houten nageltjes maar die kosten een fortuin, mss heeft iemand een alternatief of idee ...

Opletten met behandeld hout, hout uit de gewone houthandel is vaak behandeld tegen schimmels, de houthandel kan U daar zeker meer over vertellen !


Steve
 
Wij gaan komend jaar de tuin omgooien en onder andere een vuurkuil maken zoals onderstaande maar dan komt de vuurplaats in een hoek.
sunken-firepit-for-cozy-nights-3.jpg

Misschien een idee om daar aan de zijkant een RVS plaatje met gat te maken waarop je zo'n systeem kunt monteren. Al moet je ivm de wind denk ik ook kunnen verplaatsen.

Geen idee voor houten nagels, waarom niet gewoon rvs?
 
Omdat houten nageltjes moeilijker te vinden zijn  :D

Mijn hobby is eerder allerlei dingen maken, het gebruik ervan is bijzaak, zo heb ik meerdere oventjes voor pizza , paella , grill , bbq , schalen , enz gemaakt, maar gebruiken doe ik eigenlijk meestal een soort van plancha met grill in het midden of de reverse smoker.


De vuurkuil zoals op foto is waanzins mooi, de vuurhaard in de midden zou ik alvast aanpassen met dikke plaat erop waar je op kan bakken dan, de zalmplank kan er ook makkelijk op gemonteerd worden dan en in het midden heb je nog altijd de gewone grill !



Steve
 
Terug
Bovenaan Onderaan