BasBQ
Beef en Steak

2e poging koud gerookte zalm

 
 

outwell

Kooltjesharker
Berichten
206
We gaan weer eens koud gerookte zalm maken.
Ik heb mijn inspiratie gehaald uit het filmpje van pitmaster x.
Ik heb iets meer als een kilo rietsuiker in een kom gedaan .
1 kg zeezout en de rasp van 4 citroenen. Ik  had geen verse dille, dus dan maar de gedroogde variant .
Even doorroeren en dan een laagje op de bodem van een grote ovenschaal.
2 mooie zalmzijdes erop gelegd en dan de rest van het zoutmengsel erover gedaan.
Folie erover , en dan de koelkast in.
Wordt vervolgd.......
ecc51469a9bd2095224d999362ffd557.jpg
1a44d05686ac6360723f57eaf80a76a9.jpg
f7ac52b112627983593add5371d9206e.jpg


Verstuurd vanaf mijn Moto G (5) met Tapatalk

 
Vergeet je die steen niet om het vocht uit de zalm te drijven?
Ik weet niet of het echt nodig is maar 't staat in de meeste recepten.
Heb er "nog" geen ervaring mee. :(
 
Hans zei:
Vergeet je die steen niet om het vocht uit de zalm te drijven?
Ik weet niet of het echt nodig is maar 't staat in de meeste recepten.
Heb er "nog" geen ervaring mee. :(
Gewicht in ieder geval. Ik zet er ook wel eens een schaal op met een fles frisdrank er in.

Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

 
Klopt, hij staat bovenin de koelkast.
Plank erop en Pitabroodjes tussen de bovenkant (van de koelkast) en de plank gepropt om zo druk op de plank te cre?ren.
Zit alleen te denken of ik 1 dag zal pekelen, of 2 dagen ?

Verstuurd vanaf mijn Moto G (5) met Tapatalk

 
Hangt een beetje van de dikte af denk ik.
Zie ook dat je het vel er nog op hebt. Weet niet wat de ervaring van anderen is, maar mijn ervaring is dat je aan de vel kant een heel stuk minder penetratie van de pekel krijgt en ook van je rook tijdens het roken.
 
Henkie zei:
Hangt een beetje van de dikte af denk ik.
Zie ook dat je het vel er nog op hebt. Weet niet wat de ervaring van anderen is, maar mijn ervaring is dat je aan de vel kant een heel stuk minder penetratie van de pekel krijgt en ook van je rook tijdens het roken.
Op het filmpje van pitmaster x heeft hij zalm met vel. En hij pekelde 1 dag in vacu?m. In het boek van rook! Wordt geadviseerd 1 of 2 dagen pekelen . Maar dan is deze niet gevacu?meerd.

Verstuurd vanaf mijn Moto G (5) met Tapatalk

 
1 dag is meer dan voldoende tenzij je van een hele zoute zalm houdt wellicht. Gewicht hoeft ook niet op de zalm hoeft ook niet, nooit een verschil ontdekt in het eindresultaat. Vel eraf hoeft ook echt niet, na een nachtje pekelen en een uurtje of 12 roken zit de smaak prima door de hele zalm heen.
 
Smaak zat er bij ook prima in, vond alleen de structuur aan de velkant minder. Er zat qua structuur echt een gradient in.
 
Malt007 zei:
1 dag is meer dan voldoende tenzij je van een hele zoute zalm houdt wellicht. Gewicht hoeft ook niet op de zalm hoeft ook niet, nooit een verschil ontdekt in het eindresultaat. Vel eraf hoeft ook echt niet, na een nachtje pekelen en een uurtje of 12 roken zit de smaak prima door de hele zalm heen.
Laat je de zalm , na het afspoelen van de pekel niet drogen voordat je  gaat roken?

Verstuurd vanaf mijn Moto G (5) met Tapatalk

 
Het resultaat na 24 uur pekelen .
Schoongespoeld en dan de koelkast in.
Morgen ochtend dan maar roken.
Want ze willen met de 1e paasdag zalmmmmm
d1d582b8a554c7a933479315007fbf6e.jpg
15d100145721907f2d02701fd842836b.jpg


Verstuurd vanaf mijn Moto G (5) met Tapatalk

 
De zalmpjes mogen nu lekker gaan (koud) roken.
Het liefst wilde ik nog langer in de koelkast laten liggen, maar na het roken moeten ze nog "rijpen" . En morgen tussen de middag staan de zalmmonsters al klaar.
ba078392d89bbea676d7571e070ea2cf.jpg
008515d9fecac8335f6b98694b8f8c57.jpg


Verstuurd vanaf mijn Moto G (5) met Tapatalk

 
Wordt krap dag dus. :-?
 
Hans zei:
Wordt krap dag dus. :-?
Ja klopt.
Misschien haal ik er 1 over 12 uur af.
Die is voor de 1e paasdag.
En de 2e probeer ik 24 uur te roken voor de 2e paasdag.
Kan ik ook gelijk proeven of er erg veel verschil in zit .

Verstuurd vanaf mijn Moto G (5) met Tapatalk

 
Weet iemand of het zin heeft om de zalm te vacu?meren, om het rijpproces te verkorten?

Verstuurd vanaf mijn Moto G (5) met Tapatalk

 
Ik rook ze nooit langer dan 4 a 5 uur. Zijn ze prima op smaak.
 
Het wordt echt veel lekkerder als je de zalm een paar dagen laat liggen in vacu?m, of strakke folie, zodat de rook lekker door en door kan trekken... bij het roken zelf is het belangrijk goed te hydrateren: drink voldoende Lente bock!
 
McPeet zei:
Ik rook ze nooit langer dan 4 a 5 uur. Zijn ze prima op smaak.
Ze hebben er 10 uur op gelegen.
Ze zien er wel mooi uit.
Straks gaan we proeven..
e6640983910fd09ecadd2873262a4942.jpg


Verstuurd vanaf mijn Moto G (5) met Tapatalk

 
Sander72 zei:
Het wordt echt veel lekkerder als je de zalm een paar dagen laat liggen in vacu?m, of strakke folie, zodat de rook lekker door en door kan trekken... bij het roken zelf is het belangrijk goed te hydrateren: drink voldoende Lente bock!
Ze liggen allebei in de vacu?m.
Straks gaat de 1e open, en morgen de andere.
Kan ik morgen het verschil proeven

Verstuurd vanaf mijn Moto G (5) met Tapatalk

 
Het resultaat van 1 koud gerookte zalm .
Hij is heerlijk. !!! 
7f7c505617469ddb348f92fdacc982de.jpg


Verstuurd vanaf mijn Moto G (5) met Tapatalk

 
Ziet er keurig uit, om te watertanden. ;)
 
Terug
Bovenaan Onderaan