BasBQ
Beef en Steak

Steven & Me juli 2017 - Servische kippakketjes

 
 
 

rsoeteman

Gemarineerd
Berichten
1.827
Leuk mijn beurt om een Steven en Me te verzinnen deze maand. Mijn keuze is gevallen op de Pileci Paketici, oftewel Servische kippakketjes, een gerecht uit Planet BBQ te vinden op pagina 388 tot 390.

Deze kippakketjes kun je overal in Belgrado eten, maar die van Jelena zijn Steven zijn favoriet

Ingredienten voor 4 personen:
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 110 gram dik gesneden ambachtelijk gerookte bacon in reepjes van 5 mm
  • 8 Kippenbouten met bot (totaal 2,5 kg), of 8 kippenbouten zonder bot met vel (1,5 kg), of 8 halve kippenborsten met vel (1,5 kg)
  • knoflookzout
  • versgemalen zwarte peper
  • 110 gram dik gesneden ambachtelijk gerookte ham in blokjes van 5 mm
  • 110 gram smaakvolle kaas, bijvoorbeeld Edammer in blokjes van 5 mm
  • 1-2 ettlepels dijonmosted
  • 3/4 kop kajmak, clotted cream of mascarpone (naar keuze)
  • Grote houten cocktailprikkers of kleine spiezen

Bereiding:
1. Verhit de olie in een kleine koekenpan(gebruiken wij hier niet een skillet voor?) en bak de bacon al roerend met een pollepel in 3-4 minuten lichtbruin. Giet de bacon en het vet in een zeef en vang het vet op in een kom. Laat de bacon en het vet afzonderlijk afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze apart.
2. Spoel de kip af onder de koude kraan en dep hem droog met keukenpapier. Gebruik je kippenbouten met bot verwijder dan het bot. gebruik je kippenborsten, snijd ze dan aan de smalle kant helemaal door en vouw ze open. Sla elk stuk kip voorzichtig plat met een vleeshamer of deegroller en bestrooi royaal met knoflookzout en zwarte peper.
3. Doe de gebakken bacon, ham en kaas in een kom en schep alles door elkaar. Leg een stuk kip met het vet omlaag op een werkblad en besmeer het met wat mosterd, Schep op de ene helft een lapel van het bacon-kaasmengsel. Vouw het stuk kip dubbel en zet het pakketje dicht met een cocktailprikker of spies. Doe dit met alle stukken kip.
4. Maak de barbecue klaar voor de directe grill methode en verhit hem tot hij matig heet is.
5. Maak het grillrooster schoon en vet het in met olie. Bestrijk de buitenkant van de kippakketjes met het bewaarde baconvet en bestrooi ze met nog wat knoflookzout en peper. Leg de kippakketjes schuin op het hete rooster. Grill ze 5-8 minuten per kant tot ze bruin en gaar zijn.
6. Leg de kippakketjes op een schaal of op borden (vergeet niet de prikkers te verwijderen). Een saus is niet nodig, maar je kunt een lepel kajmak, clotted cream of mascarpone op de kip scheppen.

Variatie:
Sommige Servische grillmeesters laten de bacon in de vulling achterwege maar omwikkelen de kippakketjes voor het grillen met repen bacon. Anderen gebruiken gesnipperde ui of fijngesneden chilipeper in de vulling. In restaurant Dacho in Belgrado worden de bijna gare kippakketjes door maismeel gehaald en dan afgebakken op de grill.
 
Staat op de To Do voor van de week! Lijkt me heerlijk
 
Deze waren weer lekker en leuk om te maken.

2eb82c2eb9a4544c7ea6140076f113b9.jpg

6d2772fd6a1b48bdbe6351ee9e158084.jpg

4b38f5225b87e7326a9c649f26a7314d.jpg

73d7247c7d46485270b75699c0838c5f.jpg

b49f030467524a18fb9584e9fee6d9af.jpg

3f181281031c342a1006adc7e10e7037.jpg

09dd8b4a2a1bccfbc67282dd3e42435d.jpg

f91f3ebc71526002c91d3efb9a302a4d.jpg

a3e189410af63a15422c00187c096b70.jpg

ac7eec6da35ec8f2ea6580a3772e4831.jpg

90d698479d571b4ee4da6941e50ca930.jpg




Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Mijn 1e steven & Me en het heeft zeer goed gesmaakt. Volgende keer zal ik iets meer aandacht geven aan de foto's, nu zijn sommige wat bewogen.

Ik heb kipfilets gebruikt, mijn vrouw lust geen kippenvel en mijn dochter wou graag sate. Ik heb de haasje van de kipfilet eraf gesneden en deze heb ik ook gegrild. De clothed cream hoeft voor mij niet perse erbij, dus die laat ik de volgende keer weg.
Als bijgerecht heb ik groene asperge puntjes gegrild en daar heb ik de resterende vulling over gedaan.






 
Dat ziet er weer lekker uit.
Kan zomaar zijn dat ik dat ook wel zou lusten. :D
 
Dit gaan we binnenkort ook eens proberen, dat ziet er werkelijk smakelijk uit!! :)
 
Ook hier gemaakt:

3sZ1eRS.jpg


Bot eruit:
dtmPLaW.jpg


Pletten:
hV04b01.jpg


Vullen:
l2h9GzF.jpg


Oprollen:
dX7qGYW.jpg


Gietijzer op de verhoger en op matig vuur gegrild:
E1rcvxI.jpg


RjVAgGV.jpg


UGHVt4i.jpg


Wat vonden we er van? Typisch Steven&Me gerecht. Deze was lekker maar niet heel speciaal..
 
Terug
Bovenaan Onderaan