BasBQ
Beef en Steak

Jupiler drum ombouwen tot smoker

M

Mark

Gast
Ik heb een Jupiler barbecue staan en deze wil ik ombouwen tot een smoker, maar ik wil het wel zo doen (als dat lukt) dat ik de drum ook nog steeds als gewone barbecue kan gebruiken.
Iedereen kent zo'n Jupiler drum wel, ik heb er geen eigen foto van op dit moment maar hij ziet er dus zo uit:
$_83.JPG


Mijn idee was dus om hem zo om te bouwen dat hij voor beide doelen gebruikt kan worden. En om hem als normale barbecue te gebruiken lijkt een bolle deksel mij wel handig, want met de standaard deksel kan je hem natuurlijk niet dicht doen als je er wat op hebt liggen. Daarom heb ik er ook een Weber 57CM bij gekocht, dan heb ik ook meteen een extra rooster.

Het zal wel een budget ombouw worden dus let niet op de onderdelen die ik wil gebruiken.

Ik wil dus o.a. een kogelkraan gebruiken om de luchttoevoer te regelen. Ik vind deze alleen best prijzig, maar nu kwam ik dit tegen bij de Aldi:
2072442.jpg

Als ik het einde eraf zaag kan ik dit toch prima gebruiken? :)
Heb ik naast een buis met deze (kogel)kraan nog 1 of 2 extra buizen nodig die ik kan afdoppen voor de luchttoevoer?
 
Een drumsmoker ombouwen zodat je hem ook als grill bbq kan gebruiken. :-/
Ik weet het niet maar denk dat het grootste probleem het halen van een redelijk te gebruiken grill temperatuur wordt.
Zo'n 200 gr.C .
Verre weg het meeste rook gebeuren gaart op max. 110 a 120 gr.C en dat gaat prima op een UDS.

Veel succes i.i.g. ;)
 
Als je de originele kolenmand gebruikt is de ton ook als grill te gebruiken, met een kolenmand op de bodem zul je geen hoge temperatuur halen..
Wat betreft de kranen; kies iig de 3x 3/4? uitvoering. Een blinddop is dan niet nodig.
Meestal worden temperatuurproblemen veroorzaakt door een te kleine luchtuitlaat
In plaats van een Weber deksel zou je ook het rooster 15cm kunnen laten zakken.

Succes met de bouw!
 
Met die kraan als luchttoevoer ga je zeker niet genoeg lucht krijgen.

Ik weet niet waar je woont? Maar bij de Cranenbroek kan je voor heel weinig grotere kogelkranen kopen.
En anders internet of marktplaats afstruinen om low-budget te kunnen bouwen. 
 
Valt goed te doen, maar je heb ook een Schoorsteen voor zelfbouw smoker nodig, en dan een paar m6 boutjes op bepaalde hoogten door de wand te boren waar je rekjes op kan leggen.
Vergeet niet de gehele binnenkant van de ton te behandelen tegen roest.
Ik heb zelf de amstel variant en die heb ik geschikt gemaakt voor de heatermeter omdat ik lui ben.
Als je de kolen hoger wilt hebben dan koop je een kleine ronde bbq bij de action en daarvan leg je de bak op het onderste rek. Als de mijne goed brand en ik heb de fan zonder de heatermeter er niet op staan haal ik in no time 180 graden maar ik wel een grote kolenmand die dan goed vol zit en gewoon op de grond staat.
Een nadeel van je bakrooster tediep in de ton is dat je het vlees niet echt goed kan omdraaien met gewoon grillen.
Ol3Zw7k.jpg
als je langs de schoorsteen naar beneden kijkt zie je boutjes waar de rekken op staan.

2es4DPr.jpg
Aansluitpunt voor de fan van de heatermeter



 
009794b6b36021290f0c324fc3d34a9f.jpg


2dd08aea9e6e3220d587316752d04ea2.jpg
54a64292b5da56ed3ad794b39da4ee4d.jpg


Dit is de mijne. Tegenwoordig is hij zwart gespoten maar goed het idee is duidelijk.

Ik haal temperaturen van 180 graden als ik alles open heb staan. Als deksel heb ik een halve drum omgebouwd met schoorsteen en handvat. In de drum zelf zit ook een deurtje zodat ik bij lange runs ook kolen en hout bij kan vullen. Ik heb vier lucht in laten met kranen. Welke maat weet ik even niet zo snel.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Mijn luchtingang is 75mm doorsnede, als de heatermeter de luchtinvoer niet had afgeknepen (luchttoevoer gaat dan bijna dicht en ventilator draait minder hard) dan was de temp ver over de 200 graden gegaan, dit is van vandaag met een bloemkoolbom run op houtskool, maar mijn kolenmand staat wel op pootjes zodat de bodem er van net boven de luchtingang staat, dus goede trek door de kooltjes.
0McA8If.png
 
Dankjewel voor alle reacties.

Weksel zei:
Met die kraan als luchttoevoer ga je zeker niet genoeg lucht krijgen.

Ik weet niet waar je woont? Maar bij de Cranenbroek kan je voor heel weinig grotere kogelkranen kopen.
En anders internet of marktplaats afstruinen om low-budget te kunnen bouwen.
Ik denk inderdaad dat die kraantjes niet voldoende zuurstof zullen geven. De aansluiting is 3/4" maar intern bij de kogel is dit eerder 1/2". Ik heb nog wel een extra kogelkraan bij (een echte) van 1/2". Ik zal komende dagen even opnieuw kijken hoe groot de doorvoer is in de twee buitenkraantjes. Maar ik denk dat ik max dus 3x 1/2" heb. Is dat ook te weinig? Want dan moet ik eens bij Cranenbroek gaan kijken (iemand toevallig een indicatie wat een kogelkraan van 3/4" of 1" daar kost?)

Ik heb tevens de Jupiler BBQ nu voor het eerst gebruikt (als gewone BBQ) en ik moet zeggen dat hij me een beetje tegenvalt. Geen deksel en het rooster net onder de rand waardoor de wind continu er overheen blaast.

Dus misschien bouw ik de Jupiler vooral om tot smoker en gebruik ik de 57CM weber als "gewone BBQ" op een nog zelf te maken tafeltje.
 
Terug
Bovenaan Onderaan