BasBQ
Beef en Steak

Inbranden gietijzer.

Potten en pannen van gietijzer zijn vaak niet ingebrand als je ze koopt. Inbranden of seasonen is belangrijk zodat de pan niet gaat roesten en een anti aanbaklaag krijgt. Inbranden doe je als volgt.

Gietijzer is vaak behandeld met een soort was om roest te voorkomen.

IMG_1932.JPG


Stap 1 - was de pan met afwasmiddel (dit is de laatste keer dat je je pan mag afwassen met sop)

IMG_1934.JPG


Zet de pan in de oven van 160 C voor 30 minuten.

IMG_1935.JPG


Haal het gietijzer uit de oven (met ovenhandschoenen!) en verwijder met een keukenrol het laatste beetje was.

IMG_1939.JPG


Stap 2 - De pan insmeren met crisco, gebruik hiervoor een siliconen kwastje.

IMG_1937.JPG


Smeer de Crisco op het gietijzer als het nog warm is, de crisco wordt dan vloeibaar en kan zo beter in de pori?n van het gietijzer komen.

IMG_1942.JPG


Stap 3 - Verwijder het teveel aan crisco en leg het gietijzer op een warme barbecue van 170?C.

IMG_1944.JPG


IMG_1945.JPG


Laat het gietijzer er een uur op staan met de deksel dicht, verwijder het gietijzer nu en veeg het overgebleven crisco weg.

Even laten afkoelen, opnieuw insmeren met crisco en weer een uur op de bbq van 170?C.

Hierna is het gietijzer goed ingebrand en is het klaar voor gebruik.

IMG_1947.JPG


Onderhoudstips:

Aangekoekte pan schoonmaken met een plastic schuursponsje en gelijk weer invetten. Bij hardnekkig aangekoekt vet kun je ook grof zeezout gebruiken en dat als een soort schuurmiddel gebruiken.

Maak je pan na gebruik zo snel mogelijk schoon met water, liefst als hij nog wat warm is, niet met sop want dat haalt het beschermende laagje weg en moet je het opnieuw inbranden.

Vet hem de eerste tijd na gebruik weer in. Als je eenmaal een mooie laag hebt opgebouwd dan hoeft dat niet meer.
 
Je kunt als er aangekoekte prut in zit dat goed verwijderen met grof zeezout. Je doet dat in je pan en met een keukenpapiertje schuur je met het zout dan de aangekoekte laag uit.

Na gebruik was ik mijn gietijzer met heet water, daarna droog ik de pan af en zet hem even op het gas zodat hij echt helemaal droog is, dan gaat hij de kast in.
 
Het is aan te raden de pan onderste boven in de oven en op de Q te leggen. Daarmee voorkom je dat plasjes crisco onstaan in de pan, mocht je per ongeluk iets te veel crisco hebben. Mocht je wel last van deze plasjes hebben kun je weer opnieuw beginnen (empirisch vastgesteld :)) )
 
Bedankt voor deze tutorial Frits
Nu nog even die crisco zien te bemachtigen maar ik neem aan dat het met arachideolie ook kan
 
Ja hoor kan ook, maar met crisco is het niet plakkerig na afloop, het polymeert (is dat echt een woord?) ook wat beter, dus het wordt sneller een anti aanbaklaag.
 
Is Crisco een soort hard plantaardig vet met een laag smeltpunt ?
 
Het is een wit plantaardig vet, het is niet echt hard.

Het bevat geen transvet en minder onverzadigde vetten. Het kan hoge temperaturen aan (daarom is het ideaal voor inbranden van gietijzer).

Amerikanen gebruiken dit voor het bakken van koekjes.
 
Ik koop gewoon een stuk spekvet, super goedkoop en het trekt het beste in van alle middelen om te seasonen.
Als je de pan wegzet na gebruik laat de deksel niet helemaal sluiten, dan kan hij ademen.
 
En denk niet bij jezelf: "ik doe de pannen na het insmeren weer in de oven in plaats van de bbq", want er komt een behoorlijke lucht vanaf! En die gaat niet zo snel uit de oven.... Ik heb dit al voor je geprobeerd, zodat je dit niet zelf hoeft te ondervinden ;)
 
Ja, die les heb ik ook geleerd... kwam zwarte rook uit de oven die het heerlijk vond om aan de tegels te kleven ;)
 
De mijne gaat op het werk de oven in  ;D zit een sterke afzuigkap op.
 
Het valt wel mee,je moet het 1 keer goed doen.
En daar na is het een kwestie van bij houden.
 
Het rooster na gebruik beetje afborstellen.
Je kan hem dan nog een dun laagje geven.
Maar op een gegeven moment houden de vetten van je vlees hem wel goed.
 
En als je het niet goed doet zie je hem vanzelf gaan roesten :D Ook blijft je vlees dan meer plakken. In een gietijzeren pan moet je een eitje kunnen bakken dat er gewoon uit gaat, dan is je seasoning goed.
 
Ik ben ook bezig mijn gietijzeren pannetje in te branden. Maar hij is nog niet heel zwart maar donkerbruin. Is hij dan al wel goed of moet hij echt helemaal zwart zijn.


 
Zwart is de kleur ;) Ik doe het tegenwoordig op wat hogere temperatuur in de BBQ, boven de 200?C, gaat prima.
 
En de dikte van de crisco wat je erop smeert maakt dat nog uit?

Vanavond ook weer eens proberen dan.

 
Ja, zo dun mogelijk! en pannen en zo op z'n kop zetten zodat een teveel weg kan lopen, je wilt geen plasjes. Beter meer dunne lagen dan ??n dikke.
 
Terug
Bovenaan Onderaan