BasBQ
Beef en Steak

Japanse entrecote met pak choi

 
 
 

marcus

Kooltjesharker
Berichten
142
Ik ben al vaker van plan geweest meer te gaan doen met Aziatisch op de BBQ maar zoals het met wel meer dingen gaat...
Gelukkig was er nu een prima aanleiding dus hebben we die aangegrepen.

We hebben een leuk recept gevonden voor Japanse Cote de Boeuf maar helaas werkte de slager niet mee, het is dus entrecote geworden.
Eerst heeft het vlees de middag gemarineerd in sojasaus, sesamolie, witte wijn, gembersiroop en knoflook.
540.jpg


540.jpg


Van sojasaus, sesamolie en gembersiroop nog een dipje gemaakt.

We hebben de pak choi gesneden en een dressing gemaakt door gember en knoflook in olie te bakken.
Vervolgens hebben we er suiker, sesamolie, sojasaus en citroensap bij gedaan.

De entrecote en pak choi zijn op de grill gegaan.

540.jpg


En daarna met sesamzaad en bosui op ons bord terecht gekomen met een flesje sake.

540.jpg


Sake hoeft voor mij niet meer, de rest mag absoluut nog eens!
 
Ziet er keurig en heel erg lekker uit.
Wedstrijd wordt weer spannend ;)
Ook wat die sake betreft heb je wat mij aangaat gelijk hoor 't is ook niet onze favoriet.
 
Zou eigenlijk verboden moeten worden om zoiets te posten.... Kwijl kwijl....
 
Ziet er verdorrie lekker uit!  :D

Enne die Sake.. mogen ze idd houden daar ;)
 
Schitterend Marcus! Enne Sak?... dat is toch met alcohol? Stuur maar hierheen dan hoor, ik lust alles!  :D
 
Sander72 zei:
Schitterend Marcus! Enne Sak?... dat is toch met alcohol? Stuur maar hierheen dan hoor, ik lust alles!  :D

Weet je dat wel heel zeker Sander, lijkt me toch een afknapper na al die lekkere biertjes die je ons steeds laat zien.  :-?
Maar ja, over smaak valt niet te twisten natuurlijk.  :D Zijn veel mensen die het graag drinken ;)
 
Flauw geintje natuurlijk, maar ik heb best wat lekkere sak?s gedronken bij een proeverij een tijdje terug in Rotterdam.

Op culinair gebied zie ik veel leuke kansen voor sak? in marinades en als basis voor sauzen... ga ik zeker nog veel mee doen.
 
De ene zal de andere sake inderdaad niet zijn. Ik vond het voornamelijk een flauwe witte wijn die niet gelukt is. Met koken zal ik dan ook eerder geneigd zijn om voor wijn te gaan. Maar wie weet..
 
Lekkerrr :)
 
Nog zo'n heerlijke inzending, mooi gedaan :) Sake, hou je van of niet, ik vind het heerlijk en het is ook nog eens gezond :D

Gezondheidsvoordelen
De aminozuursamenstelling in sake stimuleert de hersenen en het immuunsysteem. Aminozuren in sake spelen zouden het risico op kanker verminderen. De droesem van sake genaamd kasu (?) stimuleert de NK-cellen. Het is bewezen dat sake de hersenactiviteit stimuleert, de serumconcentratie van HDL-cholesterol verhoogt, de doorbloeding verbetert en helpt bij het oplossen van bloedstolsels. Dankzij deze eigenschappen voorkomt sake arteriosclerose, angina, hartinfarcten en geheugenverlies. Ook werd aangetoond dat sakeconsumptie in kleine hoeveelheden (3-6 porties per week) bij vrouwen het risico op osteoporose vermindert ;)
 
Dat zijn wel een boel redenen om aan de drank te gaan idd. Je vindt het wel echt h??l erg lekker

De entrecote zien drijven in de marinade, doet me denken aan Bulgogi (totaal anders weliswaar, maar toch). Aankomende week maar eens op het menu zetten
 
Jet zei:
Nog zo'n heerlijke inzending, mooi gedaan :) Sake, hou je van of niet, ik vind het heerlijk en het is ook nog eens gezond :D

Gezondheidsvoordelen
De aminozuursamenstelling in sake stimuleert de hersenen en het immuunsysteem. Aminozuren in sake spelen zouden het risico op kanker verminderen. De droesem van sake genaamd kasu (?) stimuleert de NK-cellen. Het is bewezen dat sake de hersenactiviteit stimuleert, de serumconcentratie van HDL-cholesterol verhoogt, de doorbloeding verbetert en helpt bij het oplossen van bloedstolsels. Dankzij deze eigenschappen voorkomt sake arteriosclerose, angina, hartinfarcten en geheugenverlies. Ook werd aangetoond dat sakeconsumptie in kleine hoeveelheden (3-6 porties per week) bij vrouwen het risico op osteoporose vermindert ;)

Ahh daarom smaakt het niet! Medicijnen horen niet te smaken, anders heb ik er geen vertrouwen in  ;)
 
Mooie inzending hoor! dat had ik zeker gelust!
 
Ziet er ook erg lekker uit, en sake. ........Tja de ene sake is de andere niet....
 
Dat ziet er een lekker maaltje uit. De marinade lijkt me ook erg lekker. En zo te zien was het niet geheel onverdienstelijk.

Die sake moest je toch warm drinken? Heb het ooit in een restaurant op. Smaakte toen best goed.
 
Bram zei:
Dat ziet er een lekker maaltje uit. De marinade lijkt me ook erg lekker. En zo te zien wat het niet geheel onverdienstelijk.

Die sake moest je toch warm drinken? Heb het ooit in een restaurant op. Smaakte toen best goed.
Aiii dat had ik eerder moeten weten. Wij hebben het gekoeld geprobeerd en ik denk niet dat ik de directie nog eens zo ver krijg om zo'n fles mee te nemen
 
Marcus zei:
Bram zei:
Dat ziet er een lekker maaltje uit. De marinade lijkt me ook erg lekker. En zo te zien wat het niet geheel onverdienstelijk.

Die sake moest je toch warm drinken? Heb het ooit in een restaurant op. Smaakte toen best goed.
Aiii dat had ik eerder moeten weten. Wij hebben het gekoeld geprobeerd en ik denk niet dat ik de directie nog eens zo ver krijg om zo'n fles mee te nemen

In Japan wordt sake koud (reishu ??), op kamertemperatuur (j?on ??), warm of zelfs heet geserveerd (atsukan ??), afhankelijk van de voorkeur van de drinker, de kwaliteit van de sake en het seizoen.

Het opwarmen van sake kan helpen met het verdoezelen van de smaak van sake van lage kwaliteit. Deze methode werd populair in de Tweede Wereldoorlog, aangezien de meeste sake toen van zeer lage kwaliteit was door het gebrek aan goede ingredi?nten

Sake wordt geserveerd in kleine kopjes genaamd ochoko (???). Meestal wordt de sake uit een keramische flacon genaamd tokkuri (??) geschonken.

In het algemeen is het best om sake gekoeld rechtopstaand in een koele of donkere kamer te bewaren. Blootstelling aan hitte en rechtstreeks licht zorgt dat de sake bederft. Sake die bij kamertemperatuur wordt bewaard wordt bij voorkeur binnen een paar maanden na aankoop geconsumeerd.

Nadat een fles sake is geopend is het mogelijk om de rest van de sake in een koelkast te bewaren, maar het wordt aangeraden om hem binnen zeven dagen te consumeren. Nadat een fles sake is geopend begint de sake te oxideren en dit bederft de smaak. Sake die lang open heeft gestaan kan men gebruiken bij het koken of marineren van voedsel.

Basiskennis Japanse cuisine, aldus Wiki.


Net als in de China en Korea zul je in Japan niet snel een hele Steak op een bord tegenkomen. In deze landen wordt traditiegetrouw alles in kleine porties, plakjes geserveerd.
Je moet het immers met stokjes eten (of aan stokjes Yakitori) ;)
De Chinese keuken is flink verwesterd vandaar dat vork en mes daar in het westen wel veelvuldig voorkomen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan