BasBQ
Beef en Steak

Gerookte Ganzenborst

Afgelopen week kreeg ik een telefoontje van Mn Pa. Die was op ganzenjacht. Het ging nog al goed daar. Dus snel gevraagd of er eea mee naar huis kon. Natuurlijk, graag zelfs. Ze komen er niet vanaf daar. Dus gingen er 10 ganzen mee.

Bij thuiskomst gelijk geslacht en de borsten uit gesneden. (Helaas geen foto’s. Hopelijk kan ik de eer daags nog eens laten zien. Met het hoe en wat). Alles netjes schoon gemaakt en verpakt om rustig terug te koelen in de koelkast. Bij elkaar ruim 4KG gans.

3220670b9bdc2276c2dbce08bb21a3a8.jpg


Pekel gemaakt met colorozo en Boswachter Melange. Deze aan de kook gebracht en vervolgens teug laten koelen. En konden de borsten de volgende dag in de pekel voor 48u. 2x per dag draaien. Om eea mooi te laten intrekken. Niet alles. Heb ongeveer 3,5kg borsten gebruikt. 2 borsten en de haasjes heb ik bewaard.

2ef27e20f96124744331280bc4617358.jpg


1c1f8dad5c0df81483d5165f0df935b5.jpg


3de9a9384b3141a31ce1780422becb67.jpg


Na 48u de borsten uitgepakt en afgespoeld. Deze voorzien van een dun laagje rub van Peper, Chilli en knoflookpoeder. En terug in de koelkast om wat te drogen.

79a41a96204db1749866080c79147ff9.jpg


Toen kon het feest beginnen. BGE van stal gehaald. En deze opgestookt naar 100gr op de thermometer. Op het rooster is dit 75gr. Een 5 tal blokjes beuk er bij. En de borsten konden er op. Was wel even puzzelen. Maar paste net.

6c78994eb21b757a9cc2273554c673a5.jpg


Smokey

ed5c7e0959e9b2d90ab76f890c0faec3.jpg


Na 1,5u toch maar even spieken. Het begon er op te lijken. De kern was tussen de 55 en 60gr. Mocht dus nog wel ff door. Blokje eik er bij voor het af roken en door.

20ce987542dc31a3d38502d6f02b5062.jpg


Na ongeveer 2,5u roken waren de borsten mooi 70gr kern en mochten ze er van mij af. Kleur was nu ook mooi donker. De borsten ruim een uur afgedekt laten afkoelen. Het wachten was begonnen...

7c3490fd420a175a18fc644825b9609e.jpg


df701180a9426b6b5afece6f1354e0f8.jpg


cf4fede317e9caaf5eaa230264a4330c.jpg


Eindelijk kon het feest beginnen. Zou het gelukt zijn. Is de kleur goed? Zijn ze niet gort droog? Daar kom je maar op een manier achter. Aansnijden en proeven die handel.

e26ecf1185a83cb66e61f13675e45222.jpg


928d6d31688a228ac0c67725c0f44613.jpg


Yes gelukt. Heerlijke snack voor bij de borrel. Daar ga ik vrienden mee scoren op de vrijmibo

Bedankt voor het kijken
Bram.
 
Laatst bewerkt:
Heerlijk man! Het ultime scharrelvlees.
 
Ben zelf niet zo van de gans maar dit ziet er meer dan smakelijk uit ..

Verstuurd vanaf mijn SM-G973F met Tapatalk

 
Volgensmij ga jij daar zeker vrienden mee scoren bij de vrijmibo :p lijkt me heerlijk. Nog nooit geen gans gehad, moet ik toch een proberen.  :)
 
Vandaag alles vacuüm verpakken en invriezen. Wat ruikt dat lekker

ac14743bc2405e9b204b15a1dc44b976.jpg
 
Laatst bewerkt:
lekker bezig geweest Bram.
Prachtige voorraad heb je daar.

Laat je dit vlees ook eerst "besterven" of is dat niet bij gans?
 
Dat ziet er prima uit moet ik zeggen, hoop werk maar dan heb je ook wel wat.
En zo'n plankje, krijg er zin in ;) al moet ik eerlijk toegeven dat ik nog nooit (bij mijn weten) gans geproefd heb.
Want je weet het he "Wat de boer niet kent....................." maar als ik dit zo zie ga ik er toch maar eens aan geloven ;)
Waar staat vrijmibo voor als ik vragen mag :-/
 
Hans zei:
Dat ziet er prima uit moet ik zeggen, hoop werk maar dan heb je ook wel wat.
En zo'n plankje, krijg er zin in ;) al moet ik eerlijk toegeven dat ik nog nooit (bij mijn weten) gans geproefd heb.
Want je weet het he "Wat de boer niet kent....................." maar als ik dit zo zie ga ik er toch maar eens aan geloven ;)
Waar staat vrijmibo voor als ik vragen mag :-/


Onder de douche werd ik wakker,  "Vrije Middag Borrel"  wellicht? :-?
 
Ridevi71 zei:
lekker bezig geweest Bram.
Prachtige voorraad heb je daar.

Laat je dit vlees ook eerst "besterven" of is dat niet bij gans?

Geen betere raad dan voorraad zal ik maar zeggen haha.

Het vlees laten besterven zijn veel idee?n over. Sommige wilde verhalen vertellen dat het wild aan een spijker moet hangen. En zodra het van de spijker valt is het goed....
Ik zou dat stuk nooit van Mn leven willen eten!
Het was vorige week behoorlijk warm. En dan wil je het wild niet in hun dikke veren/vet deken laten broeien. Zo snel mogelijk slacht. En dan goed terug koelen in de koelkast.
In de winter slachten we het wild de dag na het jagen. We hangen het wild dan op in de schuur. Zodat het vrij hangt en niet tegen elkaar. Zo kan het mooi terug koelen aan de buitenlucht.
 
Hans zei:
Dat ziet er prima uit moet ik zeggen, hoop werk maar dan heb je ook wel wat.
En zo'n plankje, krijg er zin in ;) al moet ik eerlijk toegeven dat ik nog nooit (bij mijn weten) gans geproefd heb.
Want je weet het he "Wat de boer niet kent....................." maar als ik dit zo zie ga ik er toch maar eens aan geloven ;)
Waar staat vrijmibo voor als ik vragen mag :-/

Hoi Hans.
Dit is wilde gans. En ik vind de smaak super. Het is zeker geen extreem sterke wild smaak. Zo als bij haas of konijn. Wij aten dit thuis vaak als biefstuk. Met een peper room sausje. Friet en sla er bij. Super lekker.
Dus mocht je er aan kunnen komen zeker doen. Of ga lokaal op zoek naar een jagers vereniging en ga daar eens langs. Zeker weten dat er ganzen jagers tussen zitten die van hun ganzen af willen. Er is redelijk veel schade van ganzen. En er worden behoorlijke aantallen geschoten waar ze geen weg mee weten. Simpel weg omdat mensen het niet kennen of willen eten. Zelfs de voedselbanken nemen het niet meer aan(teveel aanvoer).
 
Bram zei:
Hans zei:
Dat ziet er prima uit moet ik zeggen, hoop werk maar dan heb je ook wel wat.
En zo'n plankje, krijg er zin in ;) al moet ik eerlijk toegeven dat ik nog nooit (bij mijn weten) gans geproefd heb.
Want je weet het he "Wat de boer niet kent....................." maar als ik dit zo zie ga ik er toch maar eens aan geloven ;)
Waar staat vrijmibo voor als ik vragen mag :-/

Hoi Hans.
Dit is wilde gans. En ik vind de smaak super. Het is zeker geen extreem sterke wild smaak. Zo als bij haas of konijn. Wij aten dit thuis vaak als biefstuk. Met een peper room sausje. Friet en sla er bij. Super lekker.
Dus mocht je er aan kunnen komen zeker doen. Of ga lokaal op zoek naar een jagers vereniging en ga daar eens langs. Zeker weten dat er ganzen jagers tussen zitten die van hun ganzen af willen. Er is redelijk veel schade van ganzen. En er worden behoorlijke aantallen geschoten waar ze geen weg mee weten. Simpel weg omdat mensen het niet kennen of willen eten. Zelfs de voedselbanken nemen het niet meer aan(teveel aanvoer).


Ga het zeker eens proberen Bram, bedankt voor de tip.
Even aanhaken op je opmerking over de sterke smaak van haas en konijn.
Ik heb een keer haas gegeten als een stoofpot bereid ik weet niet exact meer wat de Belgische kokkin er alle maal mee uitgespookt had (ging wel erg veel rode wijn in :D) maar het duurde erg lang en het was me toch een partij lekker ;)
Sindsdien maken we het soms ook naar een heel oud recept maar omdat er zoveel tijd insteekt niet zo heel vaak.
Blijft lekker. :)
 
Hoi Bram,

ik ben zelf jager en weet dus van de grote hoeveelheden gans af die in het veld voorkomt. Wel heb ik als beginnende bbq/smoker 2 vraagjes.

doe jij de ganzenborstfilets ook wel eens koud roken ?
Ik heb een aantal koudgerookte borsten van een medejager gehad en die waren verrukkelijk. Warm gerookt heb ik nog niet mogen proeven (ben in in het rook leerstadium ;) ) dus ik weet het smaakverschil ook niet jij wel?

Weet jij welke soort gans dit was? Zo is qua bakken nijlgans en brandgans meestal vele malen malser dan de meer voorkomende grauwe gans proef je dat verschil ook met gerookte borst ?

Groeten Frank

P.S. het is inderdaad zo dat vele jagers niet weten wat ze met de ganzen aanmoeten. onbekend maakt onbemind, de poelier wilt ze niet en hun vriezers zitten vol.
 
Als ik me niet vergis staat er een koudgerookte versie in het receptendeel.
 
noskos zei:
Als ik me niet vergis staat er een koudgerookte versie in het receptendeel.

Bedankt ik ga even snuffelen. Maar misschien dat bram een smaakverschil weet als hij ook wel eens koud rookt!
 
KarmeFrank zei:
noskos zei:
Als ik me niet vergis staat er een koudgerookte versie in het receptendeel.

Bedankt ik ga even snuffelen. Maar misschien dat bram een smaakverschil weet als hij ook wel eens koud rookt!

Koud roken heb ik nog nooit gedaan. Heb er ook geen spullen voor. Jacht maten die doen het wel. En koud roken geeft wel een andere smaak. Vlees blijft immers rouwer.

Verschil in smaak heb ik niet geproefd. Je zou hoogsten een verschil tussen jong en oud kunnen merken. Maar dat is bij alle wild. Je maakt vaak een pekel waar de borsten in pekelen. Wel of niet voorzien van kruiden. En dat bepaalt vaak de smaak.
 
Mooi vlees zeg!! Dat ziet er goed en smakelijk uit!
 
noskos zei:
Als ik me niet vergis staat er een koudgerookte versie in het receptendeel.

ben nu al een tijdje aan het zoeken maar het wil me niet lukken een koud gerookte ganzenborst recept te vinden . heb je een linkje misschien ?
 
KarmeFrank zei:
noskos zei:
Als ik me niet vergis staat er een koudgerookte versie in het receptendeel.

ben nu al een tijdje aan het zoeken maar het wil me niet lukken een koud gerookte ganzenborst recept te vinden . heb je een linkje misschien ?

Heb ik, dankzij Frits, kon hem zelf ook niet meer vinden ;) Met excuses voor de foto uit de oertijd. Gelukkig zijn we daar beter in geworden :)

Komt ie Koud gerookte ganzenborst
 
Terug
Bovenaan Onderaan