BasBQ
Beef en Steak

Tips voor pizza bakken op bbq

 

Juulvh

Stoker
Berichten
262
Ik ben van plan aanstaande zondag een 2e poging tot pizza bakken te doen. Mijn vorige was volledig mislukt: de topping was heerlijk, maar de steen veel te warm waardoor de bodem pikzwart was. Toen hebben we maar de topping van de pizza afgegeten, dat was evengoed lekker :)

Ik heb destijds met een kunststof spatel gepoogd de pizza los te krijgen, wat natuurlijk niet zo slim was... de steen was zo heet dat de spatel deels gesmolten is, wat vlekken in de steen heeft nagelaten. hier leg ik nu liever geen pizza meer op, en ik heb al een nieuwe gekocht. Geluk bij een ongeluk: ik kan nu de oude steen onder de nieuwe steen leggen (een stukje los van elkaar), zodat deze niet te hard opwarmt. Dan fungeert deze als een hitteschild. Zou het losliggen van een milimeter of 2 al voldoende zijn hiervoor? Dat komt me het beste uit :).

Ik heb wat zitten lezen op het internet, en wat ik een paar keer tegen ben gekomen is dat men een hoeveelheid briketten opwarmt in een starter, deze leegschud in de bbq, en vervolgens een paar niet aangestoken stukken houtskool hier bovenop legt. Wat is hier de reden van?

Ik weet dat de temperatuur flink hoog moet zijn, dus ik zou denken dat ik het beste alles met houtskool doe. Gezien ik een hitteschild heb die ervoor moet zorgen dat er geen directe hitte op de steen komt waarop de pizza komt te liggen, moet ik dan evengoed de kolen in een ring rondom de steen leggen, of kan ik ze dan net zo goed (of zelfs beter) direct eronder leggen?

Alle tips zijn welkom. ik hoop toch op een betere pizza dan de vorige keer :)
 
Heb eens ergens gelezen dat je de onderkant van je steen of van de bovenste steen (als je er twee gebruikt) dan in zou kunnen pakken met dubbel aluminium folie schijnt er ook voor te zorgen dat de steen zelf dan niet zo heet wordt. :-?

Op deze manier b.v.

yHHPj4Ll.jpg


Misschien is dit een oplossing voor een te hete pizza steen als je meerdere pizza's wilt maken en de steen er dus wat langer op ligt.

 
het is vooral de dikte van je steen die zorgt voor thermische inertie.

Mijn steen is 4cm dik, eergisteren eens wat gemeten met een IR thermometer.

mijn dome thermometer stond reeds 350?C maar de steen zelf was nog maar 115?.
De BGE op 350?C gehouden en nog even gewacht tot de steen aan 220?C zat, dan pas pizza erop.

Dit wachten duurde toch zeker een kwartier.
Daarna 2 pizza's redelijk aansluitend gebakken en beide hadden een mooie krokante, licht bruine bodem maar niet zwart.

Verleden keer met een standaard steen van 0.5cm geprobeerd en ik merkte dat mijn dome temp ook veel sneller op 350?C.

Volgens mij zijn de commerciele stenen gewoon veel te dun en moet je een dikkere hebben.
 
Pizza bakken op de bbq is een mooie uitdaging.

Zorg dat je de briketten rond de steen legt, ring of fire, dus de steen wordt indirect verwarmd.

Laat de steen goed warm worden.

Vlak voordat de pizza op de steen gaat kan je de steen af doen met een schone natte doek, hiermee haal je de topfitte eruit.

Gebruik een dunne bodem, een dikke bodem werkt niet met grote hitte

Gebruik niet teveel toppings, less is more, bij teveel toppings is je bodem zwart als de toppings gaar zijn.
Beter kan je het in meerdere vakken verdelen als je veel smaken wil.

Ga je vaker pizza?s maken op de bbq? Kijk dan eens naar een pizza-ring, hiermee kan je pizza?s maken zonder steeds de deksel van de bbq te halen en daarmee warmte verliezen.

Succes, en maak wat foto?s dan is het makkelijker tips te geven.
 
Daarom is (denk ik) die dubbele steen nog niet zo'n gek idee. :-?
 
Bedankt voor alle reacties! Goede tips.

@Hans, dat van die folie was ik ook al ergens tegengekomen, maar dat leek me niet nodig wanneer ik de steen waarop gebakken wordt al van directe hitte afscherm door er een 2e steen onder te plaatsen.

@Richard0501, ik had van de week een nieuwe pizzasteen bij italieplein.nl besteld, dus ik heb daar ook maar gelijk een pak 00 bloem bij besteld, speciaal voor pizza's met de langere rijstijd. Toffe app ook! Alleen nog even uitzoeken wat ze met de verschillende codes van typen gist bedoelen.

Ik heb niet echt goede foto's. zoals je misschien kunt zien gaat het om een klein offset smokertje waar ook een kolenrooster in de gaarkamer zit. Het zal wat behelpen zijn maar ik denk dat het wel moet kunnen. Onderstaand mijn 2 scenario's: met de stenen enkele milimeters los van elkaar of een paar cm. Als ik ze een paar cm los leg kan ik de steen niet in het midden van de bbq leggen vanwege de naar binnen verlengde schoorsteen.

IMG_3944.jpg

IMG_3945.jpg
 
Juulvh zei:
Bedankt voor alle reacties! Goede tips.

@Hans, dat van die folie was ik ook al ergens tegengekomen, maar dat leek me niet nodig wanneer ik de steen waarop gebakken wordt al van directe hitte afscherm door er een 2e steen onder te plaatsen.

@Richard0501, ik had van de week een nieuwe pizzasteen bij italieplein.nl besteld, dus ik heb daar ook maar gelijk een pak 00 bloem bij besteld, speciaal voor pizza's met de langere rijstijd. Toffe app ook! Alleen nog even uitzoeken wat ze met de verschillende codes van typen gist bedoelen.

Ik heb niet echt goede foto's. zoals je misschien kunt zien gaat het om een klein offset smokertje waar ook een kolenrooster in de gaarkamer zit. Het zal wat behelpen zijn maar ik denk dat het wel moet kunnen. Onderstaand mijn 2 scenario's: met de stenen enkele milimeters los van elkaar of een paar cm. Als ik ze een paar cm los leg kan ik de steen niet in het midden van de bbq leggen vanwege de naar binnen verlengde schoorsteen.

IMG_3944.jpg

IMG_3945.jpg


@Juulvh.

Heb ik ook aan zitten denken maar dacht het te kunnen doen ter bescherming van de steen die het dichts bij het vuurtje geplaatst is.
Laat je nog even weten hoe je het gedaan heb en of het goed gegaan is?

Grts,    Hans.
 
ja voor de onderste steen zal het sowieso geen kwaad kunnen. wat is eigenlijk de temperatuurbestendigheid van alu folie? ik vraag me af of die niet geen smerige dampen uit gaat stoten als die zo dicht op de houtskool ligt..
 
Juulvh zei:
ja voor de onderste steen zal het sowieso geen kwaad kunnen. wat is eigenlijk de temperatuurbestendigheid van alu folie? ik vraag me af of die niet geen smerige dampen uit gaat stoten als die zo dicht op de houtskool ligt..


Ligt een beetje aan de afstand tot je vuur maar het zou zomaar kunnen als het er te dicht op zit denk ik. :-?
 
Hieronder mijn opstelling.

Met de dunne steen toch ook last van verbrande bodem Pokal zit de conveggtor er in.
1196d3001c2855bd1182a33c2ed1aa0b.jpg
 
Mooie dikke steen.
Kan je er ook meerdere op bakken voordat hij te heet wordt (te zwarte bodems) ?
B.V. drie of vier achter elkaar?
 
we zijn maar met 2 dus voorlopig nog niet meer als 2 achter elkaar gebakken dit wel een tussenpauze van het opeten en maken van de 2e.

Van 110 naar 220 graden nam toch gemakkelijk een 15-tal minuten.
 
Hans zei:
Juulvh zei:
ja voor de onderste steen zal het sowieso geen kwaad kunnen. wat is eigenlijk de temperatuurbestendigheid van alu folie? ik vraag me af of die niet geen smerige dampen uit gaat stoten als die zo dicht op de houtskool ligt..


Ligt een beetje aan de afstand tot je vuur maar het zou zomaar kunnen als het er te dicht op zit denk ik. :-?
Weet ik wel zeker.
Ik heb mijn primo D plates eigenlijk altijd ingepakt in aluminiumfolie.
Maar als ik pizza maak en de primo naar 350 graden indirect breng, dan blijft er geen folie meer over. En wat er nog is zit vastgesmolten aan mijn D plate rekjes.
 
Hmm waar haal je zo'n mooie dikke steen?
 
dennis +1, hier haal ik toch ook de alu folie van de d-plates voor pizza.
 
b.asv zei:
Hmm waar haal je zo'n mooie dikke steen?

vertel ik je niet  :p

jawel hoor, bouwpunt in Gent (specialisatie is vuurvaste stenen).
De steen was vierkant (40X40X4) en voor 2 stuks 36? betaald.
Is eens stock artikel, kunt je gewoon zo gaan afhalen.
 
Da's niet in de buurt helaas :(
Hoe heb je hem rond gekregen?
 
Juulvh zei:
@Richard0501, ik had van de week een nieuwe pizzasteen bij italieplein.nl besteld, dus ik heb daar ook maar gelijk een pak 00 bloem bij besteld, speciaal voor pizza's met de langere rijstijd. Toffe app ook! Alleen nog even uitzoeken wat ze met de verschillende codes van typen gist bedoelen.

ik gebruik altijd IDY  instand dry yeast...  , CY is denk ik verse gist,  FSD (type motor van Ford, LSD  das voor mij ander niet bestemd....
 
b.asv zei:
Hmm waar haal je zo'n mooie dikke steen?

In de buurt van Tilburg

http://www.broodoven.com/verkoop-vuurvaste-materialen/vuurvaste-tegel

In de buurt van Nijmegen / Arnhem

https://www.groenebouwmaterialen.nl/c-2513788/pizza-en-bakovenstenen/
 
Terug
Bovenaan Onderaan