BasBQ
Beef en Steak

Project Lipton UDS

SmokeyJanus

Tondelzoeker
Berichten
4
Ik heb per toeval een promotionele barrelQ verkregen uitgereikt door Lipton. Dikke prima want dat scheelt me een hoop schoonmaak werk. Ik wil die ombouwen tot een UDS. Ik heb nog wat leiding werk liggen van een verbouwing aan ons huis waaronder drie 3/8 duim (15 mm) kogelstopkranen. Ik vraag me alleen af of die wel genoeg lucht aan gaan zuigen. Ik zie overwegend namelijk wat grotere diameters op de foto's van andere UDS.
Misschien dat iemand van de meer ervaren smokers kan inschatten of 3/8 voldoende is.

Tweede vraag gaat over de ventilatie bovenop. Ik ben geen held in het lassen van een schoorsteen. Ik zie her en der dat er gekozen wordt voor een ventilatie rozet of meerdere messing knietjes. Is dat voldoende?

Ik hoor het graag. Foto verslag volgt uiteraard.
 
Hi Janus,
Veel gebruikte maat is 3/4 duim en dan 3 invoeren. Mijn inschatting qua invoer is "more is more" als je ze maar kan sluiten. Ik verwacht dat 3/8 vrij klein is en je dus erg veel buizen nodig hebt die je vervolgens ook allemaal moet kunnen regelen. (wel gaaf om een soort pijpenorgol te maken.
Wat betreft de afvoer las ik ergens dat je maximaal dezelfde grote moet gebruiken als het cumulatief van je invoer. Groter kan resulteren in inkomende lucht door je uitvoer wat natuurlijk niet gewenst is. Ook hierbij denk ik dat je een systeem moet hebben dat je kan reguleren zodat je hem kleiner kan maken mocht hij te groot zijn. Groter maken wordt wat lastiger tenzij je tijdens je sessie met een blikopener aan de gang wil gaan.
Succes! Er staan een hoop projecten op dit forum waar je inspiratie op kan doen.
 
Dit weekend geklust. Ik heb uiteindelijk voor drie 1" kogelkranen en 28 mm buizen gekozen. Kolenmandje en schoorsteen van witkamp na eerst wat geklooi met wat meer houtje touwtje oplossingen. Mooi spul. Een 12 mm knel sok met dop om de temperatuur probes in de UDS te leggen. Daarna geseasoned met lijnzaad olie en eikenhout.

Nu een tweede testrun met een oude Weber 57cm wok (8? marktplaats) als Heat deflector. Als dat allemaal lekker gaat dan gooi ik er morgen een eerste stuk rood vlees op. Ik schat een bavette oid kijken wat de slager heeft liggen.

Ik twijfel nog of ik de q met antraciet kachel verf ga overspuiten, dit gele vind ik ook wel wat hebben.
ea1b36e3d71ba131ecfed02af1891130.jpg
79df369631ea7f113483a2b93f6291f6.jpg
9784e6eefa8239c9712c3d203b833250.jpg
df1e26d9b5de0d264bc40cb3695c4865.jpg
58e812185e1184e7526ca8091ba4f69a.jpg
47d904bb4413ea98d3c34c4d933b6644.jpg


Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk

 
Mooie smokert geworden, ga je vast veel plezier aan beleven. :)
 
Gaaf dat geel, erg origineel!
 
Mooi geworden! Ik zou voor je maiden-run kiezen voor een stuk buikspek oid zodat je lekker de tijd hebt om te kijken hoe de UDS reageert.

Ondertussen kun je dan de bavette op een andere BBQ lekker heet en kort grillen...
 
Ziet er strak uit, mooi omgebouwd.
Ceriel +1
 
Goed idee Ceriel. Dan kan ik inderdaad wat vlieguren maken met de temperatuur.

Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk

 
prachtig en eindelijk een weber wok die veel gebruikt gaat worden.
 
Zier er echt heel mooi uit! Om trots op te zijn!! Gaat een dure Q worden door al het vlees wat het gaat verwerken
 
Hij is erg gaaf geworden, ga je veel plezier aan hebben.
 
Terug
Bovenaan Onderaan